fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

Boldog pisztrángok Tahitótfaluból

A Szentendrei-szigeten, Tahitótfalu határában egy régi szennyvíztisztító telepen valósította meg álmát Csörgő István. Az 1983-ban bezárt telep betonteknőiben ma évente 10 tonna szivárványos pisztráng nevelkedik.
 

István telefonon irányít a Tahitótfalu határában, a Börzsöny és a Pilis között  fekvő családi vállalkozásként működő pisztrángtelepre. Eredeti szakmája lift-és mozgólépcső szerelő, de a legyezőhorgászat iránti szenvedélye egészen más irányba vitte. Ez nem az ücsörgős horgászat: térdig kell gázolni a vízben és folyamatosan dobálni a csalit, hogy rákapjon a hal. Mivel itthon kevés olyan folyó van, ahol ezt gyakorolni lehetne, István Szlovéniába és Szerbiába járt. Itt látott először folyókra épített pisztrángtelepeket, és innen jött az ötlet, hogy ezt itthon is meg lehetne valósítani.

Hazai viszonylatban azonban nem nagyon van olyan vízhozamú  folyó, ahol ez működne, ez a szennyvíztelep pedig itt állt már 30 éve kihasználatlanul. István azt mondja, hallott már olyat, hogy szennyvíztelepről nem kell hal. Ők bizonyára nem tudják, hogy a pisztráng nagyon kényes a víz tisztaságára, csak kristálytiszta, 12-13 fokos  vízben él meg. „Ezen a területen nem kell mélyre fúrni, 6 méternél már találunk talajvizet, amit 12 méter sóderréteg szűr, ezt használjuk mi, és szivattyúval keringetjük” –  mondja.

Az első ikráktól a zárt rendszerig

„Zárt rendszerben tartjuk a pisztrángokat, ez azt jelenti, hogy nem kerül be olyan példány, amit nem én keltettem. Itt vannak az anyahalak – mutat egy külön medencéére – ezek is saját ikrából nőttek.” Mára mindegyik  a saját “gyerekem”, itt születtek, itt nőttek a telepen. Valójában a sebes pisztráng őshonos Európában nem a szivárványos pisztráng, de ezeket nem gazdaságos tenyészteni. Ízben nem igazán van eltérés közöttük, nagyon kell érteni hozzá, hogy valaki meg tudja különböztetni.  Amíg a szivárványos pisztráng egy év két hónap alatt nő meg, addig a sebes pisztráng majdnem két év alatt.

 

Növendék

A pisztrángtelepen a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha behoznak egy halat más telepről, főleg külföldi országokból. Egy erős fertőzés során a halállomány 90 százaléka elpusztulhat.  Vannak kimondottan kemény fertőzések, ami után gyakorlatilag újra kell indítani a telepet.  Egy tenyésztő tudja, hogy élő halat behozni egy telepre életveszélyes.

„A tenyésztést teljesen autodidakta módon tanultam meg, persze volt segítségem is. Sokat köszönhetek jó barátomnak Sárfányos Lacinak, a szilvásváradi pisztrángtelep tulajdonosának, sokszor szakmázunk, átbeszéljük a dolgokat. Azt mondom, kellett 4-5  év mire azt mondhattam, valamennyire konyítok hozzá. Volt  itt nálam olyan, aki a Gödöllői Egyetemen tanít, mégsem maradt meg egy ikra sem abból, amit ő fejt le. Ezeket a nüansznyi dolgokat csak itt, terepen lehet megtanulni, könyvből nem.

 

Tökéletes, lefejt ikrák

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


 

Mitől jobb a Boldog Pisztráng?

A hús minőségét a tenyésztés és a tartási körülmények határozzák meg. Az állagát befolyásolja, hogy mennyi idő alatt nő meg és milyen táplálékot fogyaszt.  A hal lefejése után az ikrákat át kell nézni, mert van olyan gombás fertőzés, ami elpusztíthatja őket. Sokan antibiotikumot használnak, de István egy gyógynövényes kivonattal mossa  át őket.

Közben a medence mellett állva a pisztrángok őrült lubickolásba kezdenek, István azt mondja, éhesek, de mindjárt megetetjük őket.

 

Tülekednek a gyerekek

„Az állatorvosom vallja, ha túl sok hal van a medencében, akkor jönnek a  betegségek. A körülményekre, a takarmányozásra, vízminőségre nagyon kell vigyázni. Múltkor egy áramszünet miatt 500 kiló hal elpusztult” – meséli. Istvánnak a minőség sokkal többet ér a mennyiségnél.  Azt mondja, egyes takarmányokkal 9-10  hónap alatt is fel lehet növeszteni a halat, de a konyhában úgyis mindenre fény derül.  Más kérdés, hogy van-e igény a jó minőségű pisztrángra.  

Tapasztalatból mondja:  „A legtöbb helyen Szlovákiából behozott nagyüzemi körülmények között nevelt pisztrángot kapni, akkor is, ha kiírják, hogy szilvásváradi. Ennek puha, vizes a húsa, 5 kiló hal legalább fél litert ereszt. Az én pisztrángom maximum egy decit, és erre büszke is vagyok. Ha csirke lenne, enyém a háztáji, a szlovák pedig a brojleres csirke. Az is egy szempont, hogy én frissen tudom adni, míg külföldről legalább 3 nap, míg eljut a boltokba.”

 

A minőséget meg kell fizetni

István nem tud, de nem is akar az olcsó szlovák pisztránggal versenyezni. Egy-két éve még kilincselt az éttermekben, de akkor sok helyen zárt ajtókat talált, leginkább az olcsó, silányabb minőségű konkurencia miatt. „Magyarország nem egy halevő ország. Karácsonykor megesszük a kis halászlevest meg a rántott pontyot, és ott van a “balatoni hekk” – mondja mosolyogva. Nincs könnyű helyzetben, aki becsületesen szeretne boldogulni: „Bennünket termelőket nem véd semmi.  Küzdök másfél évig, hogy felneveljem a halat, más meg hazudik a származásáról, olcsóbban tudja adni és elviszi  a vevőket.”

Füstölt pisztráng

Pisztráng tizenhatféleképpen

Azért egyre inkább van egy réteg, akik igényesek arra, hogy mit kínálnak az éttermükben, mit látnának szívesen a tányérjukon, és meg is engedhetik maguknak. „Most nyáron 15 étterem keresett meg, hogy legyek a beszállítójuk. Ide egy saját éttermet is terveztem két társammal” – mondja. Ebben már van tapasztalat, hiszen vittek már éttermet az elmúlt 10 évben, ahol a saját pisztrángot is felszolgálták, tizenhatféleképpen.

„Szeretnénk 40-50 tonnára feltornászni a jelenlegi 10 tonnát, amihez azért komoly beruházás szükséges. Ezzel szerintem el tudjuk látni Budapestet, akinek van erre igénye. Bár a bővítés miatt most kerestem társakat magam mellé, még így is nehéz a telepen lenni és közben értékesíteni, ezért azt szeretném, ha ide jönnének a beszállítók. Frissen jégen vihetik tovább a halat. Árban egy kicsit magasabbak leszünk (2.700-3.000 Ft), mint a szlovák pisztráng, de minőségben is.”

István közben vödörben hozza a haltápot, most Dániából hozatják az egyik legjobb minőségűt, azt mondja, nem éri meg a silányabbal etetni őket, hamarabb betegek lesznek. Mindegyik medencébe kerül táp, fodrozódik a víz, ahogy kapkodnak utána. A medencéket hálóval védik, mert a szürke gém is rákapott a pisztránghúsra.

 

Boldog pisztráng füstölve, pástétomban

Éppen mostanában költözik a házukból a telepre a feldolgozás. A halat belezve, jégen adják el, de van filé is, füstölt pisztráng is, sőt pástétomot is gyártanak, a Boldog Pisztráng pástétomot.

Utóbbi azért különleges, mert nem darálják hozzá a halat, csak fűszerezik, teljes egészében kézimunkával készül. Piacra már ritkán járnak, nincs rá kapacitás, de egy-két hely azért megmaradt. (A karácsonyi vásározási helyszínek és időpontok a Facebook oldalukon fent lesznek!)

A bio tenyésztésnek is utána jártak, de olyan kicsi rá a kereslet és annyira drága előállítani, hogy inkább nem álltak rá. Voltak kint Ausztriában, Szlovéniában, körbejárták a piacot.  „Ha jó minőségű takarmányt kap, jól tartom a halat, akkor nincs is szükség rá, hogy bio legyen. Attól boldogok, hogy jól tartom őket, míg élnek.”

Kép:  Csörgő István, Boldog Pisztráng

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás