fbpx

| Tudatos Vásárló

Amit az E-számokról tudnod kell

Minden E-szám káros az egészségre, nem minden adalékanyagnak van E-száma, a bio termékekben nincs adalékanyag. Csak néhány az E-számokkal kapcsolatos tévhitek közül … és a tények. 

Mi az E-szám?

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztunk élelmiszerként, de bizonyos technológiai célok megvalósítása érdekében szándékosan adnak az élelmiszerekhez. Ezek közé tartoznak:

·         Antioxidánsok: megóvják a zsírokat az oxigénnel való reakcióba lépésből, ami máskülönben elszíneződésekhez és avasodáshoz vezetne

·         Színezékek: javítják, helyreállítják a színt, vagy színt adnak

·         Emulgeátorok, stabilizátorok és gélképzők/zselésítők: segítik az összetevők keveredését

·         Tartósítószerek: a mikrobák által okozott romlás megelőzésével növelik az eltarthatósági időt

·         Édesítőszerek: édes ízt adnak

Az Uniós jog értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell, mielőtt a gyártó felhasználja. Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok E-számot kapnak.

 

Hány E-szám van?

Sok száz adalékanyag létezik, azonban csak azok (és csak a megjelölt feltételek mellett) használhatók fel, amelyek szerepelnek az EU által jóváhagyott adalékanyagok listáján.

Jelenleg 325 E-számmal ellátott adalékanyag van az EU-ban.

 

Minden E-szám káros az egészségre?

Az engedélyezési eljárás során minden egyes élelmiszer-adalékanyagnál megvizsgálják, hogy önmagában vagy alkalmazásai által nem hathat-e károsan a fogyasztó egészségére. Külön figyelmet kell fordítani a különösen érzékeny fogyasztói csoportokra, például a várandós és a szoptató anyákra, a kisgyermekekre és a cukorbetegekre.

A hatóságok az eljárás során az ún. ADI-elvet tartják szem előtt, és részletes adatokat és bizonyítékokat kérnek a pályázóktól

·         az anyag pontos tulajdonságairól és tisztaságáról, hogy ezáltal biztosítsák a később valóban kereskedelembe kerülő és élelmiszerekben alkalmazott adalékanyagokkal kapcsolatos tanulmányok megbízhatóságát

·         arról, hogy a korábban, ill. más előírások szerint készült vizsgálatok szerint az anyag és bomlástermékei mérgezőek-e, illetve milyen hatást fejtenek ki

·         arról, hogy az anyag mennyire stabil és hogyan viselkedik az élelmiszerekben és az emésztőrendszerben, ill. a szervezetben

·         arról, hogy az anyag kémiai és fizikai tulajdonságait figyelembe vevő becslések szerint az anyag és bomlástermékei mekkora mennyiségben maradnak vissza a szervezetben

·         különböző állatkísérletek eredményeiről.

 

 

Egyes adalékanyagok egészségi kockázatot jelenthetnek?

Számos E-szám értékelésére évtizedekkel ezelőtt került sor, ezért 2014-ben az Európai Bizottság felkérte az  Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), hogy a legfrissebb tudományos információk fényében vizsgálja újra azokat az adalékanyagokat, amelyeket 2009. január 20. előtt engedélyeztek.

Mivel az élelmiszerszínezékek az elsőként engedélyezettek között voltak, a legmagasabb prioritást kapták az újraértékelésnél. A 2G vörös szín (E128) használatát elsőként függesztették fel 2007-ben, azt követően, hogy új tudományos bizonyítékok szerint használata biztonsági problémát jelenthet.

A tartósítószereket és az antioxidánsokat 2015 végéig értékelték újra. Ezeket követik 2016 végéig az emulgeátorok, stabilizátorok és gélképző/zselésítő anyagok. A fennmaradó élelmiszer-adalékanyagokat 2020 végéig fogják újraértékelni.

Töltsd le a TVE E-szám kereső app-ját! A mobilalkalmazás alapja a TVE típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázisa, amely mindezidáig a legrészletesebb magyar nyelvű E-szám adatbázis. 

Keresd az E-szám Keresőt a Google PlayTM Áruházban és az Apple App Store-ban.

Get it on Google Play            

Bio élelmiszer nem tartalmazhat adalékanyagot?

Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához.

Biotermékekben csak abban az esetben engedélyezett az élelmiszer-adalékanyagok használata, ha az adott termék ezen anyagok nélkül nem állítható elő, és nem tartósítható.

Az alábbi adalékanyagok egyáltalán nem használhatók bio élelmiszerben:

·         színezék

·         édesítőszer

·         stabilizátor

·         ízfokozó

 

Génmódosított szervezetekből is előállíthatnak adalékanyagot?

Egyes esetekben az alapanyag genetikailag módosított növény, de az is előfordul, hogy genetikailag módosított mikroorganizmusokkal termeltetnek egyes élelmiszeradalékokat. Az első esetben ezt fel kell tüntetni az összetevőlistán.

 

Kevésbé feldolgozott élelmiszer, kevesebb E-szám?

Mivel az adalékanyag a feldolgozás során, a technológiai eljárás részeként kerül az élelmiszerbe, ökölszabályként elmondható, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszert vásárolunk, annál kevesebb adalékanyaggal találkozunk. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás