fbpx

| Komár Hanna

Átváltozás: Hokedliből cipősszekrény

Régi kisbútorok minden háztartásban akadnak. Örököltük vagy találtuk őket, vagy egyszerűen csak nálunk élik meg a létezés csodáját. Új életre keltettünk egy régi, rozoga kisbútort. Próbáld ki te is!

Egy rozoga kis hokedlit én is megörököltem, de annyira ütött-kopott volt, hogy inkább a padláson rejtettem volna el a tekintetek elől – ám egy kis átalakítással szemnek kedves, használható bútort lehetett belőle készíteni. Így lett a hokedliből cipősszekrényke.

 

Hozzávalók

A bútor átalakításához a háztartásban maguktól is „megtermő” és újrahasznosítható alapanyagok egyaránt felhasználhatóak. A szekrényke teteje és oldalai vissza nem váltható raklap léceiből készültek, felhasználásra került még szigetelésből visszamaradt, legalább 3 centiméter vastag hungarocell, az építőiparban használatos műanyag kötözőszalag, 1,5-2 literes műanyag palackok, farostlemez vagy kisebb déligyümölcsös láda alja, és törött ablaküvegdarabok a díszítéshez. A legyalult lécek eredeti színét meg is tarthatjuk, de pácolhatjuk, festhetjük is őket. Ha a díszítéshez üvegcserepeket választunk, ajánlatos befesteni őket, így a fedőfesték elrejti majd a ragasztás nyomait.

Szükségünk lesz még néhány szerszámra: kalapácsra, feszítővasra, szögekre, csavarokra, csavarhúzóra, fűrészre, csiszolópapírra, kézi- vagy gépesített gyalura a deszkák lecsiszolásához, késre, valamint két sarokpántra az ajtó illesztéséhez, ragasztóra, festékpácra, üvegfestékre.

Hokedliből…

A cipősszekrénnyé változás

A hokedlit érdemes először a felesleges burkolattól, díszítőelemektől megszabadítani, hogy a csupasz, letisztított és sima felülettel dolgozhassunk tovább. Ezután következik a bútor lemérése, majd a raklap léceinek lefeszegetése, gyalulása és méretre vágása. A raklap deszkáinak oldalsó élét is meg kell gyalulni, mert gyakran nem illeszkednek pontosan egymáshoz a deszkák. Célszerű előre elkészíteni az oldalakat, mert így sokkal könnyebb észrevenni és javítani az illeszkedési hibákat. Ha egyből felszögeljük a deszkákat, nehezebb az utólagos javítás. A kis szekrény tetejét is lehet lécekkel fedni, ekkor ülőkeként is használható. Vagy lehet üvegcseréppel borítani, ez esetben viszont kell rá vágatni egy üveglapot. Így kis asztalkaként hasznosítható, nem beszélve arról, hogy ha kreativitás szunnyad a barkácsoló emberben, ezen a felületen bátran kiélheti.

Az oldalak elkészítését követően szedjünk szét két kicsi és könnyűszerkezetes farost aljú ládát. (Zöldségesek és piacok környékén nagy számban fellelhetőek széthagyott példányok.) Az egyik farostlemezből a szekrény hátulja, a másikból a szekrény alja vágható ki. A farostlemez a hajlékonysága miatt könnyen beilleszthető a helyére.

Ugyanígy mérjük le a hungarocell-lapot is, és vágjuk ki, majd illesszük be a helyére. A hungarocell kivágása nagyon könnyű, az anyag késsel könnyen megmunkálható, viszont nagyon könnyen szemcsélődik, és nehéz összetakarítani, ezért érdemes zárt térben és újságpapíron dolgozni vele. Még ne ragasszuk a farostlemezre, előtte jelöljük ki a palackok helyeit.

A műanyag palackokat helyezzük fejjel lefelé a hungarocell-lapra, és ceruzával rajzoljuk körbe a szájukat. Ügyeljünk arra, hogy a palackok merőlegesen álljanak, és az üvegek szorosan illeszkedjenek egymáshoz. A cipők tárolására csak a 2 és 2,5 literes műanyag palackok használhatóak. Fontos, hogy az üveg formája inkább kövér henger legyen, mint homokóraformára emlékeztessen. A 1,5 literes üvegek csak kisebb cipőápolási kellékek vagy gyerekcipők tárolására alkalmasak. A PET-palackok mérete egyébként csak félcipők tárolását teszik lehetővé.

…cipősszekrény

A palackok kupakjuknál fogva illeszkednek be a hungarocell-lapba, tehát az üvegtest párhuzamosan áll majd a föld síkjával. Ha ceruzával megjelöltük az üvegek szájának helyét, késsel vájjuk ki a lyukakat, így teljesen átvágjuk a hungarocell-lapot. Ezt követően süllyesszük bele a kupakokat. A kupakok feszüljenek a lyukakban! Ezáltal lehet majd a palackokat be- és kicsavarni, így azok később tisztán tarthatóak lesznek. Ha ez a művelet kész, akkor ragasszuk a hungarocell-lapot a farostlemezre. Bármilyen ragasztó jó, én faragasztót használtam. A palackok talpát egy jó éles késsel vágjuk le. Helykihasználás szempontjából érdemes azokra a helyekre is beilleszteni kisebb üveget, ahová nagyobb társaik már nem férnek be. Ezekben kisebb apróságokat lehet tárolni.

Ezután jöhet az oldallapok rögzítése és a felső lap szögelése; ha az átalakítandó bútorocska felülete eredetileg szalonképes volt, nem feltétlenül kell ilyen beavatkozás. A palackok becsavarása a következő lépés. Ha jó szorosan terveztük egymáshoz a palackcsapatot, akkor megtartják egymást. Az ajtó felhelyezése és illesztése két sarokpánt segítségével történik, de még e művelet előtt díszíthetjük az ajtót festéssel, mozaikkal stb. Én a két deszka illesztésébe vágtam egy négyszöget, farostlemezt tettem mögé, és festett üvegcserepekkel díszítettem.

Ezzel elérkeztünk az utolsó előtti mozzanathoz, a pácoláshoz. El is hagyhatjuk, de én fehér színt választottam, mert szépen kiemeli a díszítés színeit. Az utolsó lépés pedig a félcipős szekrényke feltöltése és az örvendezés amiatt, hogy kallódó cipőinket végre egy helyre tereltük össze.

A szekrénykét bármilyen kisebb régi szekrényből elkészíthetjük.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás