fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Biciklizz minden hétköznap!

Szeptember 22. A nemzetközi autómentes napon újra Critical Mass, a budapesti kerekezők élén ezúttal a főpolgármester-jelöltekkel. A felvonulás több másik városban is megrendezik.

A soron következő Critical Mass felvonulás jelmondata „Biciklizz minden hétköznap!”. A szervezők remélik, a Nemzetközi Autómentes Nap és Európai Mobilitási Hét belvárosi zárórendezvényén, szeptember 22-én a legutóbbi 32 ezernél is több kerékpáros vesz majd részt. A demonstráció célja, hogy tovább népszerűsítse a városi közlekedés egyetlen környezeti terhelés nélkül is hatékony módját, és felhívja a figyelmet az utcákon egyre nagyobb számban megjelenő kerékpáros közlekedő érdekeire. Az önkormányzati választások előtt egy héttel szeretnék elérni, hogy a parlamenti pártok tavasszal kiadott kerékpáros programjai beépüljenek a helyi várospolitikába is. A szervezők Budapest szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartják, hogy a főpolgármester-jelöltek által csak általánosságban hangoztatott belvárosi forgalomcsillapítás alapelvei, és konkrét megvalósítási ütemtervei is terítékre kerüljenek a kampányban.

A túlzott autóközlekedés Budapesten évente közel kétezer áldozatot követel, több tízezer ember betegségéért felelős, és hatalmas anyagi károkat okoz. Kikerülhetetlen feladat a közösségi közlekedés térvesztésének megállítása, és az alternatív közlekedési lehetőségek fejlesztése. Rengeteg nemzetközi példa bizonyítja, hogy ezek az intézkedések a közúthálózat kapacitásának növelésénél nagyságrendekkel olcsóbban és hatékonyabban mérséklik az gépjármű forgalmat, és vele együtt a légszennyezést.

Politikusok, így a köztársasági elnök vagy egyes miniszterek már a korábbi demonstrációkon is részt vettek. A városi kerékpárosok számára legfontosabb ügyekben azonban a városvezetők döntenek, ezért idén a főpolgármester-jelöltek külön meghívót kaptak a demonstrációra. Katona Kálmán és Tarlós István mindeképp részt vesz majd a felvonuláson, Demszky Gábor talán.

A 18 órakor kezdődő felvonulás útvonala: Újpesti rakpart – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Budai alsó rakpart – Döbrentei tér – Attila út – Alagút – Lánchíd – Roosevelt tér – Akadémia utca – Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy Zs. út – Andrássy út – Kodály körönd.

Ezúttal már 13 civil szervezet fog össze Budapest közlekedés okozta kárainak enyhítése érdekében. A felvonulás szervezői: Magyar Kerékpárosklub, Városi Biciklizés Barátai Egyesület, Bringaút Egyesület, Hajtás Pajtás Egyesület, Zöld Fiatalok Egyesület, Energia Klub, Greenpeace, Levegő Munkacsoport, Védegylet, WWF, Rügyecskék Alapítvány, Tudatos Vásárlók Egyesülete

***

A Critical Mass felvonulást egyre több másik városban is megrendezik (Sopronban ezúttal még tervezés alatt). Városok, indulási időpontok és helyek:

  • Baja, 16.00, Tesco parkoló
  • Győr, 16.30, ETO Stadion parkolója
  • Pécs, 16.30, Búza tér
  • Eger, 17.00, Dobó tér
  • Miskolc, 17.00, Sportcsarnok
  • Orosháza, 17.00, Eötvös tér
  • Kaposvár, 17.00, Kossuth tér
  • Szeged, 17.30, Dóm tér
  • Debrecen, 18.00, Kossuth tér

Sok helyen kísérőprogramok is lesznek, ezekről további információ a kapcsolódó honlapokon olvasható.

 

Kép: alleycat, redjade

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás