• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A bébiételekről I. – Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

2009.08.19. /
Mikor érdemes elkezdeni a szoptatás mellett a babák hozzátáplálását? Mihez kezdjünk a bébiételeken reklámozott 4 hónapos korhatárral? Ezeket az állandó vitát kiváltó kérdéseket járjuk körül cikkünkben.

A babák táplálásáról honlapunkon részletes cikksorozat olvasható Dr. Kovács Ágnes gyermekorvos tollából, így most azokra a kérdésekre igyekszünk koncentrálni, amelyek ott nem kerültek részletezésre, vagy nem vetődtek fel. Megválaszolásukban Kassai Krisztina, az egyik legnagyobb hazai bébiételgyártó és -forgalmazó, a Nestlé védőnő-dietetikusa és Benda Judit egészségtanácsadó, a Kétezeregy Kiadó vezetője volt segítségünkre. 

 

Hozzátáplálás - mikor kezdjük el?

A témával kapcsolatban az egyik fontos és vitatott kérdés az, hogy mikor kezdjünk hozzá az anyatejen kívüli, kiegészítő tápláláshoz. A WHO Végrehajtó tanácsának jelenleg is érvényben lévő, 2001-es ajánlása szerint az az ideális, ha a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap, majd ezután a szoptatás mellett fokozatosan áttérünk az egyéb táplálékok bevezetésére.

Már korábbi cikkünkben is feltettük a kérdést, miért fordulhat elő, hogy mégis sok, kereskedelmi forgalomban kapható bébiételen a „4 hónapos kortól" felirat olvasható, mindenféle kiegészítés nélkül. A szerző ott megjegyezte, hogy többek közt az ilyen agresszív marketing tehető felelőssé azért, hogy sok kismama az ajánlottnál hamarabb kezdi meg a hozzátáplálást, mert azt hiszi, ez az általános, a követendő etalon.

A Nestlé illetékese a felvetésre reagálva elmondta, hogy hazánkban a témában jelenleg a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium 2003-as módszertani ajánlása az irányadó, kihangsúlyozva az „ajánlás" szót, vagyis azt, hogy nem kőbe vésett szabályokról van szó. Hozzátette, hogy az ebben található irányelvek az európai ESPGHAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition - Gastroenteorológiával, hepatológiával és táplálkozástudománnyal foglalkozó gyerekorvosok európai társasága) bizottság szakmai állásfoglalásán alapulnak, amelyet éppen most dolgoznak át. Ez alapján várhatóan a magyar szakmai ajánlást is átírják majd.

Nézzük csak, mi olvasható a jelenlegi ajánlásban a hozzátáplálás megkezdésének idejéről: „Az anyák 98%-a képes lenne szoptatni gyermekét, ha megfelelő ismeretekkel, önbizalommal rendelkezne, továbbá megkapná a szükséges segítséget és támogatást az egészségügyi rendszeren belül és kívül egyaránt. Csak széles körű társadalmi összefogással biztosítható, hogy a csecsemőt életének első fél évében (de minimum 4 hónapos korig) szoptassák, és az anyatejen kívül semmiféle más táplálékot ne kapjon." Továbbá: „A csecsemők többsége 6 hónapos kor után válik alkalmassá az anyatejen kívüli táplálékok fogyasztására."

 

Lazul az ajánlás

Az ESPGHAN bizottság 2008-as, új állásfoglalást előkészítő tanulmányában eltérő nézőpont rajzolódik ki. Eszerint a WHO ajánlása egyértelmű és elegendő kutatási eredmény hiányában született, így nem jelenthető ki, hogy a hat hónapig kizárólag csak szoptatott babák előnnyel indulnak azokkal szemben, akiknél már négy hónapos korban megkezdik az egyéb ételek bevezetését.

Érvelésükben visszatetszést kelt, hogy mintha a bébiételgyártók védelmében fogant volna: először is felhozzák, miszerint vannak anyák, akik nem tudják, vagy nem akarják a WHO ajánlását követni, őket pedig támogatni kell (ti. fél éves kornál korábban adható termékekkel). A bizottság másik érve szerint pedig sok ország korábban kialakult hagyományaival ellenkezik a hat hónapos határ. Végkövetkeztetésül kijelentik, hogy a hozzátáplálás megkezdését valamikor 17 és 26 hetes kor közé kell időzíteni.

Elgondolkodtató gondolatmenet... Először is, a tanulmányt olvasva felmerül a kérdés, vajon valóban nincs-e elegendő bizonyíték a WHO álláspontjának igazolására, vagy inkább arról van szó, hogy a meglévő eredmények nem felelnek meg a szigorú tudományos mércének. Másodsorban, tudva, hogy az anyák 98%-a kellő támogatás és tudatosság mellett igenis képes szoptatni, mi más állhat a hozzátáplálás korábbi megkezdésének propagálása mögött, mint üzleti érdekek?

Még ha igaz is, hogy ez a gyakorlat nem jelent hátrányt a baba fejlődésének szempontjából - ami a cikk értelmében elegendő bizonyíték hiányában ugyanúgy kérdéses, mint az ellenkezője - az általánosan követendőnek mégiscsak annak kellene lennie, hogy a kismama az első félév során ameddig csak tudja, kizárólag anyatejjel táplálja a gyermekét, és csak rendkívüli esetben nyúljon segítséghez. Erről ugyanis kétségkívül elmondható, hogy biztonságos.

A bébiétel-marketing tehát ebből a szempontból valóban félrevezető, hiszen a csomagolásokon csupán a „4 hónapos kortól" felirat vagy ikon szerepel, ami azt sugallja, hogy a korai hozzátáplálás normális, és nem kényszerű kivétel. Bár a Nestlé részletesebb reklámanyagában (Babatáplálási Tanácsadó füzet) az első oldalon találkozunk azzal a megállapítással, miszerint az első hat hónapban az anyatej az ideális táplálék a baba számára, és az információ a cég honlapján is megtalálható, szerintünk ez a mondat a csomagolásra is felkerülhetne. 

 

Mikor és mit adjunk a babának hozzátáplálással? Ezekre a kérdésekre a cikkünk hamarosan megjelenő második részében keressük a választ.

 

Kép [cc] mightyb

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében