• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Biokörkép: a magyarok többsége egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert

2007.02.01. /

A GfK friss felmérése szerint négyből hárman egyáltalán nem vásárolnak bioélelmiszert.

 

A GfK Hungária Piackutató Intézet a lakosság bioélelmiszer-vásárlási gyakoriságát, a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minőségű termékkategóriákat, valamint a bioélelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói attitűdöket vizsgálta legutóbbi kutatásában. Amint ebből kiderült, van hova fejlődnünk!

A válaszadók több mint háromnegyede - mintegy 76,5%-a - egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, további 13,4%-uk pedig csak nagyon ritkán. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert legalább heti gyakorisággal vásárlók aránya mindössze 3,1%.

A bioélelmiszerek közül a kutatás szerint legnépszerűbbek a zöldségek és gyümölcsök - a biotermék-vásárlók 42%-a e termékcsoport árukínálatából választja a biológiailag ellenőrzött minőségűt. Biokenyeret közel minden harmadik, bio zöldség- és gyümölcslevet pedig minden negyedik biotermék-vásárló fogyaszt. A válaszadók 26,2%-a joghurtból, illetve kefirből, 25,8% müzliből és müzliszeletből vásárol bioárut.

A vásárlók legnagyobb arányban (43%-uk) hipermarketekben, 25%-a piacon, 18%-a láncba szerveződött kisboltokban szerzi be az ökológiai minőségű élelmiszereket, míg 17%-a nyilatkozott úgy, hogy ő maga termeli meg ezeket az élelmiszereket. A szaküzleteket, azaz bioboltokat a megkérdezettek 15%-a említette beszerzési forrásként.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete számára a vizsgálat eredményei azt erősítik meg, hogy a magyar lakosság élelmiszerekkel kapcsolatos tudatossága még relatíve fejletlen. Továbbra is szükséges a - legfőképpen helyi - biotermékek fogyasztásának népszerűsítése, mivel ezek fogyasztása számos pozitív egészségügyi, környezeti és társadalmi vonatkozással bír. A kellő mértékű kereslet hiánya megakadályozza továbbá a biotermékek piacán fellépő megfelelő szintű árversenyt, ami az árak csökkenésén keresztül az alacsonyabb jövedelműek számára is lehetővé tenné a biotermékek napi szintű fogyasztását.

Forrás: GfK Hungária Piackutató Intézet

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében