• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Bio vár

2005.04.08. /
Új, a Marczibányi téri biopiac helyét beöltő ökovásár üzemel heti két alkalommal a budapesti Fehérvári úton.

Bár a héten tartotta utolsó fellépését a Bp.-i Marcibányi téri biopiac, az eltökélt biotermék-fogyasztók nem maradnak kiszolgálás nélkül. Március 30-tól ugyanis Budapesten, a XI. ker, Fehérvári út 213. alatt a szervező Biovár Bt. és a termelők szeretettel várják a vásárlókat ökológiai gazdálkodásból származó portékáikkal.

A régi piactér felfedezése
A vállalkozás az idáig egyébként szunnyadó Albertfalvai piacot kelti életre, egyelőre heti két napon. Április 2-től a külső standokon, majd április 9-től egy belső üzlethelyiséggel bővülve kenyérféleségek, sütemények, hústermékek (tőkehús itt egyelőre nem), tejtermékek széles választéka várja a vásárlókat. Júniustól egy különálló bolt nyílik a tőkehúsnak és a zárt teret kívánó egyéb csomagolt árucikkeknek (amilyen pl. a liszt). Szerdán du. 5-ig és szombaton du. 1.-ig az udvar teljes belső területe biopiac, többi napokon maga a placc töküres (csak a környező trafikok és kocsmák üzemelnek).

Családi vállalkozás
Pepó Zsuzsanna, a Biovár ügyvezetője maga is biogazda. Férjével, Kiss Csabával szőlőt és zöldséget termelnek. Nem volt egyszerű összehozniuk az induló ökovásárt. A megszűnő Marcibányi tér felmerült alternatívái szerintük nem feleltek meg az egy piaccal szemben támasztható elvárásoknak. Januárban rábukkantak erre az elfeledett kis piactérre, de a felmerült ellenvélemények (kiesik a környék) után úgy döntöttek, az egykori piacszervező Biokultúra Egyesülettől függetlenül, családi vállalkozásban indítják útjára ezt a piacot.

Ellenőrzött termékek
Ez után jött a neheze: előírások, fúrás-faragás, ellenőrzések, engedélyek stb., de a hely fölállt, az ÁNTSZ a napokban adta meg a belső üzlethelyiség üzemeltetéséhez szükséges jogosítványokat is. Egyszóval minden pöpec lesz, és nem csak a külcsínt illetve. A termelők törvényes őstermelői, vállalkozói státuszának követelményén túl csak valamely ellenőrző szerv (Biokontroll Hungária ökohu-01, Hungária ÖkoGarancia  ökohu-02) ökoellenőrzésében nyilvántartott termékek kerülhetnek a standokra. Ezenfelül a bekerülő áruk mennyiségét nyitáskor és záráskor is nyilvántartják, így meghatározhatóvá válik a tanúsítvánnyal rendelkező termékek fogyása, elkerülendő bizonyos visszaéléseket. Ezt a belső működési rendszert aztán a Hungária ÖkoGarancia ellenőrzi kívülről.

A keletkező hulladékot a piacnak otthont adó intézmény ígérete szerint szelektálva kezeli.
A cikk megjelenésére talán már összeállt az a honlap, ahol a piacon fellelhető termékekkel és -termelőkkel megismerkedhettek:

Ha mégsem, úgy elmondom én, hogy a 47, 41, 18 jelzésű villamosokkal és a 7A, 14, 114 jelzésű buszokkal érdemes közelíteni, autósok nézzék meg térképen, ha kell.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében