fbpx

| Tudatos Vásárló

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre

Néhány egyszerű szabályt érdemes betartani az ünnepi sütés-főzéskor. Kis odafigyeléssel nagy biztonságot teremthetünk magunknak, és vendégeinknek. (tovább…)

 

A legveszélyesebb ételek toplistája


Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve. Ilyenek például a

  • majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények;
  • tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények;
  • madártej, vaníliasodó;
  • darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).

 

Biztonságos ételek


Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak. Ilyenek például a

  • beigli, pogácsa, linzerek;
  • ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta;
  • jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús;
  • minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.

 

Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz

  • Beteg ember ne készítsen ételt!
  • Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
  • A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 fok alatt – ez hűtőhőmérővel ellenőrizhető)!
  • Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 fok felett – ételhőmérővel ellenőrizhető)!
  • Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!
  • Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek semmiképp se adjunk!
  • A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsuk át!

 

Miért van minderre szükség?


A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével megelőzhetünk. A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek. Ezek készételre, szájba kerülve betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem veszélyes.

A nyers tojással készült ételek veszélyesek lehetnek A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.

A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását. Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés. A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan.

Az alapos sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat Minél alaposabban átsült – átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a baktériumok életben maradhatnak. A maradék ételt fogyasztás előtt fel kell forralni.

 

Forrás: MTI

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás