fbpx
cumisüveg

| Tudatos Vásárló

Betiltották a veszélyes BpA-t a cumisüvegekben

2011 márciusától tilos a hormonrendszert károsító biszfenol-A (BpA) nevű vegyületet tartalmazó műanyag cumisüvegek gyártása és forgalmazása az Európai Unióban.

A Levegő Munkacsoport szerint előremutató, hogy hamarosan már nem jut biszfenol-A a gyermekek szervezetébe cumisüvegekből, ám a korlátozásoknak folytatódnia kell, hiszen a sokak által használt ételtárolókban továbbra is megtalálható ez az egészségkárosító anyag.

További kockázatot jelent, hogy a hőnyomott papírokban (például a kártyás fizetés bizonylatában) a gyermekek fejlődésére kockázatot jelentő mennyiségben található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy kismamák és állapotos nők ne érintkezzenek ezekkel.

A Levegő Munkacsoport sok éve küzd a biszfenol-A alkalmazásának korlátozásáért. 2009 elején sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet a problémára, 2010 elején pedig nyílt levélben kérte – sikertelenül – az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós betiltását, különösen a cumisüvegekben. A civil szervezet 2010 őszén az Európai Bizottságtól kérte ugyanezt egy közös európai civil fellépés keretében.

A polikarbonát anyagú (PC, a háromszög szimbólumban 7-es jelölés) termékek helyett célszerű a biztosan BpA-mentes üveg, vagy polipropilén anyagú (PP, a háromszög szimbólumban 5-ös jelölés) cumisüvegeket választani.

Tudományos kutatások alapján a biszfenol-A-nak való kitettség felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés), elhízásért, meddőségért. Emellett születési rendellenességet, agyi fejlődési rendellenességet és viselkedési zavart okoz. A kutatók szerint a terhesség időszaka a legkritikusabb a BpA-kitettség szempontjából, ám a születés után is kockázatot jelent.

Sok vizsgálat igazolja, hogy a BpA-nak már egészen alacsony mennyisége is egészségkárosító. A biszfenol-A-t tartalmazó eszközökből mikrohullámok vagy meleg hatására az átlagosnál jóval nagyobb mennyiség jut ki a környezetbe.

A biszfenol-A kiváltható más anyagokkal, így az élelmiszertároló edényekben például polipropilénnel vagy különböző ko-poliészterekkel. A Levegő Munkacsoport ezért azt javasolja, hogy a biszfenol-A-t minden olyan alkalmazás esetén tiltsák be, amely a gyermekek egészségét veszélyeztetheti.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu

Kép [cc] sheandreilinger

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás