fbpx

| Lukács Árpád

Barkácsoljunk esővízgyűjtőt!

Gumicsizma, esernyő és idegesítő lucsok mindenütt. A városi embernek sokszor csak ezek jutnak eszébe az esőről. Pedig lassan kincset fog érni a mindenki számára ingyen hulló esővíz. Kicsi befektetéssel és némi barkácsolással mi is gyűjthetjük. És nem csak családi házban. (tovább…)

Naponta körülbelül 150 liter vizet fogyasztunk el fejenként, amiből mindössze 3-4 liternyi megy el ivásra és főzésre. Legalább 70 litert használunk el viszont olyan célokra, amelyekre teljesen felesleges a drága pénzen kitermelt és hozzánk eljuttatott ivóvizet pazarolni: WC-öblítésre, mosásra, locsolásra, takarításra és autómosásra. Pedig mindezeket sokkal olcsóbban megoldhatnánk egyszerű esővízzel.

 

Mindenhol jó

Esővizet begyűjteni gyakorlatilag bármilyen megfelelő dőlésszögű burkolt felületről lehet, csak a tisztítási igények és felhasználhatósági korlátok különbözőek. Egy komplexebb rendszerrel akár a lakásba is bevezethetjük a megtisztított esővizet, ahol WC-öblítésre, mosásra és takarításra is használhatjuk. Ha nem akarunk ilyen komoly beruházást, akkor locsolásra, kerti bútorok és egyéb kinti tárgyak lemosására egy egyszerű szűrés és tisztítás után a teraszról és a tetőről összegyűjtött esővíz is felhasználható. Minél nagyobb lakó- és zöldterület esik egy lakosra, annál érdemesebb némi energiát szánni az esővíz gyűjtésére. És nemcsak a családi házakban, hanem a kertvárosi környezetben lévő iker- és sorházas, egy-két szintes lakóparkokban is. Kis összefogással például közös esővíztározó tavakat is ki lehet alakítani a közös kertekben. Még a komolyabb befektetési munkálatok is megtérülnek 3-4 év alatt, de ha valamilyen egyszerűbb módszerrel csak öntözésre fogjuk fel az esővizet, már azzal is sokat tettünk a környezetünkért, na meg a pénztárcánkért. Az alábbiakban egy ilyen, öntözésre használható fahordót mutatunk be. Előnye, hogy olcsó, a hozzávalók szakkereskedésekben könnyen beszerezhetők, és egy kis lelkesedéssel akár házilag is összebarkácsolható.

 

Egyszerű gyűjtő készítése

A 105 centi átmérőjű, 135 centi magas hordó 900 liter esővizet tud tárolni. Az ideális állapot az, amikor a lefolyócsövön keresztül a lehető legnagyobb tetőfelületről tudjuk gyűjteni a vizet. Azon a ponton, ahol a függőeresz csatorna csatlakozik a lefolyócsővel, a lefolyócsőbe tegyünk fel egy lombfogót (1).  Ezt mi is könnyen elkészíthetjük, a mellékelt ábra egy 130 mm átmérőjű félkör ereszcsatornába beilleszthető lombfogó tervét mutatja. Utána készítsünk egy úgynevezett „vízlopót” szintén bádogból, ezzel fogjuk bevezetni a levelektől és bogaraktól megszűrt esővizet (2). A vízlopó magasságát úgy határozzuk meg, hogy a tárolóba a csapadékvíz-bevezetés magassági tengelye a hordó aljától 120 cm-re legyen.

Elő kell készítenünk a hordó aljzatát is, hiszen a mázsás súlyt nem helyezhetjük közvetlenül a talajra. 30 cm mélységben ássuk ki alatta a talajt, de ha még ez alatt is van termőréteg, akkor azt is szedjük ki. 20 cm-es rétegben terítsünk homokos kavicsot a hordó alá, tömörítsük, majd készítsünk egy kb. 15-20 cm magas talpat fagyálló – sok cementet tartalmazó – betonból. Ennek felületét híg, fagyálló cementhabarccsal simítsuk el. Mikor ez megkötött, jöhet a hordó beállítása. A legjobb erre a célra az égetett belsejű akácfa hordó (3). Saját kezűleg készíthetünk finom szitaszűrőt (4), amely ideális az esővíz mechanikus leszűrésére Az esővizet ezen a szűrőn keresztül vezetjük be a tartály belsejébe egy gumicsővel (5), melynek hossza legalább 40 cm legyen. A hordó aljától kb. 15 cm magasságban építsünk be egy félcolos, tömlővéges kerti csap kifolyót (6), így locsolócsővel, illetve vödörrel is használható lesz majd. A túlfolyás ellen is biztosítsuk a tárolót, azaz ha a tárolt víz eléri a kívánt szintmagasságot, engedjük a többletet kifolyni a csapadékhálózatba vagy a szikkasztóba. Erre a célra egy kisállat elleni védelemmel is ellátott szifont (7) kell beépítenünk, amely a felszínre felúszó különböző lebegőanyagokat – például olajfoltokat – egy flexibilis műanyag csövön keresztül (8) a szikkasztóba juttatja. A 25-30 mm közötti szifont a hordó aljától kb. 110 cm-es tengelymagasságnál vezessük be a hordóba vízhatlan tömítéssel. A hordón átmenő csövek tömítésére minden esetben ügyeljünk, kiváló tömítőanyagok kaphatóak a barkácsboltokban.

Legvégül ki kell alakítanunk egy olyan fedőt, amely vízzáróan csatlakozik a hordó tetejére (9). Ehhez használjunk gumitömítő profilt, amelyet a teljes felületen ívesen végigrögzítünk a csatlakozási élnél. A rögzítés általában vízálló ragasztóval elkészíthető. Szereljünk rá lakatzárat, főleg a gyerekek védelme miatt. A hordó fedelét is tartósítani kell hőkezeléssel, erre a legjobb megoldás a PB-gáz-palackos „pörkölő”.

 

A hordót csak nyáron használjuk, télen tegyük el olyan helyre, ahol nem tud szétfagyni, magyarán kivesszük a kifolyócsövet (5) és a szitaszűrőt (4), levesszük a flexibilis csövet (8) és a locsolócsövet, leengedjük belőle az összes vizet, és a hordót egy fedett tárolóhelyiségbe vagy a pincébe szállítjuk. A használati időszak alatt a szűrőket, az esővíz-becsatlakozót, a túlfolyószifont és a kifolyócsap előtti szűrőt gyakran – legalább havonta – tisztítsuk meg.

Még egy jó tanács az alapanyagok beszerzése előtt: legyünk agilisak, ne engedjük lebeszélni magunkat a barkácsboltban arról, hogy mi magunk szeretnénk elkészíteni a saját esővízgyűjtőnket!

 

A szerző építész.

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás