fbpx

| Tuba Dorottya

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Akkor is adományozol, ha éppen vásárolsz

Egy igazi kis kincses-sziget a belvárosban a Filantrópia adománybolt, ahol az adományozáson felül vásárlásainkkal energiahatékonysági projekteket is finanszírozunk. A bolt ötletéről és a hétköznapi működésről Mester Zsuzsával és Vörös Júliával beszélgettünk.

Mit jelent nektek a tudatos, fenntartható életmód?

Zsuzsa: Megpróbálok minél kevesebb szemetet termelni. Olyan módón élni, hogy az erőforrásokból maradjon a jövő generációjának is. Csökkenteni az energiafogyasztást. Ahol lehet megújítani, illetve redukálni a hulladékot. Minél kevesebb káros anyagot kibocsátani.

Júlia: Egy olyan életformát, ami a lehető legnagyobb harmóniát jelenti a természettel, közvetlen emberi közösségekkel: hogy az elszigetelődő gazdasági, társadalmi egységekből újra egyre több együttműködő egység, azokból pedig egy élő, megtartó háló formálódjon.

Hogyan járultok hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondjatok 3 konkrét példát!

Zsuzsa: Szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Busszal vagy telekocsival járok. Lekapcsolom a villanyt.

Júlia: Közel élek a természethez. Kistermelőktől vásárolok. Vegyszermentesen élek. Vonattal vagy biciklivel járok.
 

 

A vállalkozás hogyan járul ehhez hozzá a működésével a hétköznapok során?

Zsuzsa: Nekünk és az egész boltnak a hulladékcsökkentés a legfontosabb célja. Az emberek a már nem használt dolgaikat ne kidobják, hanem újrahasznosuljanak. Támogatjuk az új termékek előállítását a nem használt termékekből. Próbáljuk a vevőinket ösztönözni, hogy gondolják át a fogyasztási szokásaikat. Az egyik ilyen példa, hogy mindig megkérdezzük tőlük kérnek-e zacskót. Minden zacskónk újrahasznosított. Ezen kívül a boltban környezettudatos tisztítószereket használunk és szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

Júlia: Az adománybolt alapelvét aki megérti, rájön, hogy mennyi olyan holmija van, ami bár neki épp felesleges, mások számára alapszükségletet elégíthet ki. Beindul az áramlás: behozod, ami nem kell, és vihetsz olyat, ami viszont igen. Akkor is adományozol, ha épp vásárolsz, mert vidéki, nagyon rossz körülmények közt élő családok háztartásainak energetikai fejlesztésére szeretnénk fordítani a keletkező bevétel fenntartáson túli részét. Ezek a fejlesztések mindig megújuló energiákra és a helyi közösségek saját erejére támaszkodva működnek.

Mi a kedvenc terméketek (a saját árukínálaton belül) miért?

Zsuzsa: Az etikus dizájn termékek. Két tervező varrta őket az Adományboltok Éjszakáján az itteni termékekből. Ezeket támogatói áron lehet megvásárolni 2.000 Forintért.

Júlia: A meglepetés tárgyak: azok, amikről hosszasan tanakodnunk kell, mire is szolgálnak voltaképpen. Nagyon jó mulatság találgatni a vevőkkel, megfejteni és végül eladni. 

 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglalkozzatok?

Zsuzsa: Az egész egyesület ( Profilantrop Egyesület)  egy kulturális antropológiai egyesület. Víziónk az volt, hogy egy olyan világban szeretnénk élni, ami társadalmilag, szociálisan és környezetileg is fenntartható. Harmóniában élni minden élőlénnyel a Földön. Aki kicsit is nyitott szemmel jár, beláthatja, hogy megéri áttérni fenntartható életformára, hogy a jövőben is élhető legyen ez a bolygó. Eredetileg egy ökohostelt akartam csinálni, de rájöttem, hogy az adománybolt egyezik meg teljesen a céljainkkal.

Júlia: Mindig is vonzódtam a használt holmikhoz: nem csak a sajátomhoz, másokéhoz is. Izgalmas követni egy tárgy útját a gyártósortól, kézművestől a sokadik gazdájának otthonáig. Erről is írtam a szakdolgozatomat tíz éve, a lomtalanításból származó tárgyat vásárlók tárgyakhoz való viszonyáról és a tárgyak jelentésének változásairól. Ez a bolt csodálatos terep ehhez és még rengeteget segítünk is vele. Kereskedni pedig egy ideje már tudom, hogy nagyon szeretek.

 

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

Zsuzsa: Talán attól vagyunk különlegesek, hogy a környékbeli lakosság fogyasztási szokásainak javításán túl a saját energiahatékonysági projektjeinket támogatjuk a bevételünkből, minderről szívesen mesélünk minden érdeklődőnek. Egy nagy projekt áll a hátunk mögött, aminek során több helyi közösséggel dolgoztunk együtt, és osztottuk meg a területen szerzett tudásunkat, tapasztalatunkat. Hiszünk abban, hogy a low-tech megoldások (ilyen például a rakéta tűzhely, biobrikett) a fenntarthatóságot szolgálják. A low-tech, helyi problémákra helyi alapanyagokból nyújt megoldást, melyek bárki számára hozzáférhetőek

Júlia: Nálunk valóban elég erős párost alkot az adománybolti működés és a low-tech projektek vezetése, reméljük, hogy nagyon közel van már, hogy sok bolti bevételből finanszírozott kis projektről számolhassunk be.

 

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Júlia: Minden, amiről azt gondoljuk, hogy valaki még örülne neki. Törekszünk arra, hogy a bolt kellemes, jó levegőjű és a káosz ellenére esztétikus maradjon.

Zsuzsa: Vegyesen kapunk adományokat. Ami nagyon szakadt vagy használhatatlan, azok mennek ipari felhasználásra, ahol géprongy lesz belőle. Igazából szezonálisan rakjuk ki az adományokat.

 

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Zsuzsa: Nagy tervünk őszre, hogy újrahasznosító, kreatív műhelyeket akarunk indítani. Illetve a későbbiekben, a téli estéken ilyen témájú filmeket akarunk vetíteni

Júlia: A környékbeli szociális és oktatási intézményeket is szeretnénk felkeresni, hogy igényeik, nyitottságuk szerint együttműködjünk és erősítsük egymás céljait. Ha jobban belegondolok, a kínálaton túl az adományozás lehetősége is egy nagyon fontos szolgáltatás, amit egyre többen felismernek. Átvállaljuk tőlük a hulladékfeldolgozást, sőt meg is sokszorozzuk a hulladék értékét: eladjuk, újrahasznosítjuk, a bevételt is fenntarthatósági célokra fordítjuk.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás