• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Besenyő majd megmondja - Helyi Termék Fesztivál

2009.09.14. /
A termelőknek és fogyasztóknak egyaránt érdeke a hazai termékek propagálása, ugyanis a magyar kistermelők tevékenysége egyre inkább csak turisztikai látványossággá válik. Laár Andrással beszélgettünk agrártámogatásról, megvilágosodásról és kiskerti paradicsomról.

Ha azt mondom Helyi Termék Fesztivál, vajon ki mire gondol? Divat ma "nagytételben beszerezni". és nem csak úgy bevásárolni, azt, ami kell. Vajon az anyagiak és az idő hiánya miatt nyomulnak olyan sokan inkább a nagyáruházakba, vagy a reklámok és a színes csomagolások vonzzák a népet, mint bennszülöttet az üveggyöngy? A multi helyeken sok idegen gyömöszköli kocsikba személytelenül az árut, a kis boltokban ismerősök is vannak, és beszélgethetünk is magányosság ellen.

Fesztivál fesztivált követ, mert a szórakozás feloldja a hétköznapi gondot. „Ezt a napot az úr szerezte, ujjongjunk és örüljünk benne." - mondja a  Zsoltárok könyve, és én is ezt vallom. De könyörgöm, lássuk meg közben azt, ami a lényeg!

Ez a fesztivál azért kiált, hogy ideje a helyi mikrogazdaságot támogatni. Mert az a jó, ha minden friss, ha lehet bio, lehetőség szerint nem utazik sokat a szüret és a tányér között az ennivaló, és nem a közbeiktatott „piócák" veszik el a termelők hasznát, hanem maguk fejleszthetik belőle a termékeiket. Nem lesz minden étel tele vegyszerrel, benne maradnak a vitaminok meg nyomelemek, és nem mocskolja a hurcolkodás a levegőt sem.

Erről mostanában divat beszélni, de nálunk otthon természetes volt, hogy a kisboltba vagy a pékhez mentünk kifliért, természetes  volt vízkő ellen az ecet, hogy van komposztálás meg a többi. Az ember nem pocsékolja és mérgezi maga körül oktalanul a világot. Így ésszerű, nem? A Helyi Termék Fesztiválon a magányosságról szó sem lehet. Ráadásul egy-egy órás műsorral eljön a humor két nagyágyúja is. Velük beszélgettünk ezekről a dolgokról.

„A tudatosság egyébként nemcsak a vásárlás szempontjából fontos" Laár András a tudatosságról beszél a Helyi Termék Fesztiválon. A tündértilinkó művésze, a harmatméz tudója, a Köztársasági kereszttel kitüntetett zenész, buddhista tanár és a '86-ban elrugaszkodott Laár pur L'art kitalálója az előadásra elhozza magával Besenyő Istvánt is. Itt elsősorban Laár András véleményére voltam kíváncsi.

 

Mi jutott először eszébe, amikor a Helyi Termék Fesztiválról hallott? Miért tartja jónak a fesztivált és azt, hogy erre felhívják a figyelmet?

Amikor a Helyi Termék Fesztiválról hallottam, az jutott eszembe, hogy a hazai termékek propagálása nemcsak a fogyasztók, hanem a termelők érdekeit is szolgálja. Már jó ideje komoly törekvések vannak arra, hogy a magyar mezőgazdaságot leépítsék, és hogy a magyar embereket leszoktassák a magyar kistermelők áruinak fogyasztásáról. A magyar kistermelőket is többféle módon késztetik arra, hogy hagyjanak fel a mezőgazdasági munkával, és inkább idegenforgalmi látványossággá alakítsák át gazdaságukat. Kíváncsi vagyok, hogy ehhez a fesztiválhoz kapcsolódik-e olyan törekvés, hogy a magyar mezőgazdaság ténylegesen felemelkedjék. Kapnak-e ezek után maguk a gazdák támogatást arra, hogy fejlesszék gazdaságukat. Ténylegesen nyílik-e lehetőség helyi árú termelésére és fogyasztására?

 

Igen, ezek a kérdések sokunkban felmerülnek. Vannak kedvenc megszokott kis üzletei? Miért jobb ízű, illatú és szebb mindig, amit ezeken az ismerős helyeken vesz az ember?

Én szerencsére olyan házban lakom, ahol a házigazda egyben kiskert-tulajdonos is. A kertben minden megterem: a gyerekkoromat visszaidéző ízű paradicsom, a paprika, répa, karalábé, zeller, bab, tök és még sorolhatnám. Tavasztól őszig mindent innen szerzünk be, olcsóbban, mint amennyiért a Tesco-ban árulják. Óriási a különbség ízben, minőségben, beltartalomban - a kiskert javára.

 

Jól gondolom, hogy a vásárlási szokásaink rányomják a bélyegüket az emberi kapcsolatainkra is?  Eljön még az idő, amikor egy mindenféle szempontból érettebb társadalom majd tényleg tudatosan él, és nem csak ösztönösen vágyik az emberi léptékű dolgok után?

Bízom benne, hogy ezt, a rettenetes erővel a pusztulásba vivő folyamatot meg lehet fordítani az egyénekben működő, de mégis tömegessé váló megvilágosodás segítségével. Hiszek abban, hogy pont a sötét tendenciák hatására, egyre több ember jut el a szellemi felemelkedés olyan fokára, ahol már mágikusan fordítható jóra az élet, beleértve a környezeti elemeket is.

 

A helyi termékeket vásárolva nem csak a mikrogazdaságot, hanem az egymáshoz való viszonyunkat is fejleszthetnénk? Mit gondol erről? Fontosnak tartja a hétköznapokban a tudatosságot és a környezetünk megóvását?

A tudatosság egyébként nemcsak a vásárlás szempontjából fontos. Az ember és az állat közötti fő különbség éppen a tudatosság. Minden tevékenységünkben tudatosnak kell lennünk, csak így érdemelhetjük ki az „ember" elnevezést. Sajnos maga a mostani „civilizált" emberiség sem biztos, hogy megfelel a tudatosság követelményének, tekintve azt a rendkívül sok marhaságot, sőt bűnt, amit folyamatosan elkövet a Föld bolygó ellen. Gondoljunk csak az élettér koszolására, mérgezésére, lehetetlenné tételére, állatok, növények kiirtására és a minden ésszerűséget nélkülöző fegyverkezésre, háborúskodásra.

 

A Laár pur L"art szövegei már szállóigévé váltak. A humor nem csak szórakoztat és gyógyít, hanem annak, aki figyel, rányitja a szemét az igazságra. Az egy órás műsorban végig Besenyő Pista bácsi uralja a terepet, vagy szóhoz jut Laár András is? Mit tervez, miről lesz szó?

Az előadásomban szeretném személyes véleményemet is kifejteni az adott kérdésről, kitérve a tudatossági gyakorlatok témájára is, de vendégnek meghívtam egy barátomat, Besenyő M.M. Istvánt, azaz Besenyő MegMondó Istvánt, aki nálam még sokkalta jobban megmondja mi is a helyzet valójában.

 

Kép [cc] motley

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében