fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Benzolszármazékot találtak heringkonzervekben

A sprotni halkonzervek után füstölt halhúst és halászati termékeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés eredményeként a hatóság négy füstölt hering halkonzerv tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt.

A kiemelt ellenőrzés a Magyarországon forgalomba hozott, füstöléssel készült halkonzerveket. A NÉBIH laboratóriumában összesen 36 tételt vizsgáltak. Végül négy füstölt hering halkonzerv tételt kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a vizsgált tételek forgalmazását és elrendelte a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Többszáz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén. A policiklusos aromás szénhidrogén vegyületek egy részének a magzatot és az immunrendszert károsító, továbbá irritáló és allergizáló hatása is van.

Több úton juthatnak az élelmiszerekbe: környezeti eredetű szennyező anyagokként valamint egyes PAH-okkal szennyezett csomagoló és burkolóanyagok révén, továbbá technológiai eredetű szennyeződésként az élelmiszeripari feldolgozás során: a füstölési, és olyan hőkezelési és szárítási eljárások során szennyezhetik az élelmiszereket, melyek során ezek az élelmiszerek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az égési termékekkel. Környezeti szennyezőanyagként különösen halakban és halászati termékekben fordulhatnak elő.

Az intézkedés azokat a PIF-TRADE COM Kft. által forgalmazott, Lettországból származó „RIGA GOLD Füstölt hering olajban” elnevezésű termékeket érinti, melyek minőségmegőrzési ideje:

  • 2016. március 01.
  • 2016. április 18.,
  • 2016. augusztus 22.,
  • 2017. augusztus 28.

A hatóság a RIGA GOLD márkajelzéssel ellátott valamennyi „Füstölt hering olajban” elnevezésű élelmiszer tétel további forgalomba hozatalát a termék biztonságosságát igazoló laboratóriumi vizsgálati eredmények bemutatásához kötötte.

Forrás: NÉBIH sajtóközlemény

Kép: NÉBIH

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás