• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A biotejnek magasabb az E-vitamin tartalma

2005.03.07. /
Dán kutatók szerint az ökológiai gazdálkodásból származó tejnek lényegesen magasabb az E-vitamin tartalma, mint a hagyományosnak.

Egy élelmiszer szaklap szerint a táplálkozástudósok azt találták, hogy tíz biotej-mintából hétben lényegesen magasabb az E-vitamin tartalom, mint a hagyományos tejben, annak ellenére, hogy az ökológiai termelés során kevesebb szintetikus E-vitamint adagolnak. Az E-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a tej tartósságának megőrzésében.

Az E-vitamin anti-oxidánsként működik és részben azokban a növényekben, illetve a növényi alapú takarmányokban található meg, amelyeket a tehenek fogyasztanak. Ezekben a termékekben a béta-karotin szint úgyszintén magasabb – a biotejben kétszeres-háromszoros. A különbséget a takarmánynak tulajdonítják; az ökológiai termelésben jelentős mennyiségű füvet és hüvelyes növényt etetnek az állatokkal, míg a hagyományos termelésben nagy mennyiségű kukoricatakarmány használata az általános.







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében