fbpx

| Káldi Emese

Botrányok a csarnok körül – piacmustra beszámoló

Amikor szombat reggel harmincnál is többen gyűltünk össze a Fővám téren a Nagycsarnok bejáratánál, még mindenki azt gondolta, hogy egy érdekes, hagyományos, amolyan kultúrtörténeti, városismereti, gasztronómiai sétára indulunk…

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és az ImagineBudapest közösen szervezett programja valójában azonban ennél jóval izgalmasabb lett – a résztvevők úgy érezhették, hogy az aznapi séta fókuszában számos, a csarnokkal összefüggésbe hozható, finoman szólva is furcsának mondható „ügy” áll…

A velünk sétálók a vásárcsarnok létrejöttét taglaló előadáshoz kapcsolódva először egy rejtélyes tűzeset okára derítettek fényt: 1896. június 30-án történt, hogy mindössze 10 nappal a vásárcsarnok ünnepélyes megnyitója előtt tűz pusztította el a szinte teljesen befejezett épület egy jelentős részét. Leégett 60 méter hosszan a tető, a csarnok acélváza átizzott, több tartóoszlop teljesen deformálódott a hő következtében. Hiába nyomoztak a 19. századi kollégák majd egy éven át, soha nem jöttek rá a tűz keletkezésének okára…

21. századi alkalmi nyomozócsoportunk azonban rámutatott, hogy talán biztosítási csalással van dolgunk: az építési fővállalkozó ugyanis pontosan 8 nappal a tűzeset előtt kötött biztosítást az épületre. Hihetetlen szerencse? Inkább ravasz bűntett!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és az ImagineBudapest célja, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét arra, hogy érdemes piacra járni és őstermelőtől vásárolni. Így nem csak friss, az idénynek megfelelő kínálatból válogathatunk, de különleges ízű, rég elfeledett tájfajtákra is bukkanhatunk. Nem utolsó sorban ezzel támogatjuk a helyi gazdaságot, és még a környezettel is jófejek lehetünk.

A második rejtély, melyre fény derült: vajon ki és mikor végzett silány munkát azzal, hogy a csarnok földszintjének padlója össze-vissza lejt. A csúszós járólap minden irányban más-más mértékben, látszólag teljesen szakszerűtlenül lerakva lejt, ha itt valami leesik – például egy paradicsom –, akkor sokáig szaladhatunk utána, míg utolérjük. Ki követte el ezt a fatális hibát? Kispórolták az alapot, esetleg a felújításnál rosszul szintezték ki a burkolók a betont?

A séta vezetőjének elmondása alapján, valamint a korabeli rajzokat és a régi beszámolókat megismerve azonban élelmes csapatunk rájött: maga Pecz Samu, a Vásárcsarnok tervezője volt a hiba elkövetője! Szándékosan úgy építette meg ugyanis az épületet – és ez a kiírt pályázat egyik követelménye volt –, hogy annak földszintjét lépcsők nélkül igazította a környékbeli utcák talajszintjéhez. Így az épület földszintje, nagyjából az átló mentén mérve másfél méternél is nagyobb szintkülönbséget hidal át! Nagyon agyafúrt megoldás, de az utókor – s lehet, hogy a kortársak is – olykor elvarázsolt kastélyban érezhetik emiatt magukat a csarnokban járva!

Piaci mustra

Az eddigi – szinte csak bemelegítő – rejtélyeknél jóval nehezebb volt a következő, mely már a gasztronómiai részt színesítette: vajon hol rejtőznek azok a kofák, akiknek nincs tartósítószer az árujukban, akik a legyek ellen nem fújják le Chemotoxszal a gyümölcsöt, akik borjúként nem sertéshúst adnak el a gyanútlan vevőknek? Szerencsére Raj Ráhel, a mindenre elszánt és roppant tehetséges háziasszony-üzletasszony-műsorvezető az utóbbi években beépülve az árusok közé rengeteg értékes információt szerzett. Megbízható informátorai és saját nyomozási anyagának köszönhetően sikerült beazonosítani Józsit, Marikát és Imit, akik nemet mondtak a csarnokban előirányzott viselkedési normákra.

Harminc fős társaságunk szombat délelőtt rajtaütésszerűen csapott le rájuk (na jó, azért szóltunk előre, hogy jövünk), „házkutatást” tartottunk, minőségellenőrzést végeztünk (sajt- és joghurtkóstolás, egy kis savanyúkáposzta, hmmm!), és végül megállapítottuk, hogy termékeik a fent leírtaknak megfelelően ehetőek, sőt igen ízletesek.

A TVE munkatársainak segítségével végül az is kiderült, hogy a megbízható élelmiszert értékesítőknek már követőjük is akadt: a nemrég megnyílt SZÖVET, azaz a Szövetség a Tiszáért Egyesület standján legalább négyféle hagyma, háromféle paradicsom, fekete retek, változatos színű paprikák, burgonyafélék – kizárólag őstermelőktől beszerezve – kaphatók a Tisza menti régióból.

Mi elhatároztunk: legközelebb is jövünk!

 

Ha a közeljövőben Te is szeretnél részt venni hasonló sétákon, figyeld a TudatosVásárló.hu és az ImagineBudapest.hu oldalakat, itt hírt adunk a séták időpontjáról.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás