fbpx

| Tudatos Vásárló

Amerikában az alma a legszennyezettebb

Nálunk a fejes saláta, Amerikában az alma az első a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett gyümölcsök és zöldségek között. A legszomorúbb, hogy a tengerentúlon és hazánkban is találtak vegyszermaradványokat a bébiételekben is.

Az alma került az első helyre a washingtoni Enviromental Working Group (EWG) által összeállított „Piszkos tizenkettő”, a spárga a „Tiszta tizenöt” néven publikált listán. A legfrissebb adatokból kiderül, melyek a növényvédő szerekkel leginkább és legkevésbé szennyezett, kereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök Amerikában.

A legszennyezettebbek között az alma mellett listavezető az eper, a szőlő, és a szárzeller. Az EWG elemzője szerint egyre többen keresik az organikus élelmiszereket és használják ehhez az útmutatót, mert segít, hogy növényvédőszerektől, peszticidektől mentes étrendet állíthassanak össze.

2008-ban az amerikai hatóságok által végzett vizsgálatok során, a káposztafélékben, valamint a cukkini- és tökfélék 20%-ában szerves foszfát vegyületeket találtak, amelyek idegméregként a gyermekek agyi fejlődését és IQ-ját károsítják, már egész kis mennyiségben is.

Ezekből válassz inkább biót
A legszennyezettebb termékek a következők voltak:
*fejes saláta,
*paprika,
*paradicsom,
*uborka,
*retek,
*eper, szamóca,
*általában a bogyósok, valamint
*a citrom és grapefruit héja.

 Az elmúlt évtizedben a szerves foszfátokat többnyire kivonták a mezőgazdasági termesztésből, mivel nemcsak a mezőgazdasági kártevőkre, de minden élő szervezetre, így az emberekre is veszélyesek.

Bizonyos termények esetében azonban még használják, illetve a korábbi széleskörű használat következtében a szennyezett talajokban is megtalálható.

Hazánkban is végeznek a fentiekhez hasonló vizsgálatokat, nem eredménytelenül. A legutóbbi, (2012-ben közzétett) 2009-2011-es vizsgálatok során 54 esetben találtak határérték feletti szennyezettséget vagy tiltott szermaradékot – ahogyan erről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk. Az 54 termékből 29 volt külföldi, ebből 22 EU-n kívüli és 24 volt hazai (egy termék származása nem ismert). Leginkább uborkapaprikafejes salátaretekköszméte és szőlő mintákban mutattak ki határérték feletti szennyezettséget, ami nagy átfedést mutat a korábbi adatokkal. Emellett a paradicsomból is érdemes biót vásárolni.

Méreg a bébiételben

Az EWG néhány Amerikában kapható bébiételben is vizsgálta a növényvédő szerek jelenlétét. A bébiételekben használt zöldbabban ötféle peszticidet, köztük toxikus szerves foszfátokat találtak, a körtét tartalmazó termékek 11%-ában pedig olyan karcinogén vegyszert, amely a körtetermesztésben már nem engedélyezett.

A helyzet hazánkban sem rózsásabb. A fentebb említett vizsgálat során több bébiételben is találtak jelentős mennyiségben egy (a rákkeltő listákon szereplő) kaptán nevű gombaölőszert.

A Nestlé Egerben forgalmazott alma bébiitalában két alkalommal (2010 májusában és júniusában), a határértéket 11-14-szeresen meghaladó mértékben találtak kaptánt.

Az Univer bébiételében pedig 2009 novemberében mértek szintén kaptánt a határérték 29-46-szorosában. Korábban 2010 áprilisában ugyancsak kaptánt találtak egy szlovák származású almás-málnás bébiételben.

A legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök – Miből vegyünk biót? c. anyagunkból kiderül, hogy az EU-n kívülről jövő termékek a legszennyezettebbek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is. Az üvegházi termékek kiemelten szennyezettek voltak, így kockázatosabbak az egészségünkre. 

Az EU 2009-ben elfogadta, hogy ki kell zárni a mezőgazdaságból a rákkeltő, mutagén azaz génkárosító, a szaporodási képességeket valamint a hormenrendszert károsító anyagokat. Ám a hatóanyagok jórészének kivonása csak 2014 után kötelező. Így még sok évig lehetnek a nem bio termékekben olyan anyagok, amelyeket jó szívvel biztos nem ajánlhatunk senkinek – még határérték alatt sem. A hormonrendszert károsító növényvédőszerek már egészen kis mennyiségben is károsak lehetnek egy csecsemő vagy egy magzat fejlődésére.

Sajnos a jogszabályok szempontjából a határérték alatti eredmények sem adnak okot a nyugalomra. Ugyanis, ha mondjuk, hat-hétféle vegyszermaradék van egy növényben a határérték 99,9%-ban, az még hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít.

Ezzel szemben több kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédők hatása összeadódhat és fel is erősíthetik egymást – írja Simon Gergely, a Greenpeace munkatársa az említett cikkben.

Az eredmények azt mutatják, hogy az érzékeny termékekben még mindig könnyen lehet magasan a határértékek feletti szennyezettséget mérni, de a határérték alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak abban, hogy az adott termék nem károsítja az egészségünket. Ezekben az esetekben érdemesebb a biót választani.

 

 Forrás: EWG

Kép: dreamstime

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás