• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Biciklizz minden hétköznap!

2006.09.11. /
Szeptember 22. A nemzetközi autómentes napon újra Critical Mass, a budapesti kerekezők élén ezúttal a főpolgármester-jelöltekkel. A felvonulás több másik városban is megrendezik.

A soron következő Critical Mass felvonulás jelmondata „Biciklizz minden hétköznap!". A szervezők remélik, a Nemzetközi Autómentes Nap és Európai Mobilitási Hét belvárosi zárórendezvényén, szeptember 22-én a legutóbbi 32 ezernél is több kerékpáros vesz majd részt. A demonstráció célja, hogy tovább népszerűsítse a városi közlekedés egyetlen környezeti terhelés nélkül is hatékony módját, és felhívja a figyelmet az utcákon egyre nagyobb számban megjelenő kerékpáros közlekedő érdekeire. Az önkormányzati választások előtt egy héttel szeretnék elérni, hogy a parlamenti pártok tavasszal kiadott kerékpáros programjai beépüljenek a helyi várospolitikába is. A szervezők Budapest szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartják, hogy a főpolgármester-jelöltek által csak általánosságban hangoztatott belvárosi forgalomcsillapítás alapelvei, és konkrét megvalósítási ütemtervei is terítékre kerüljenek a kampányban.

A túlzott autóközlekedés Budapesten évente közel kétezer áldozatot követel, több tízezer ember betegségéért felelős, és hatalmas anyagi károkat okoz. Kikerülhetetlen feladat a közösségi közlekedés térvesztésének megállítása, és az alternatív közlekedési lehetőségek fejlesztése. Rengeteg nemzetközi példa bizonyítja, hogy ezek az intézkedések a közúthálózat kapacitásának növelésénél nagyságrendekkel olcsóbban és hatékonyabban mérséklik az gépjármű forgalmat, és vele együtt a légszennyezést.

Politikusok, így a köztársasági elnök vagy egyes miniszterek már a korábbi demonstrációkon is részt vettek. A városi kerékpárosok számára legfontosabb ügyekben azonban a városvezetők döntenek, ezért idén a főpolgármester-jelöltek külön meghívót kaptak a demonstrációra. Katona Kálmán és Tarlós István mindeképp részt vesz majd a felvonuláson, Demszky Gábor talán.

A 18 órakor kezdődő felvonulás útvonala: Újpesti rakpart - Pesti alsó rakpart - Közraktár utca - Petőfi híd - Budai alsó rakpart - Döbrentei tér - Attila út - Alagút - Lánchíd - Roosevelt tér - Akadémia utca - Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy Zs. út - Andrássy út - Kodály körönd.

Ezúttal már 13 civil szervezet fog össze Budapest közlekedés okozta kárainak enyhítése érdekében. A felvonulás szervezői: Magyar Kerékpárosklub, Városi Biciklizés Barátai Egyesület, Bringaút Egyesület, Hajtás Pajtás Egyesület, Zöld Fiatalok Egyesület, Energia Klub, Greenpeace, Levegő Munkacsoport, Védegylet, WWF, Rügyecskék Alapítvány, Tudatos Vásárlók Egyesülete

***

A Critical Mass felvonulást egyre több másik városban is megrendezik (Sopronban ezúttal még tervezés alatt). Városok, indulási időpontok és helyek:

 • Baja, 16.00, Tesco parkoló
 • Győr, 16.30, ETO Stadion parkolója
 • Pécs, 16.30, Búza tér
 • Eger, 17.00, Dobó tér
 • Miskolc, 17.00, Sportcsarnok
 • Orosháza, 17.00, Eötvös tér
 • Kaposvár, 17.00, Kossuth tér
 • Szeged, 17.30, Dóm tér
 • Debrecen, 18.00, Kossuth tér

Sok helyen kísérőprogramok is lesznek, ezekről további információ a kapcsolódó honlapokon olvasható.

 

Kép: alleycat, redjade • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében