fbpx

| Gerstmayer Dóra

Ahol még a mosószer is helyi – csomagolásmentes bolt Belgiumban

2014 decemberében nyílt meg Belgium második csomagolásmentes boltja Leuvenben. A termékek nagy részét kimérve árulják, de már az alapanyag beszerzésénél is törekednek a fenntarthatóságra: még a mosószer is helyi. 

A bolt megnyitásának ötlete abból a frusztrációból ered, amelyet a bolt vezetője élt át minden egyes vásárlása után: rengeteg csomagolóanyagot vitt haza, amivel később nem tudott mihez kezdeni, és a kukában végezte. Végül így született meg egy olyan bolt gondolata, ahol a csomagolási hulladék minimálisra csökkenthető, de a termelő és a fogyasztó közötti távolság is lerövidíthető.

 

Kevesebb zöldség, gyümölcs, az viszont főleg helyi

A kínálat nagy része bio minősített termék, de a fő hangsúly inkább a helyi beszállítókra helyeződik. A boltban elsősorban alapélelmiszereket árulnak, de széles kínálatból válogathatnak a vásárlók. A különböző gabonák, lisztek, tészták, aszalt gyümölcsök és magok bio-minősítéssel rendelkeznek.

A bolt közvetlen kapcsolatban áll helyi termelőkkel illetve a Hartenboer szociális szervezettel is, amely a környékbeli gazdák termékeit gyűjti össze, és árusítja különböző átvevő pontokon.  Így az áru nagy része közvetlenül a termelőtől érkezik. Ez a helyi termelők támogatása mellett a hulladék mennyiségének csökkentését is elősegíti.

Kiemelt hangsúlyt kap a csomagolás újrahasznosíthatósága, ezért is fontos számukra a közvetlen kapcsolat a termelőkkel. A szervezeten keresztül szerzik be a tejtermékeket, a kenyeret, süteményeket, de a szezonális zöldséget és gyümölcsöt is.

Ugyan a boltban fellelhető egy-két egzotikus gyümölcs is, ám ezek számát igyekeznek minimálisra csökkenteni, illetve fair trade termékeket választani. A zöldség és gyümölcs nagy részét azonban helyi termelőtől vásárolják, ami azzal is jár, hogy téli időszakban viszonylag gyér kínálattal rendelkeznek.  

 

Helyi, kézműves sör, olaj, tisztítószer

Élvezeti cikkek közül viszonylag nagy sörválasztékkal rendelkeznek, ami Belgiumban nem is olyan meglepő. A sör egy része ökológiai gazdálkodásból származik, de ez esetben is nagy hangsúlyt fektetnek a környékbeli kisebb sörfőzdék kézműves söreire.

Az üveg természetesen újra felhasználásra kerül; csak úgy, mint a gyümölcslevek esetében, amelyek vagy helyi termelőtől származnak, vagy az Oxfam Fair trade termékei. A különböző párlatokat szintén környékbeli lepárlótól vásárolják meg.

A napraforgómag olajat helyi sajtolóból szerzik be. Az olivaolajat és a viszonylag nagy fűszerválasztékot viszont értelemszerűen távolról hozzák.  

A lekvárok kimérve árulása az eltarthatóság miatt nehezebben valósítható meg, de ebben az esetben is a helyi termelő újra felhasználja az üres üvegeket, amit a vásárlók visszavisznek.

A Content az alapélelmiszerek mellett tisztítószereket is kínál a vásárlóknak, amelyeket szintén egy környékbeli családi vállalkozástól szerezne be.

Doboz, zacsi végszükség esetén

Amennyiben a vásárlók nem rendelkeznek saját tárolóval, a boltban is megvehetik. A széles újrafelhasználható csomagolóanyag és termosz kínálattal is a hulladék csökkentésére kívánják felhívni a figyelmet. Mivel viszonylag drágák ezzel is a vásárlókat kívánják ösztönözni, hogy saját csomagolóanyagot hozzanak, és ne vegyenek újat.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a vevők döntő többsége visszajáró vásárló, és saját tárolóval érkezik. Saját tapasztalatként ért, hogy miután nem volt nálam elég papírzacskó az eladó rögtön felhívta a figyelmemet, hogy a különböző dió- és mogyoróféléket a lemérés után akár egy tárolóba is tehetjük, ezzel is csökkenthető a csomagolóanyag mennyisége.

 

Menü helyi alapanyagból

A felesleget szintén felhasználják az üzlet konyháján, ugyanis napi menüt kínálnak a vendégeknek. Belgiumi viszonyok között megfizethető áron adnak egészséges, helyi, szezonális alapanyagokból készített menüt akár helyben fogyasztásra, akár elvitelre. Ezen felül a megmaradt zöldségeket rászorulóknak vagy szociális szervezeteknek ajánlják fel.

Különböző rendezvényeken is résztvesznek, mint például a helyi bio-fesztivál. Talán nem véletlen, hogy már a második csomagolásmentes bolt nyílt meg a közel 100 ezer fős városban. Leuven 2030-ra a káros gázkibocsájtását nullára kívánjak csökkenteni.

Repair café és főzőest konyhai hulladékból

Szintén egyedi kezdeményezés a városban a Repair Café. Ezt a mobil javítóműhelyt havonta eltérő helyszínen rendezik meg, olykor a Contentben. A résztvevők elvihetik meghibásodott, sérült dolgaikat, és a helyszínen önkéntesek megjavítják azokat: megvarrják az elszakadt ruhát, apróbb elektronikai meghibásodásokat javítanak ki, bringát szerelnek.

A bolt főző estek helyszíne is szokott lenni, amelyek során arra hívják fel a figyelmet, hogyan lehet a konyhai hulladék mennyiségét nullára csökkenteni.

Habár vannak távolról érkező nem feltétlenül létszükségletet kielégítő termékek, összességében azonban a bolt igyekszik megfelelni a fogyasztói elvárásoknak, de mégis a helyi termelőket, a fenntarthatóságot és a hulladék valós csökkentését helyezi előtérebe.

 

Köszönjük a cikket és a képeket Gerstmayer Dórának, a TVE önkéntesének! 
 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás