| Tudatos Vásárló
Betegségek sora előzhető meg a helyes gyermekkori étkezéssel
A felnőttkori betegségek egyharmadát meg lehetne előzni a gyermekek helyes táplálásával – hívták fel a figyelmet „A jó falat dicsérete” című gyermekétkeztetési konferencián Pakson.
Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató
háziorvosa szerint a legfontosabb a megelőzés, amely már kismamakorban
kezdődik, majd csecsemő- és gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell kapnia. A
megfelelő étrenddel és a helyes táplálkozással betegségek sorát lehet
elkerülni, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, izületi
fájdalmak, szerzett immunbetegségek, allergia. A kialakult betegségeket már
nehéz kordában tartani – hangoztatta.
A szakember rozsban jóval gazdagabb, fehérjében szegényebb
táplálkozást javasol. Kiemelte a növényi és állati eredetű omega-zsírsavak
fontosságát. Ezek megtalálhatóak a halakban, ezért javasolta például a
szardínia, makréla, busa, csuka beépítését az étrendbe. A növények közül a
lenmag, a napraforgó, a repce és a kukoricacsíra-olaj egészséges voltára hívta
fel a figyelmet.
A gyermekek táplálásában fontos szerepet kap a
közétkeztetés, bár ez a fogalom – mint Porcsalmyné Henter Izabella dietetikus elmondta – a most érvényes jogszabályokban nem szerepel. Az Országos
Gyermek és Egészségügyi Intézet főmunkatársa szerint ez azért helytelen, mert a
közétkeztetés egyben nevelés, jó esetben a helyes táplálkozást szolgálja. A
problémát a szakember szerint az jelenti, hogy gyermekétkeztetést, étrend
összeállítást bárki végezhet, nem kötik szakképesítéshez.
A dietetikus szerint az iskola-egészségügyi felmérések
megdöbbentő képet mutatnak. A korábbiakhoz képest két és félszer több
betegséget regisztráltak a vizsgált csoport tagjainál 5 éves, illetve 11.
évfolyamos korban. Porcsalmyné aláhúzta, harminchatféle betegségből tizenegy
összefügg az étkeztetéssel.
László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi főorvosa arról szólt,
hogy a családnak és az intézményeknek közösen kell vállalni a felelősséget,
garantálni a gyermekek minőségi táplálását. A jogszabály – mint mondta –
figyelembe veszi a korszerű étkeztetés szabályait, de a normatíva alacsony.
Forrás: MTI