fbpx

| Tudatos Vásárló

Betegségek sora előzhető meg a helyes gyermekkori étkezéssel

A felnőttkori betegségek egyharmadát meg lehetne előzni a gyermekek helyes táplálásával – hívták fel a figyelmet „A jó falat dicsérete” című gyermekétkeztetési konferencián Pakson.




Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató
háziorvosa szerint a legfontosabb a megelőzés, amely már kismamakorban
kezdődik, majd csecsemő- és gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell kapnia. A
megfelelő étrenddel és a helyes táplálkozással betegségek sorát lehet
elkerülni, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, izületi
fájdalmak, szerzett immunbetegségek, allergia. A kialakult betegségeket már
nehéz kordában tartani – hangoztatta.

A szakember rozsban jóval gazdagabb, fehérjében szegényebb
táplálkozást javasol. Kiemelte a növényi és állati eredetű omega-zsírsavak
fontosságát. Ezek megtalálhatóak a halakban, ezért javasolta például a
szardínia, makréla, busa, csuka beépítését az étrendbe. A növények közül a
lenmag, a napraforgó, a repce és a kukoricacsíra-olaj egészséges voltára hívta
fel a figyelmet.

A gyermekek táplálásában fontos szerepet kap a
közétkeztetés, bár ez a fogalom – mint Porcsalmyné Henter Izabella dietetikus elmondta – a most érvényes jogszabályokban nem szerepel. Az Országos
Gyermek és Egészségügyi Intézet főmunkatársa szerint ez azért helytelen, mert a
közétkeztetés egyben nevelés, jó esetben a helyes táplálkozást szolgálja. A
problémát a szakember szerint az jelenti, hogy gyermekétkeztetést, étrend
összeállítást bárki végezhet, nem kötik szakképesítéshez.

A dietetikus szerint az iskola-egészségügyi felmérések
megdöbbentő képet mutatnak. A korábbiakhoz képest két és félszer több
betegséget regisztráltak a vizsgált csoport tagjainál 5 éves, illetve 11.
évfolyamos korban. Porcsalmyné aláhúzta, harminchatféle betegségből tizenegy
összefügg az étkeztetéssel.

László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi főorvosa arról szólt,
hogy a családnak és az intézményeknek közösen kell vállalni a felelősséget,
garantálni a gyermekek minőségi táplálását. A jogszabály – mint mondta –
figyelembe veszi a korszerű étkeztetés szabályait, de a normatíva alacsony.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás