fbpx

| Berei Bence

Alulról szerveződő biopiacok Berlinben

A berlini Tiergarten nyugati végénél található Hansaplatz biopiac ma már egy a négy biopiac közül Berlinben, amelyet egy lelkes civil szervez önerőből, és nem kevés sikerrel: barátságos hely, visszatérő vásárlóközönség, színes programok. Képes beszámolónk következik. 

A biopiac ötlete négy éve fogalmazódott meg Brigitta Voigtban, amikor különböző német biobortermelőknek próbált megfelelő fórumot kialakítani civilként, önerőből. Brigitta Voigt azóta is minőségi német biobort népszerűsít péntekenként a Hansaplatzon egy fél napra szabaddá tett, viszonylag kisebb méretű parkoló területén. Körülötte sok más termelő és viszonteladó képviseli itt a zöld életmódot, az egészséges alternatívát vagy a fenntarthatóságot a legkülönbözőbb termékekkel. Olyan is akad, aki hasonló témában kampányol, használt könyveit árulja, zenél vagy egyszerűen csak a virágaival gyönyörködtet.

 

Újratöltve

Fontos szempont, hogy ha egy adott termék nem hivatalosan biominősített, akkor a termelő vagy viszonteladó felelősséggel tartozik azért, hogy a fenntarthatóság szellemében készült. Egyébként a piacon található termékek több mint 95%-a hivatalos biominősítéssel rendelkezik.

A csomagolást gyakran már használt üvegekkel, tojásos és egyéb dobozkákkal oldják meg, amelyeket a vásárlók is magukkal hozhatnak otthonról. Helyet kapnak valamely fontos társadalmi céllal megfogalmazott, az évszaknak, vagy egy adott ünnepnek megfelelő programok, iskolái rendezvények. Megfordulnak itt gyerekek és felnőttek egyaránt. Ráadásul a kutyáknak is szabad a bejárás a piacra.  

Pihenhetünk, barátkozhatunk, ehetünk és ihatunk, hazavihetünk friss alapanyagot egy finom vacsihoz vagy ebédhez, művelődhetünk, szépítkezhetünk vagy akár öltözködhetünk is a piacról származó termékekből.

Ínycsiklandó falatok nem csak helyből

Van itt pék, aki két fajta sajtot kivéve kizárólag bioalapanyagokból alkot, amelyeket Berlin környéki termelőktől szerez be. Többek között nyers ételeket, saját termésű gyümölcsöt, hidegen sajtolt ételkészítményeket árul egy lengyelországi termelő, aki 200 km távolságból szállít a piacra.

Bio minősített glutén- és laktózmentes valamint vegán fagyit is lehet kapni a Hansaplatzon, de van édes és sós palancsita többféle ízben, kávé vagy nyári frissítő is.

Egy Berlintől 100 km-re fekvő biofarmon tartott kecskék tejéből készítenek ínycsiklandozó termékeket, amelyeket maguk a termelők kínálnak itt az arra járóknak. Rajtuk kívűl képviselteti magát egy biohúst árusító gazda is, aki több mint tíz különbözőféle állatát szabadon tartja. Egy harmadik francia, de Berlinben élő sajtos gazda pedig főleg mások termékeit adja el, de franciaországi farmján készült, tartósabb tejtermékek is előfordulnak nála.

Kaphatóak nagyon messziről, például Ázsiából vagy Dél-Amerikából származó ruhaneműk, kínai gyógyászatban használatos termékek is, ám ezek is nagyon jó minőségű fair trade áruk vagy biominősítettek.

A helyi füvesasszony

Egy berlini hölgy – aki a leginkább a helyi és organikus szemléletet képviseli – saját maga (gyakran cukor hozzáadása nélkül) készítette pestókat és lekvárokat, krémeket árul, amelyeknek legfőbb alapanyagát a környékbeli erdők vadon termő növényeiből gyűjti.

Van itt továbbá két zöldséges is, akik közül az egyik a szomszédos Brandenburgból, másik pedig a szintén közeli Münchebergből kizárólag biominősített termékeket szállít a piacra főleg a sajátjaiból, de behoz néhány egzotikus gyümölcsfélét is.

A Hansaplatz Biopiac igazi alternatíva a tudatos vásárló számára. Marketingje önmaga, a vásárlói és egyéb közönsége, közössége, akik a piac forgatagában szinte minden héten örülnek egymásnak. A piacon nagyjából 15 kisméretű stand helyezhető el, de van olyan is, aki lakókocsiból kialakított minipultból árul. A helyszín éppen ezért belátható, és könnyen koordinálható, a hangulat pedig nagyon barátságos, turistaként is megér egy látogatást.

Kép: Berei Bence

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás