• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Betegségek sora előzhető meg a helyes gyermekkori étkezéssel

2008.11.17. /
A felnőttkori betegségek egyharmadát meg lehetne előzni a gyermekek helyes táplálásával - hívták fel a figyelmet „A jó falat dicsérete" című gyermekétkeztetési konferencián Pakson.

Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató háziorvosa szerint a legfontosabb a megelőzés, amely már kismamakorban kezdődik, majd csecsemő- és gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell kapnia. A megfelelő étrenddel és a helyes táplálkozással betegségek sorát lehet elkerülni, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, izületi fájdalmak, szerzett immunbetegségek, allergia. A kialakult betegségeket már nehéz kordában tartani - hangoztatta.

A szakember rozsban jóval gazdagabb, fehérjében szegényebb táplálkozást javasol. Kiemelte a növényi és állati eredetű omega-zsírsavak fontosságát. Ezek megtalálhatóak a halakban, ezért javasolta például a szardínia, makréla, busa, csuka beépítését az étrendbe. A növények közül a lenmag, a napraforgó, a repce és a kukoricacsíra-olaj egészséges voltára hívta fel a figyelmet.

A gyermekek táplálásában fontos szerepet kap a közétkeztetés, bár ez a fogalom - mint Porcsalmyné Henter Izabella dietetikus elmondta - a most érvényes jogszabályokban nem szerepel. Az Országos Gyermek és Egészségügyi Intézet főmunkatársa szerint ez azért helytelen, mert a közétkeztetés egyben nevelés, jó esetben a helyes táplálkozást szolgálja. A problémát a szakember szerint az jelenti, hogy gyermekétkeztetést, étrend összeállítást bárki végezhet, nem kötik szakképesítéshez.

A dietetikus szerint az iskola-egészségügyi felmérések megdöbbentő képet mutatnak. A korábbiakhoz képest két és félszer több betegséget regisztráltak a vizsgált csoport tagjainál 5 éves, illetve 11. évfolyamos korban. Porcsalmyné aláhúzta, harminchatféle betegségből tizenegy összefügg az étkeztetéssel.

László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi főorvosa arról szólt, hogy a családnak és az intézményeknek közösen kell vállalni a felelősséget, garantálni a gyermekek minőségi táplálását. A jogszabály - mint mondta - figyelembe veszi a korszerű étkeztetés szabályait, de a normatíva alacsony.

 

Forrás: MTI







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében