• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Brit sztárszakács a nagyüzemi csirketartás ellen

2008.01.12. /
A nagyüzemi baromfitenyésztés ellen indít kampányt Jamie Oliver. A brit sztárszakács péntek este, főműsoridőben szembesítette a Cannel 4 brit kereskedelmi tévéadó nézőit a nagyüzemi csirketartás körülményeivel.

A speciális főzőműsor bemutatja a brojlercsirke, azaz húscsirke rövid és nehéz életét. Az állatot zárt, fedett épületekben nevelik, „ahol óriási a zsúfoltság, borzasztó bűz van és a madarak nyakig állnak a saját ürülékükben" - mondta Oliver. 39 napi hizlalás után aztán a szárnyast levágják és eladják, „még a kutyaeledelnél is olcsóbban."

Ötven éve még ritka csemegének számított a csirke a britcsaládok asztalán, ma már viszont a leghétköznapibb proteinforrás a nagyüzemi termelési módnak köszönhetően. A telepek - amelyeken óránként 9 ezer állatot ölnek le - ontják az olcsó, de a tévészakács és a kampányt támogató Brit Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA) szerint rossz minőségű húst. Az országban évente előállított 855 millió csirkének csak az 5 százaléka származik a hagyományos, organikus baromfitenyésztéssel foglalkozó farmokról, ahol a csirkék jó húsz nappal tovább kapirgálhatnak, és nem ketrecben, hanem tágas udvarokban a szabad ég alatt, és a húsuk is sokkal ízletesebb.

Jamie Oliver szerint az „iparosított barbárság" visszaszorulna, ha változna a nagy áruházláncok üzletpolitikája, és a fogyasztó hajlandó lenne valamivel több pénzt áldozni a bio-, vagy organikus csirkehúsra. „Az a célom, hogy megváltoztassam a szabványcsirkét fogyasztó 95 százaléknyi brit mentalitását. A jelszó: vásárolj brit baromfit, de csak olyat, amelyet megfelelő körülmények között neveltek" - mondta Oliver a The Daily Telegraph-nak.

 

Forrás: MTI

Kép [c] Channel 4

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében