fbpx

| Tudatos Vásárló

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszeradalékok kémiai anyagok. Ennek ellenére számos közülük állati vagy növényi eredetű, sőt, némely esetben az előállítás állati eredetű anyagok használata nélkül nem lehetséges.

Az élelmiszer-adalékanyagok között számos különféle anyag található. Sokat közülük kémiai úton szintetizálnak, néhányat mikroorganizmusok segítségével állítanak elő, mások pedig növényi alapanyagokból származnak. Emellett állati termékek is szolgálhatnak adalékanyagok alapanyagául, a gyártók azonban ritkán kényszerülnek állati eredetű nyersanyagok használatára.

Mindössze három olyan adalékanyag létezik, amely kizárólag állati eredetű nyersanyagokból állítható elő:
• a valódi kármint (E 120) nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik;
• a méhviaszt (E 901) a méhek választják ki, és a lép építésére szolgál;
• a sellakkot (E 904) egy pajzstetűfajta (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladékából vonják ki.

Ezenkívül a tyúktojás két adalékanyag lehetséges, de nem feltétlenül szükséges alapanyaga:

• a lizozimot (E 1105) rendszerint tojásfehérjéből nyerik, bár ezt az enzimet azonban genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével is elő lehet állítani,
• a lecitin (E 322) pedig a tojássárgája természetes összetevője, rendszerint azonban ezt az emulgátort szója-, repce- vagy földimogyoróolajból nyerik.

Számos különböző adalékanyag előállításához zsírsavak (E 570) szükségesek, amelyeket kémiai és fizikai eljárás során étkezési zsírból nyernek ki. Ezek olyan állati zsírok lehetnek, mint a disznózsír, a marhafaggyú vagy a tejzsír; a gyártók azonban gyakran alkalmaznak növényi zsiradékot – elsősorban szója-, repce- vagy kukoricaolajat – a zsírsavak kinyeréséhez. Ezzel nem utolsósorban fogyasztói igényeket elégítenek ki.

Ugyanakkor, bár manapság nem valószínű, hogy egy élelmiszer-adalékanyag előállításakor állati eredetű zsírsavat használnak fel, ez mégsem zárható ki teljes biztonsággal. Mivel a felhasznált adalékanyagok eredetéről csak maguk a gyártók tudnak megbízható információt nyújtani, kétség esetén a fogyasztóknak egyenesen hozzájuk kell fordulniuk.

A következő élelmiszer-adalékanyagokat állítják elő étkezési zsírból:
Aszkorbinsav-észter (E 304)
• Poliszorbátok (E 432, 433, 434, 435, 436)
Ammónium-foszfatidok (E 442)
• Zsírsavak nátrium-, kálium-, kalcium- és magnéziumsói (E 470 a, E 470 b)
Zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és ezek észtervegyületei (E 472 a – f)
Zsírsavak cukorészterei (E 473)
Cukorgliceridek (E 474)
Zsírsavak poliglicerin észterei (E 475)
Zsírsavak propilén-glikol észterei (E 477)
Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b)
Sztearil-tartarát (E 483)
Szorbitán-zsírsavészterek (E 491 – 495)

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás