• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Beszédes címkék – a Coccolino textilöblítőről

2009.03.23. /
A törölköző puha, a gyapjú selymes, és a szintetikus anyagok nem tapadnak a testhez. Hol itt a gond? Kezdetnek elég, ha a bőrirritációra, a megnövekedett gyúlékonyságra és a környezetszennyezésre gondolunk. Egy átlagos textilöblítőnek is megvan a maga árnyoldala.

Úgy tűnik, szeretjük a textilöblítőket. Az Egyesült Államokban a fogyasztók 700 millió dollárt költenek évente a puhaságra, az Egyesült Királyságban pedig 200 millió fontot, többek között a Comfort öblítőre (ez a Coccolino márkaneve Angliában), amely a multinacionális óriásvállalat, az Unilever piacvezető terméke, tekintélyes 80%-os piaci részesedéssel. A Coccolino Magyarországon is az egyik legjelentősebb termék az öblítőpiacon.

A gond az, hogy a textilöblítők nemcsak azokra lehetnek káros hatással, akik használják, hanem a vízi élővilágra is, amely végül kénytelen úszkálni benne.

A legtöbb öblítőszer víz és kationos felületaktív anyagok emulziója, amelyek bőrirritációt okozhatnak. Fogyasztóként nem tudhatjuk teljes mértékben, hogy egy termék milyen felületaktív anyagokat tartalmaz, mivel az EU öblítőkre vonatkozó jogszabálya csak a 0,2 tömegszázaléknál nagyobb mennyiségben jelen lévő felületaktív anyagok esetében kötelezi a gyártót ezek feltüntetésére. De mi van azokkal, amelyek nem szerepelnek a címkén?

A textilöblítőkben használt felületaktív anyagok kinyerhetők állatokból, növényekből, vagy, mint az újabb, szilikon-alapú anyagok, kőzetekből. Nem sok különbség van a textilöblítőkben és a hajbalzsamokban használt vegyszerek között. Függetlenül attól, hogy milyen összetevőket tartalmaznak, a legtöbb textilöblítő nagyjából azonos módon fejti ki hatását: a felületaktív anyagok lerakódnak a textilszálakra, amitől puhábbnak érezzük az anyagot, csökken a sztatikus feltöltődés és a textil friss illatot áraszt.

A folyékony öblítők a legnépszerűbbek, amelyeket mosógépünk az öblítőciklus közben adagol a ruhákhoz, de léteznek olyan textillágyító kendők is, amelyeket szárítógépben használhatunk. Utóbbiak speciális gyantát bocsátanak ki, amely viaszos bevonatot képez a ruhákon, ettől érezzük puhábbnak.

Mivel a textilöblítők márkától függetlenül hasonló módon fejtik ki hatásukat, a gyártók az illatanyagokkal igyekeznek saját terméküket másokétól megkülönböztetni - sőt sokan úgy gondolják, hogy az eladások növelésének legfőbb tényezője az illat. Ezek a termékek gyakran luxuscikként kerülnek forgalomba, jobbára az egészséges életmód kellékeihez és a szépészeti termékekhez hasonlóan, arra ösztönözve a vevőket, hogy vegyék meg a különböző illatok egész skáláját, és mindig a hangulatuknak megfelelőt használják. A Coccolino tavaly vezette be új, luxus textilöblítő termékcsaládját - Coccolino Creme néven -, amely kicsinosított csomagolással egy szokásos flakon Coccolino árának kb. másfélszereséért került a polcokra.

A különleges fixálószerek a normál és a luxus öblítőkben egyaránt azt eredményezik, hogy az illatanyagok napokig megmaradnak, áthatva a szekrényeket és fiókokat. A textilöblítőkből kipárolgó illatanyagok jelentősen hozzájárulhatnak az asztma és egyéb légúti problémák előfordulásához. Az Egyesült Államokban a vegyszerekre érzékeny vásárlók gyakran panaszkodnak, hogy a textilöblítők illata még több mosás után sem tűnik el a mosógépből és a szárítóból.

ÖSSZETEVŐK

ALKALMAZÁS

KÁROS HATÁS

Kationos felületaktív anyagok

Textil kondicionáló, antisztatizáló szer

Ezek a felületaktív anyagok ahhoz a nagy vegyszercsoporthoz tartoznak, amelynek többek között része a diethyl ester, a dimethyl ammonium chloride, a stearalkonium chloride, a benzalkonium chloride, a cetrimonium chloride, a cetalkonium chloride és a lauryl dimonium hydrolised collagen. Bőrirritációt okozhatnak, lebomlásuk lassú, és mérgezőek az édesvízi és tengeri algákra, a puhatestűekre és a halakra egyaránt. Fokozhatják az algásodást is.

Butylphenyl methylpropional

Szintetikus illatanyag

Központi idegrendszeri zavarokat okozhat. Gyakran előfordul kozmetikumokban, például hidratálókban, dezodorokban és habfürdőkben. A szépségiparban a Cosmetic Ingredient Review Board (Kozmetikai Összetevők Vizsgálóbizottsága) még nem állapította meg egyértelműen a biztonságosságát.

Hexyl cinnamal

Szintetikus illatanyag

Kontakt allergén. Központi idegrendszeri zavarokat okozhat.

Alpha-isomethyl ionone

Szintetikus illatanyag

Növeli a bőr érzékenységét. Központi idegrendszeri zavarokat okozhat.

Benzisothiazolinone (BIT)

Csíraölő

Bőrirritáció, kontakt ekcéma. A BIT számos vizes bázisú festékben is megtalálható a mikroorganizmusok elleni védelem miatt. Potenciálisan káros összetevő, gőzeinek belélegzése gyakori vizelést idézhet elő, ami egészségügyi problémává válhat, mivel befolyásolja a szervezet vízháztartásának és elektrolitjainak egyensúlyát.

Benzyl alcohol

Szintetikus illatanyag

A légzőszervet ingerlő anyag, amely fejfájást, hányingert, szédülést, vérnyomáscsökkenést és központi idegrendszeri zavart okozhat.

 

Tanulmányok igazolják, hogy a folyékony textilöblítők gyúlékonyabbá tehetik az anyagokat. Az öblítőszerekben használt felületaktív anyagok a textilszálakhoz tapadnak, és elválasztják őket egymástól, ahhoz hasonlóan, ahogyan egy mágnes pozitív pólusa taszítja egy másik mágnes pozitív pólusát. A bolyhos felületű anyagok, mint például a frottír, a gyapjú vagy a flanel, főként ha pamut alapanyagúak, különösen ki vannak téve a tűz veszélyének, hiszen ezeknek az anyagoknak a teljes felülete sokkal nagyobb, mint a sima, szövött anyagoké. Mivel az égéshez oxigén szükséges, és az öblítőszereknek köszönhetően a bolyhos felületek sokkal oxigéndúsabbak, növekszik a gyúlékonyság veszélye.

Ha öblítőszerfüggő vagy, jó, ha tudod, hogy már több cég is forgalmaz alternatív termékeket és „zöld" öblítőszereket. Ezek a termékek azonban tulajdonképpen szükségtelenek, egészségügyi problémákat okozhatnak, és befolyásolhatják bizonyos textilek funkcionális jellemzőit. Egyes öblítőszerek csökkenthetik például a törölközők és pelenkák nedvszívó képességét, ezért nem ajánlott a többször használatos pelenkákat öblítővel mosni. A lefolyón keresztül az élővizekbe jutó öblítők pedig erősen mérgezik a vízi élővilágot. Mindezeket figyelembe véve talán érdemes elgondolkodni azon, hogy esetleg itt az ideje teljesen felhagyni az öblítőszerek használatával.

Összetevők teljes listája megtekinthető az Unilever honlapján >>>   

 

Mi az ami nem szerepel a címkén?

A felületaktív anyagok és gyanták mellett a textilöblítők számos egyéb vegyszert hagynak a ruháinkon. Egy 1991-es jelentés szerint, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága készített, a textilöblítők (többek között) az alábbi összetevőket tartalmazzák:

Alpha-terpineol. Erős nyálkahártya izgató; központi idegrendszeri zavart okozhat.

Chloroform. Neurotoxin, érzéstelenítő légzőszervi izgató, központi idegrendszeri zavarokat okozhat. A tartós túladagolás vese- és/vagy májkárosodást okozhat.

Benzyl acetate. Irritálja a szemet és a légzőszerveket. Felszívódhat a bőrön keresztül, és potenciális rákkeltő.

Ethyl acetate. Szem- és légzőszervi irritációt válthat ki; narkotikum; máj- és vesekárosító.

Camphor. Szem, orr és torok izgató. Központi idegrendszeri rendellenességeket okozhat, amely szédüléssel, zavarodottsággal, hányingerrel és izomrángással jár. Könnyen felszívódik a test szövetein keresztül.

Limonene. Bőr- és szemirritációt okoz, valamint allergiás reakciót válthat ki.

Pentane. Szem és bőr izgató; gőzei fejfájást, hányingert, hányást, szédülést és álmosságot okozhatnak; káros a központi idegrendszerre.

Linalool. Izgatószer, káros a központi idegrendszerre.

 

Megjelent az Ecologist 2006. szeptemberi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Németh István.

 

Kép [cc] unilever.com

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében