fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ásványvizek fogyasztóvédelmi vizsgálata

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség laboratóriumi vizsgálatok segítségével ellenőrizte, hogy a hazai piacon kapható ásványvizek megfelelnek-e a jogszabályoknak, azaz a a termék neve, illetve a címkén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával.

A vizsgálat során a hatóság munkatársai elsősorban arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával, illetőleg alkalmaznak-e olyan jelölést, amelyek a vonatkozó rendeletek alapján nem megengedettek.

Az ásványvizek elnevezését rendelet szabályozza. A legfontosabb szabály, hogy egy ásványvíz olyan tulajdonsága, amely valamennyi vízre jellemző, nem tüntethető fel különleges tulajdonságként, bizonyos jelzők pedig csak meghatározott határérték megléte esetén használhatók. A vizsgált 54 termékből 25 esetében találtak jelölési hibát.

A jogszabály előírja azt is, hogy az 1,5 mg/l értéket meghaladó fluorid-koncentrációjú természetes ásványvizeknél jelölésként az “1,5 mg/l értéknél több fluoridot tartalmaz: csecsemők és 7 évesnél fiatalabb gyermekek általi rendszeres fogyasztásra nem alkalmas” feliratnak kell szerepelnie. Ezt a jelölést jól olvasható betűkkel, a termék kereskedelmi nevének közvetlen közelében kell feltüntetni. Ennek a jogszabályi előírásnak két termék nem felelt meg:
“Margitszigeti Kristályvíz” (fluorid-tartalom: 2,7 mg/lit)
“Apenta” szénsavas és szénsavmentes termékei (fluorid-tartalom: 2,2 mg/lit).

A kutatás eredménye letölthető az ISzCsM honlapján.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás