fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Akik önzetlenül adnak

Szerencsére egész évben folyamatos azoknak a szervezeteknek a munkája, akik a rászorulókat, elesetteket segítik. A karácsony kiemelt, de ne az egyetlen alkalom legyen arra, hogy időt szakítsunk és támogassuk őket. Összeállításunkban bemutatunk pár akciót, és ötleteket adunk az önszerveződéshez.

MikulásGyár

A MikulásGyár Magyarország eddigi legnagyobb adománygyűjtő és -osztó jótékonysági akciója; december 10-22 között a Felvonulási téren működik. A program szervezői a Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Televízió és a Magyar Vöröskereszt, valamint a Coca-Cola Magyarország.

A cél, hogy minél több emberhez eljusson a kérés: szükség és most lehetőség is van arra, hogy megajándékozzuk azokat a gyerekeket, családokat, rászorulókat, akik saját erőből nem tudják ezt megoldani.

Az adományozók az építmény egyik oldalán beadják az ajándékokat a mikulásoknak, akik dobozba csomagolják a meglepetéseket. Amint a csomag elkészült, az építmény másik oldalán bepakolják egy szállítókocsiba, amely elviszi a rászorulókhoz. Az elosztást és szállítást a Magyar Vöröskereszt és a Szociális Depó végzi.

A Vöröskereszt tapasztalatai szerint a legnagyobb szükség a következőkre van: tartós élelmiszer, játék, könyv, higiéniás csomagok, háztartási vegyszer és édesség.

A MikulásGyár kör alakú, 15 méter átmérőjű és 8 méter magas, átlátszó, kétszintes konstrukció, amelynek földszintjén az ajándékok válogatása és csomagolása zajlik, az emeletről pedig a Magyar Televízió stúdiója közvetíti az eseményeket. A mikulások munkáját, mivel az épület áttetsző, mindenki megtekintheti a helyszínen, ahol karácsonyi finomságok és zenés fényjáték is várja az érdeklődőket.

A MikulásGyár nyitva tartása: 2005. december 10 – 22 között hétköznapokon 16-22 óráig, hétvégén 10-22 óráig.

Bővebb információt találsz a Vöröskereszt honlapján

A Vöröskereszt egyéb adventi programjairól és akcióiról a www.voroskereszt.hu internetes oldalon vagy az (1) 374 13 36-os központi számon érdeklődhetsz. A Vöröskereszt önkéntesek segítségével valósítja meg programjait, és szeretettel várja a segítőkész jelentkezőket, akik főként csomagok készítésével, intézmények látogatásával járulhatnak hozzá a szervezet munkájához. Jelentkezni a helyi irodákban lehet, amelyek címéről a fenti elérhetőségeken lehet érdeklődni.

A rászorulók nagy számára való tekintettel a szervezet pénzbeli adományokat is szívesen fogad a 11786001-20157324 bankszámlaszámra.

Szeretet.éhség

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat immár tizedik alkalommal hirdeti meg „szeretet.éhség” mottóval Országos Adventi Adománygyűjtő Kampányát. Az akció advent első vasárnapjától az év végéig tart. A korábbi évekről jól ismert tört mézeskalácsszív logó és a „szeretet.éhség” mottó azokra a nehéz szociális körülmények között élő gyermekekre és családokra kívánja felhívni a figyelmet, akik nem élhetik úgy át karácsony ünnepét, ahogy a legtöbb ember számára természetes: nem gyűlhet össze a család, nincs különleges ünnepi vacsora, és nincs ajándék a karácsonyfa alatt.

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a pénzbeli felajánlásokat a 11705008-20464565 adomány-számlaszámra fogadja, valamint hálásak a cégek természetbeni adományaiért is, amelyek eljuttatásáról az (1) 208 49 32/113 telefonszámon lehet egyeztetni. A segélyszervezet csekkjei megtalálhatóak a nagyobb postahivatalokban is.

Bővebb információt találsz a szeretetszolgálat honlapján

Adni öröm

A Máltai Szeretetszolgálat talán legnagyobb tömegeket megmozdító és megszólító akciója az 1997-ben indított, a Magyar Rádió Napközben című műsorával közösen kezdeményezett “Adni öröm” élelmiszeradomány-gyűjtés.

A program lényege, hogy karácsony előtt pár nappal – 6 napon keresztül – országszerte a Kaiser’s áruházlánc üzleteiben máltai önkéntesek szólítják meg a vásárlókat, és azt kérik, hogy aki teheti, karácsonyra vásároljon valamit egy számukra ismeretlen, de a Szeretetszolgálattól segítséget kérő idős ember vagy nagycsalád ünnepi csomagjába.

Évente országszerte több mint 60 helyszínen gyűjtenek adományokat. Az ajándékozott élelmiszerekből, édességből sok ezer szeretetcsomag készül, amelyet még karácsony előtt eljuttatnak az arra rászorulókhoz. Ebben az évben december 16 – 21 között folyik a gyűjtés, amelynek lebonyolításához sok segítőre van szükségük, ezért önkéntesek jelentkezését várják.

Bővebb felvilágosítás és jelentkezés a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi régiójában az 1/3-888-760 vagy az 1/3-888-920-as telefonszámán.

Bővebb információt találsz a Máltai szeretszolgálat honlapján

Doboznyi szeretet

Tízezer gyermek karácsonya néven szervezett országos gyűjtést a Baptista Szeretetszolgálat. A Baptista Szeretetszolgálat évek óta segíti a nehéz sorsú gyermekek megajándékozását. Az Angliából indult mozgalom lényege: családok állítják össze cipősdobozokba rejtett ajándékaikat. (Például 2004-ben 7,4 millió gyermekhez jutott el “szeretetdoboz”.) „A cunami pusztítása után viszont azt tapasztaltuk: szívesen adakozik az ország lakossága. Most a szeretet ünnepének apropójából szeretnénk megszólítani őket. Bizonyára szép számmal akadnak családok, ahol egy cipősdoboznyi meglepetés összeállítása nem okoz gondot, míg másoknak ez az egyetlen – sokat jelentő – ajándéka.” Keress egy jó állapotban lévő cipősdobozt (ne legyen nagyobb, mint 38x23x14 centiméter), majd a tetejét és az alját vond be csomagolópapírral! Helyezd bele az ajándékokat, átlátszó ragasztószalaggal körben ragaszd le, s a tetejére írd rá, milyen korú, nemű gyereknek szánod (például: “fiú 12”).

Az ajándékokkal teli cipősdobozokat a Baptista Szeretetszolgálat gyűjti össze és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együtt juttatják el a rászoruló gyerekekhez.

Információ: 06-30/4444-820 vagy 06-1 /354-0780 (napközben) www.ciposdoboz.hu  www.hbaid.org

A Nemzeti Filharmonikusok első UNICEF-koncertje

Beethoven, Bartók és Richard Strauss műveit vezényli Kocsis Zoltán a december 22-i jótékonysági hangversenyen a Művészetek Palotájában. Bővebb információ

Néhány további ötlet, ha segíteni szeretnél

Gyűjtsd össze régi, használaton kívüli, de még használható állapotú ruháidat, cipőidet, esetleg játékaidat, és hívd fel a helyi önkormányzatot, hogy mikor és hol szerveznek gyűjtést a rászorulók részére! A helyi öregek otthonában, árvaházban, szociális gondozóban biztosan megfelelő gazdára találnak a régi felöltők, kabátok.

Buzdítsd a többieket is megunt, de más számára használható tárgyaik összegyűjtésére! Szervezz helyi akciókat, az összegyűjtött holmikat aztán együtt is elvihetitek a legközelebbi jótékonysági intézménybe – remek karácsony előtti program a barátoknak.

Gondoskodj arról, hogy a céges karácsonyi buli, ünnepség után jó helyre kerüljön a megmaradt szendvics és sütemény! A közeli ingyenkonyhán biztosan szívesen fogadják a dobozba csomagolt, gusztusos ételt, italt.

Ha ráérsz főzőtudományoddal vagy ételosztással segíteni, esetleg van olyan járműved, amivel részt tudsz venni a szállításban, keresd fel az említett ingyen ételt osztó szervezeteket, és kérdezd meg, mivel tudnál hozzájárulni karácsonyi akcióik sikeréhez.

Ha mégis kaptál olyan kacatot karácsonyra, amivel nem igazán tudsz mit kezdeni, ne hagyd, hogy a szekrény alján porosodjon! Vidd el őket jótékonysági szervezeteknek!

Szívesen várjuk a további ötleteket is, ezeket a cikk alatt hozzászólásban lehet közzétenni.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás