fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Boldogan, kis lábnyomon

A jó élethez nem kell pazarolni. 7 tipp a kiegyensúlyozott, ember- és környezetbarát élethez. 

A fenntartható boldogsághoz nem kell halmozni a tárgyi és anyagi dolgokat. Nem kell hozzájárulni mások kiszipolyozásához, nem kell minél több és minél olcsóbb áru. Ezek csak táplálják, és újra meg újra meghozzák a vásárlás utáni étvágyat.

A fenntartható boldogságot az emberek alapvető jólétével, jó közérzetével és biztonságérzetük növelésével lehet elérni. Máris neki lehet látni:

 

 

1. Légy jelen, éld meg a pillanatot!

Ha odafigyelsz magadra, könnyebb tanulni a hibáidból, és terveket szőni a jövőre.  Matthieu Ricard, buddhista szerzetes szerint, ha a teljességgel megéljük a pillanatot, jobban megismerjük a vágyainkat és az érzelmeinket, így kevésbé leszünk kiszolgáltatottak a körülöttünk zajló események sodrásának.

 

2. Győzd le a függőségeidet!

Nem minden függőség nyilvánvaló. Nem éppen minőségi időtöltés például, ha a közösségi oldalakon lógsz, és emiatt kivonod magad az éppen körülötted lévők társaságából. Hogy a kütyüfüggőséget enyhítsék, vannak már „laptop mentes” napot tartó kávézók és szállodák is. A gesztussal azt szeretnék elérni, hogy az emberek az őket ténylegesen körülvevő emberekre és dolgokra figyeljenek.

De például a vásárlásfüggőség mögött megbúvó tényezőket is érdemes az önismeret fejlesztésével megismerni. Így olyan döntéseket hozhatsz, amelyek valódi örömöt jelentenek és kevésbé a tárgyakhoz (és így a környezetszennyezéshez) kötődnek.

 

3. Legyen motiváló munkád!

A válság emlékével és a munkanélküliségi statisztikákat nézve ez talán luxusnak tűnik. Van, hogy nincs lehetőséged válogatni az állások között, de addig is töltsd az időt azzal, hogy kitaláld és megtervezd, milyen munkával töltenéd legszívesebben az idődet. Így ha eljön a nagy lehetőség, vagy megérik benned az elhatározás, könnyebben tudsz majd lépni, és a munka igazi örömforrás lesz.

 

4. Élj egyszerűen és nyerj vele időt!

Kevesebb sallanggal jobban tudsz koncentrálni arra, ami fontos. Ha kevesebb anyagi dologgal is beéred, kevésbé fogsz egy munkát a fizetés alapján értékelni. Kevesebbet hajtasz, és annyi időt szánsz a munkára, amennyit feltétlenül kell. És ne feledd: több tárgy = több pénz, több idő a vásárlásra, karbantartásra, javításra, hulladékkezelésre. Kell ez?

 

5. Fedezd fel a tehetséget!

Túlságosan gyakran siklunk el azon adottságaink felett, amelyek nem pont azok, amelyeket az iskolában vagy a munkahelyen elvárnak tőlünk. Fedezd fel, hogy miben vagy igazán jó. Ha ezt megtalálod, az életed fontos építőköve lehet. Tekints magadra őszintén, ne csak mások elvárásai szerint! Segíts másoknak, hogy ők is felfedezzék saját legjobb képességüket, és kiteljesedjenek benne.

 

6. A legnagyobb ajándék az időd!

Szervezz közös étkezéseket a családdal és a barátaiddal. Az otthon elkészített minőségi étel és az együtt töltött idő sokszorosan megtérül. A közös étkezésekkel a gyerekek is egy életre szóló útravalót kapnak.

Ünnepekkor soha ne vásárolj kimerültségig, adj hasznos, esetleg újrafelhasznált ajándékokat és leginkább élményeket. Az osztott figyelem helyett fordítsd teljes figyelmed a körülötted lévőkre, akiknek szükségük van rá.

 

7. Adj hálát!

Rugózhatunk a sérelmeinken vagy pedig  koncentrálhatunk olyan dolgokra, amelyekért hálásak lehetünk. Egyes emberek hálanaplót vezetnek, amibe minden nap írnak valamit, amiért aznap hálát tudtak adni. Egy ilyen napló vezetése önmagában növeli a boldogságot.

Erre épít Pavithra Mehta étterme a Karma Kitchen is, ahol az ételnek nincs meghatározott ára. Miután ettél, eldöntheted, hogy felajánlasz-e egy általad választott összeget egy másik ember által elfogyasztott ételért vagy sem.

 

 

A bizalom és a boldogság egy öngerjesztő kör részei, és amelyek kihatnak az élet összes többi tényezőjére.

 

 

A cikk a yes magazin anyaga alapján készült.

Fotó: Hocusfocus55, Flickr

 

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás