fbpx

| Pat Thomas

Aromaterápia a konyhában: gyógyuljunk fűszerekkel!

A fűszerek nem csupán megízesítik ételeinket, hanem segítik az emésztést, megvédenek a baktériumok ellen és betegségmegelőző hatásuk is ismert.

A fűszerek általában határozott ízt kölcsönöznek az ételnek. Amennyiben lehetséges, érdemes a fűszert egészben megvásárolni, majd házilag összetörni, őrölni. Így az aromája még erősebb lesz, és a többi hozzávaló íze is jobban érvényesül.

Ahogy Vandana Shiva, az élelmiszerellátás kérdésével foglalkozó aktivista is rámutatott, a különféle füvek és fűszerek hagyományos mezőgazdasági termékek, ellentétben például az ananásszal, amelyet az elszegényedett ghánai farmerek termesztenek, vagy a zöldbabbal, amelyet a szárazsággal küzdő Kenya exportál. Az őshonos növényekkel való kereskedés tökéletes módja a fejlődő országok gazdasági fejlesztésének: úgy léphetnek a világpiacra, hogy mezőgazdasági kultúrájuk sem sérül.

Az étel íze és illata iránti preferenciáink már az anyaméhben kialakulnak. Az étel nem csupán a baba egészséges növekedéséhez járul hozzá, hanem sajátos ízt kölcsönöz a baba környezetének. Ez szó szerint így történik, hiszen a magzatvízben érződik az anya által elfogyasztott étel íze. Azt feltételezik tehát, hogy a babák születésükkor már az adott kultúra táplálkozási szokásaihoz alkalmazkodva érkeznek közénk.

Míg a gyógyfüvek valójában a lágyszárú növények levelei, a fűszerek begyűjtésekor a növény más részeit keressük: a kérgét, a gyökerét, a bimbóját vagy a bogyóját.

A gyógyfüveket általában frissen szedve érdemes használni, a fűszereket viszont szárítva tartjuk a konyhában. Ez azt is jelenti, hogy olajtartalmuk rendkívül magas, és amennyiben megfelelő körülmények között tárolják őket – légmentesen záródó tégelyben, fénytől védve –, erős illatukat nagyon hosszú ideig megőrzik.

Rengeteg fűszer van, amelyek ételeink ízesítésére is szolgálnak, és amelyeket a népi gyógyászat is használ.

Aromaterápia: fűszerek

A boróka méregtelenítő hatásáról ismert, hatékony a reumatikus betegségek, például a köszvény kezelésében. A népi gyógyászat az emésztés könnyítésére javasolja. Kiváló vizelethajtó, húgyúti fertőzések ellenszere.

A friss borókát finoman összetörve húsok, vadpecsenyék fűszerezéséhez használhatjuk. Fokhagymával és tengeri sóval a káposzta és egyéb zöldségek tökéletes kísérője. A borókát ezen kívül különféle töltelékek, szószok, pácok és pástétomok készítéséhez ajánlják.

A bors tulajdonképpen gyümölcs, a zöld, fekete, fehér és a rózsaszínű fűszer ugyanazon a növényen terem. Segíti az emésztést, és étvágygerjesztő hatása is van. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, hagyományosan méregtelenítéshez használják, valamint a tüdőgyulladás gyógyításában is alkalmazzák. Enyhíti a sokk és a stressz tüneteit.

Ajánlják pikáns pácok készítéséhez, bőségesen salátákhoz és meleg zöldségételekhez. Grillezés előtt érdemes jól megborsozni a húst, míg a fűszert őrölve keverjük ecethez és olajhoz, amellyel saláták ízletes öntete készülhet. Mindig egész borsot vásároljunk, és csak a felhasználás során őrüljük meg, mert gyorsan veszít aktív hatóanyagaiból.

A csillagánizst a szelek, a csuklás könnyítésére és a folyadék-visszatartás kezelésére használják hagyományosan. Vírusölő tulajdonsága miatt az influenza hatékony ellenszere (a Tamiflu nevezetű gyógyszer egyik fontos összetevője). A csillagánizs íze határozott, az édesgyökérhez hasonlatos.

Magja különösen jól illik a fügéhez. Adjunk egy kis őrölt ánizst a kávéhoz, mielőtt megfőzzük. Ajánljuk vanília ízű joghurtokhoz is. Magja vagy az egész fűszer halhoz, zöldséges ételekhez, levesekhez, rizshez és curry-hez is passzol.

Fűszerek

A kardamom javítja az emésztést, és vizelethajtó hatású. Rendkívül hatékony a fekélyt okozó baktériummal szemben (H. Pylori), és az érelmeszesedés megelőzésében is fontos szerepe lehet. Ha tehetjük, egész magvakat vásároljunk, zöldet vagy fehéret.

Finoman összetörve rizses ételekhez, curry-hez, húsos ragukhoz ajánljuk. A frissen őrölt kardamom meglepően pikáns ízvilágot ad egy teljesen egyszerű gyümölcssalátának is. Tejjel összefőzve ínyenc szószok, rizspudingok alapanyaga lehet.

A koriander étvágygerjesztő hatású, támogatja az emésztést és a gyomornedvek kiválasztását. A népi gyógyászatban vizelethajtó fűszerként ismerik, erős antibakteriális hatása miatt a szalmonella ellen is jól használható.

Az egész koriandert levesek, raguk ízesítésére javasolják. Íze jól érvényesül füstölt húsok, vadak és hal készítése során is. Az őrölt koriander pedig különlegessé teszi a kenyeret, a desszertet és az édes tésztákat.

A köményt hagyományosan emésztést segítő és szélhajtó hatásáról ismerik. Friss leveleit káposztához, burgonyához, céklához adják. Szintén jó ötlet köménnyel ízesíteni, ha kenyerünket otthon készítjük, különösen, ha rozskenyeret sütünk. Ha kicsit szokatlan szendvicsre vágyunk, tegyünk bele köményes lágysajtot.

A fahéj első osztályú fertőtlenítő és emésztést segítő hatású. Antioxidánsban rendkívül gazdag, ezért hagyományosan a nátha és az influenza gyógyításához használják. Másrészt viszont az is közismert, hogy ez a fűszer segíti normalizálni a vér glükóz szintjét.

A fahéj egyaránt lehet sós ételek – raguk, töltelékek, pácok –, és édes finomságok – párolt gyümölcsök, piték – ízesítője. Előszeretettel keverik össze cukorral, majd szórják rá forró vajas pirítósra. Rizses desszertek vagy pudingok fűszerezésére is használják. Keverjük meg forró csokinkat vagy tejeskávénkat fahéjrudacskával: érdemes kipróbálni az ízhatást!

A gyömbér hatásos fűszer émelygés, hányinger és terhességi rosszullét ellen, valamint tengeribetegség esetén is hasznos szedni megelőző jelleggel. Fertőtlenítő hatású, antioxidáns tartalma magas. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően javasolt köszvény ellen és izomgörcsök fellazítására. A gyömbér megkönnyíti az emésztést, enyhíti a torokgyulladás, a nátha és az influenza tüneteit.

Ha kehelyben tálalják, a fagylalt remek kísérője. Szintén finom sajtételekben, pácokban. Gyakorlatilag sütéskor is bármikor használhatjuk, de különösen a sütemények, kenyerek készítésekor.

A római kömény általános serkentő hatású fűszer. Fertőtlenítő és antibakteriális hatásáról, vérkeringést javító tulajdonságáról ismert. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy antioxidáns jellegének köszönhetően meggátolja a rákos sejtek növekedését.

Ízletessé teszi a grillhúsokhoz és a kebabokhoz készített pácokat. Keleties ízvilágú salátát fogyaszthatsz, ha paradicsomot, zöldpaprikát, cukkínit és/vagy padlizsánt keversz össze, majd megszórod egy kis őrölt köménnyel. Egész magokat ajánlatos használni savanyúságok, konzervek készítéséhez.

A szerecsendió serkentő és emésztést elősegítő hatású fűszer. Javasolják lábadozás, kimerültség esetén és, a szívre is jótékony hatással van. Afrodiziákumként is ismert.

Pudingok, besamelmártások, sajtalapú szószok fűszerezéséhez ajánlják. A szerecsendió feldobja a krumplipürét és más zöldséges ételt is. Forró csokira, meleg tejbe szórva serkentőleg hat.

 

Megjelent a theecologist.org oldalon 2010 októberében. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csapka Ivett.

 

Kép [cc] vanrobin  madpole whirlingphoenix ataradrac jamesapfierlie

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás