alap kinézet

System Messages

Ha problémánk akad egy céggel, vállalkozással, először meg kell próbálnunk vele egyezségre jutni, magyarán reklamálnunk kell.

Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti vitás ügyet a felek nem tudják megoldani, akkor a fogyasztók kezdeményezhetik az ügy bírósági eljáráson kívüli rendezését a békéltető testületeknél. Ilyenkor bizonyítanunk kell, hogy közvetlenül is megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a céggel, például a panaszunkat rögzítő jegyzőkönyv másolatával, a cég elutasító válaszával, vagy, ha válaszra se méltattak, a cégnek elküldött ajánlott levelünk cetlijével.

A testületek hatáskörébe tartoznak

  • a termék minőségével, biztonságával;
  • a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával;
  • a szolgáltatás minőségével;
  • és a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek.

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

 

2018-ban 5 százalékkal több (8546) esetben keresték meg a Budapesti Békéltető Testületet, mint 2017-ben. A cégek többsége együttműködő a Testülethez jutó esetekben, az együttműködés hiánya miatt tavaly csupán 46 esetben kellett a fogyasztóvédelmi hatóságot értesíteni.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 36/B. §-a szerint: „a békéltető testület közzéteheti annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és az eljárással érintett tevékenysége megjelölését, amely a 29. § (8) bekezdése szerinti felszólítás ellenére nem tett az ügy érdemére vonatkozó – a 29. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő tartalmú – nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson nem jelent meg, ilyen módon megakadályozva az egyezség létrehozását.

A Budapesti Békéltető Testület legutóbb tavaly augusztusban tette közzé a békéltető testület eljárását akadályozó vállalkozások jegyzékét, amelyben akkor 5 cég neve szerepelt: Dockyard Islands Kft. (Budapest) lábbelik, Kovács József (Pécs) nyílászárók, Generwest 2000 Kft. (Pécs) építőipari kivitelezési munkálatok (2 alkalommal), Danyi Norbert (Bicsérd) nyílászárók, Praktiker Kft. (Budapest) kandallók.

 

Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Így tudsz hozzájárulni:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 Képek: pixabay.com


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink