fbpx

| Tudatos Vásárló

Akár 27%-kal is lehet csökkenteni az energiafogyasztást beruházás nélkül

2011 óta alakulnak minden évben EnergiaKözösségek Magyarországon a GreenDependent Intézet szervezésében. A program célja, hogy segítse a családok, háztartások, kisközösségek energiatudatos életmódját. Idén is számos közösség bizonyította, hogy jelentős energiamegtakarítás lehetséges, beruházás nélkül. 

A kampány keretében minden év őszén elindított versennyel a szervezők arra mutatnak rá, hogy mindennapi gyakorlatunk, rutinunk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani. További fontos üzenet, hogy a klímabarát, zöld életmód mindenki számára megvalósítható, és az energiatudatos életmódváltás közösségben könnyebb.

A program 2011-ben EU-s támogatással indult, majd 2013 óta az E.ON Csoporttal együttműködésben folyik. A kezdetek óta több mint 166 közösség, így közel 800 háztartás vett részt a programban az ország egész területéről, és a GreenDependent a közösségek összefogására, koordinálására több mint 150 önkéntes felnőtt klíma-koordinátort képzett és támogatott. A háztartások között többen már a kezdetek óta lelkes “energiaközösségezők”, és több esetben is „egyszerű” közösségi tagból közösséget szervező koordinátorokká váltak.

Az EnergiaKözösségek program célja: energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken, sőt, a résztvevők beszámolói alapján nő. A program segít abban, hogy a résztvevők információt és útmutatást kapjanak arra, hogyan takaríthatnak meg energiát otthonoukban befektetés nélkül, hogyan zöldíthetik életmódjukat szakértői támogatással és más háztartásokkal együttműködve, egymást erősítve.

A közösségi-háztartási versenybe az ország egész területéről, sőt, határunkon túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is neveztek közösségek – barátokból, munkatársakból, osztálytársakból, vagy éppen szomszédokból álló csapatok. A verseny hat hónapja során figyelték és a kapott tippek, útmutatás segítségével csökkenteni igyekeztek energiafogyasztásukat, valamint energiaközösségükben több kreatív feladat megoldására is vállalkoztak. Felmérték például energiahasználati adottságaikat és szokásaikat ami alapján megtakarítási vállalásokat tettek, energia-böjtöt tartottak, vagy posztert készítettek a kihívásokról, a sikerekről, a jövőről.

 

Idei dobogósok: Bagázs, Efalu, Energiamentők  

A program történetében a versenybe először nevezett roma közösség a BAGázs Egyesület mentorálásával. A bagi Kerasz Khetane (Csináljuk együtt!) közösség részvétele olyan jól sikerült, hogy 27%-os megtakarítással és ötletes, kreatív feladat megoldásokkal megnyerték a versenyt. Második helyezett az egyházasfalui Efalu közösség lett 20,4%-os, harmadik pedig a Dél-békési Energiamentők 14,7%-os megtakarítással. 

 

A közösségek beszámolói után inspiráló előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, valamint az ünnepi EnergiaKözösségek torták elfogyasztása mellett kiscsoportokban beszélgettek arról, hogyan folytatják a munkát az EnergiaKözösségek után.

A megtakarítási program részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás és a kapcsolódó rendezvény klímabarát és zöld legyen, valamint karbon-lábnyomukat is kiszámolták. Ezt idén is a résztvevő közösségek közt szétosztott 100 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálják, ezzel segítik a biodiverzitás megőrzését lehetőséget teremtenek a helyi élelmiszertermelésre. A gyümölcsfák a hazánkban működő, fajtamegőrzést szolgáló zala megyei Tündérkertből származnak.

További inforáció a programról: http://www.energiakozossegek.hu

 

 

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás