fbpx

| Cziczelszky Judit

Alternatív módszerek a fényvédelemre

Napozni kell, de okosan. A naptej mindig egy többelemű és minél természetesebb védelem egyik eleme legyen. Mit tegyünk még azon túl, hogy magunkra kenjük a napkrémet?

A napvédelem napkrémen túli fő eszközei:

  • a déli órákban kerülendő a napozás,
  • könnyű, sűrű szövésű, pamut és lenvászon ruhák,
  • széles karimájú kalapok, illetve
  • természetes antioxidánsokban gazdag étrend.

Mint arról naptej terméktesztünkben is beszámoltunk, nem mindegy, hogy milyen fényvédőt használunk. A jól megválasztott fényvédő krém mellett sem árt az óvatosság.

Túl azon, hogy a déli órákban kerülendő a napozás, az sem mindegy, hogy mit eszünk. Bőrünk saját védekező mechanizmussal rendelkezik a nap ellen (bőr felső rétegének megvastagodása, melanin pigmentek termelése), amit megerősíthetünk a megfelelő diétával.

Ennek lehetséges elemei: 

  • zöld teaTanulmányok bizonyítják, hogy a benne található polifenolok egyik fajtája, az epigallokatechin (EGCG) megakadályozhatja a nap ultraviola-sugárzása következtében kialakuló DNS-károsodást. Igyunk sok jeges zöld teát a nyár folyamán!
  • Szinte minden növény és állat C- és E-vitaminnal védekezik a napsugárzás ellen. Ezért is tartalmazza sok napvédő ezeket az anyagokat (ascorbic acid és alpha-tocopherol). Táplálék formájában is hatékonyak! Az E-vitamin (zsírban oldódó) megtalálható a növényi olajokban, a zöldnövényekben és a gabonacsírákban. A vízben oldódó C-vitaminhoz hozzájuthatunk citrusfélék, káposztafélék, zöldpaprika vagy friss petrezselyem zöldjének fogyasztásával.
  • karotinoidok – természetes festékanyagok, amelyek védenek a napsugarak nyomán termelődő szabadgyököktől. Kutatások bizonyítják, hogy egy karotinoidokban gazdag étrend hatékony eleme a napvédelemnek, továbbá ha luteinben, zeaxanthinban, alfa és béta karotinban és likopinban gazdag ételeket fogyasztunk, hatékonyan csökkentjük a napégés veszélyét. Ilyen ételek például a sárgarépa, a paradicsom, a spenót, a brokkoli és a cukkíni.

 

Kép [cc] foodthinkers

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás