• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Bírság a Vodafone-nak és a Magyar Telekomnak

2012.06.22. /

A megtévesztő reklámjaikért a GVH megbírságolta a Vodafone-t és a Magyar Telekomot. A két cég 2010 és 2011-es mobilinternet kampányaikban azt állította, az ő szolgáltatásuk a "legjobb" és "leggyorsabb" a piacon. Hogy hogyan lehet két különböző szolgáltatás egyszerre a legjobb ugyanazon a piacon, már önmagában rejtélyes.

A GVH szerint a Vodafone kampányokban megjelent reklámszövegek („Magyarország leggyorsabb mobil adathálózata”, „Nálunk böngészhetsz a leggyorsabban a hazai mobilszolgáltatók közül”) a fogyasztókban azt a benyomást kelthették, hogy a Vodafone nyújtja számukra a legnagyobb le- és feltöltési, illetve webböngészési sebességet. Az adatok azonban, amelyekre a Vodafone hivatkozik, koránt sem reprezentatívak.

A Vodafone saját felmérése eredményeire alapozva emelte ki saját hálózati szolgáltatásának saját kedvező tulajdonságait. A felmérések eredményei azonban legfeljebb magyarországi nagyvárosok területén lettek volna igazolhatók, a reklámok azonban országszerte minden fogyasztónak szóltak. A GVH az eljárás során megállapította, hogy a vállalkozás a reklám fő üzenetének megfogalmazásával megtévesztette a fogyasztókat.

A  Magyar Telekom 2011. február 24. és 2011. március 31. között a mobil adathálózatát népszerűsítő kampányában „a leggyorsabb mobil adathálózat” és a „leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat” üzeneteket emelte ki, ezzel azt közvetítette a fogyasztók felé, hogy ha a Magyar Telekom hálózatát használják, akkor mindig, minden esetben a leggyorsabb szolgáltatást vehetik igénybe. Ez az állítás szintén nem állja meg a helyét, mivel a mérések, melyre az állítást alapozták csak a letöltés és a feltöltés sebességére vonatkoztak, és egyáltalán nem vizsgálták például a webböngészési sebességet, sem a sikeresség arányát a le- és feltöltések, valamint a webböngészés során. Mivel a Magyar Telekom túlegyszerűsített üzenete sem támasztható alá semmilyen méréssel, a GVH a Magyar Telekomot is bírság megfizetésére kötelezte.

A jogszerűtlen összehasonlító reklámok miatt a GVH a Vodafone-t 50. 000 000 forint, a Magyar Telekomot pedig 100 000 000 forintnyi bírság megfizetésére kötelezte. 

 

Forrás: GVH

Kép (cc) alachia

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében