fbpx

| Kovács Gyula

Bio, zimankó

Táplálkozási szokásaink mögött manapság gyakran egész világlátás, hitvallás feszül – vagy néha csak a józan ész. Ilyen bugyrokból kerülnek ki a vegyszermentes gazdálkodásból származó élelmiszerek vásárlói is. S mivel az ember a nézeteit a lehető legkisebb arányban akarja az évszakokhoz igazítani, jó ha ezt nem kénytelen megtenni. Gondoltuk hát, fölugrunk a MOM-művházi piacra, ökokaja-nézőbe: így a tél közepén mennyire nem kénytelen.

Aki úgy véli, a fagyos téli hónapok nem tartoznak a friss biozöldséget ontó évszakok közé, annak nagyjából igaza van. Ha ez a valaki ráadásul fontosnak tartja, hogy pénzével a hazai gazdálkodók törekvéseit erősítse, vagy nem tartja okos dolognak a szállítás okozta környezeti ártalmakat, akkor már teljesen igaza van. Friss paradicsomért pl. húzzunk el inkább a teszkóba! Most már csak az a kérdés, miért kell januárban finom, friss, vízízű paradicsomot ennünk? El lehetne indulni a „friss” szóból is fenyegetően kongó elmúlás mélységei felé, de mondom inkább, mi mindent találtam a momnál: burgonya, tök, hagyma, káposzta, retek, karalábé, alma. No meg fagyasztott gyümölcsök és zöldségek. Mindenféle magok (mogyoró, mandula, dió…) meg hüvelyesek, ilyesmi. Vannak pékáruk, tejtermékek, feldolgozott húskészítmények. Rengeteg savanyított cucc. Kapunk készételeket is (gabona- és kölesfasírt, csilisbab, pásztortarhonya, székelykáposzta, sőt: zöldséges rántott palacsinta). Mindenféle lekvárra, szörpre szert tehetünk (birs, málna, áfonya, szeder…), meg jó kis mézekre. Padlizsánkrém. Van liszt, tészta – tönkölyből is. Reggelihez pelyhek, gyümölcslevek. Vacsorához bor. Szárított és aszalt gyümölcsök, még egész bodzavirág is. Teák, csalán, csipkebogyó. Étkezés előtt mossunk kezet: ehhez akad szappan, de persze sok másféle kozmetikum is. A mosogatáshoz is kapunk szert. Van minden, no. És az ostyákról még nem is beszéltem (ha már hitvallás…). És épp csak körbenéztünk!

Miklay Gábor piacvezető mondta pár hónapja egy interjú keretében, hogy amiből akad hazai, annak a külföldi konkurenciáit lehetőleg nem engedik be a piacra. Nem túlzott.

A fentiek főként hazai holmik – jó, a tea pl. tuti nem. Ha citromot is akarunk a teába az sem olyan nagy bűn, ráadásul az árus kijelentette: bár a spanyol citrus pofásabb, ő mégis a taljánt hozza, mert jobb az íze! Csakígy a körtét. Az ananász, a banán meg a kávé már messzebbről jön, naná. Itt jön az, hogy nézetek stb. (gondoljátok meg, proletárok! erről jut eszembe: almából is van pirosan ragyogó meg kis csúnya foltos). A lényeg, hogy ki-ki megtalálja, ha keresi. Szóval a depresszión kívül nem kell mitől félteni az eltökéltségünket, csak mert ocsmány az idő. Továbbmegyek: tök jó a placcon hangulat. A síparadicsom meg ott rohadjon el a teszkóban!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás