fbpx

| Tudatos Vásárló

Amikor a kert beköltözik az étterembe

Képzelj el egy olyan épületet, ahol nemcsak élelmiszerbolt és kávézó kap helyet, hanem egy kert is, amelynek funkciója, hogy az előbbi kettőt ellássa. Ez a The Farmery, ami egészen új értelmet adhat a helyi élelmiszer fogalmának.

A The Farmery ötlete két fiatal amerikai, Ben Green és Tyler Nethers fejéből pattant ki, mert szerették volna megismertetni a városlakókkal a fenntartható élelmiszertermelés világát, és a helyi élelmiszerek előnyeit.

Green és Nethers néven egy olyan komplexum tervezésébe kezdtek, aminek nagy részét egy olyan üvegház teszi ki, ahol speciális, függőleges paneleken termelhetik meg azokat a zöldségeket, gyümölcsöket és gombákat. Ezeket a vásárlók a helyi salátabárban elfogyaszthatják, az élelmiszerboltban megvehetik, vagy egyszerűen az üvegházban sétálva leszedhetnek maguknak.

A fogyasztók így nyomon követhetik a termelést, és olyan friss élelmiszerhez juthatnak hozzá, ami városi lakosok számára ritkán adatik meg. Nem beszélve arról az élményről, amit az üvegházban való bolyongás jelent a növényekkel benőtt panelek között.

Azzal, hogy a növénytermesztést a vásárlók közvetlen közelébe hozzák, a tervezők azt szeretnék elérni, hogy szélesebb tömegek ismerjék fel az élelmiszerek valódi értékét. Egy-egy séta az üvegházban nyilvánvalóvá teszi a különbséget a helyben, aprólékos munkával termelt, és a sok száz, netán ezer kilométerről importált zöldségek között.

Ráadásul a szállítási költségek, valamint a beszállítói árrés kiküszöbölésével alacsonyan tarthatóak az árak, ami lehetővé teszi, hogy ne csak egy szűk elit számára legyenek elérhetőek az itt kapható termékek.

A The Farmery nagyméretű komplexuma egyelőre csak tervrajzokon létezik, azonban a kisebb prototípusok már sikerrel üzemelnek. A függőleges paneleken történő termelés pedig olyannyira bevált, hogy ezeket már önállóan, falra szerelhető verzióban is árusítják az otthoni növénytermesztésre vágyó városlakóknak.

Hallottál hasonló kezdeményezésről a környezetedben? Írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu-ra!

Forrás: Farmery.com

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás