fbpx

| Szvetelszky Zsuzsanna

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ahogy eszel, azzá leszel

A modern étkezési zavarok egyik legújabbika az ortorexia nervosa, a minőségre koncentráló függőség: a garantáltan egészséges ételek fogyasztásának kényszere.

Gimnazista lányomtól hallottam először az ortorexiáról. Látni addig is láttam már a nyomait szűkebb és tágabb környezetemben: valaki felszisszent, ha fehér kenyérből készítettem szendvicset a kirándulásra, másnak akkor borult el a tekintete, ha párizsit látott az asztalon. Ez honnan van? – kérdi egy harmadik, a zöldpaprikát forgatva, s ha csak annyit mondok, hogy a boltból, akkor tovább kérdez: Organikus? Biodinamikus? Ellenőrzött?

Az ortorexiát Steven Bratman amerikai pszichológus határozta meg először betegségként hat évvel ezelőtt; könyvében (Health Food Junkies: Orthorexia Nervosa: Overcoming the Obsession with Healthful Eating) a mániákus étkezési zavarok jellemzőit írja le. Maga az elnevezés ma még nem bevett fordulata a pszichiátriának, de populárisan egyre jobban terjed. Nem csoda, hisz Észak-Amerikában és Európában is egyre több ortorexiás beteget diagnosztizálnak a szakemberek. Közülük többen úgy látják, hogy a tünetcsoport mindenekelőtt a huszonöt évnél idősebb, átlagosnál jobban kereső fiatal nőket érinti.

Az egészséges táplálkozás elsősorban kiegyensúlyozott – ásványi anyagban, vitaminban, tápanyagban gazdag – étkezést jelent. „Amit eszel, azzá leszel” – tartja a mondás. Ha azonban e törvény több mint 10-15%-ban uralja gondolatainkat, kommunikációnkat és cselekedeteinket, akkor önértékelési gondokat lehet sejteni a jelenség mögött. A diéta megváltás, a belé vetett misztikus hit segítségével látszólag távol lehet tartani az ortorexiát kísérő két kulcsjelenséget: az öngyűlöletet és a hipochondriát.

Az ortorexia által érintettek élete az étkezés köré szerveződik. Első helyet kap az ételek minősége és megfelelő, már-már rituális elkészítése. Bár az ilyen ételek élvezeti értéke nem túl magas, de a vele való bíbelődés, fantáziálás nagy örömet okoz, a minőségi élet reményével kecsegtet.

Cserébe azonban az étlapról törölni kell a húst, a zsiradékokat, a puffasztó zöldségeket, a tejterméket, konzervet, tojást, cukrot, lisztet. A vattacukrot, tiramisut, s a nagyi utánozhatatlan zserbóját is! Csapvíz helyett ásványvíz, zöldségből és gyümölcsből csakis bio, a legjobb forrásból. Táplálkozásunkkal magunkról is megmutatunk valamit, az ortorexiás életének színpadán viszont már az élelmiszerek a legfontosabb díszletek. Vagy inkább ide is beszivárog az élet más területein eluralkodó perfekcionizmus és maximalizmus: szinte patológiás lesz a ragaszkodás a tökéletes testi egészség – roppant drága! – kellékeihez. Minden szelet csoki traumával fenyeget, minden gazdagon rakott tál szorongás és szenvedés forrásává válhat. Mint mindig, most is a szélsőségek sodorhatnak veszélybe: a gumicukor és a sótlan vízben főtt répa között azért még elég széles a skála.

Az ortorexia – mint az egészség feletti totális kontroll is – azért életidegen, mert épp az élet egyik legfontosabb jellemzője, a sokféleség hiányzik belőle. Az abszolút egészséges táplálkozás legnagyobb veszélye az egyoldalúság. A jelenség fogyasztói retorikája (vagyis az életmód-magazinok ide vonatkozó cikkei, a szakkönyvek stílusa) militáns, mert tiltások és parancsok uralják az ételekhez fűződő viszonyt, sőt a táplálkozásról folytatott baráti beszélgetéseket is.

Az ortorexiás a konyha engedelmes rabja, étrendjét stratégiai szinten tervezi. Ugyanakkor bele is lehet őrülni a kurrens tudományos eredményekhez igazodó, emiatt aztán változó érvényű információkba. A fűszer veszélyes, de a zöldfűszer jó. A gyümölcs rostjai jót tesznek az emésztésnek, de a gyümölcs candidát okoz. A tej, a tojás, a hús hol piedesztálra kerül, hol kiesik a pikszisből, az aktuális gasztrotrendek szerint.

A média is kontráz, hisz a reklámok jó része arra utasít, hogy fitten, szépen, karcsún és egészségesen tudjuk csak elképzelni az életünket, és konkrét tippekkel segítséget is ad az áhított célok eléréséhez. És itt jön be a fogyasztás attitűdje: az ortorexiások az ételek minőségére, az alapanyagok tiszta és természetes mivoltára koncentrálnak, ezek beszerzése pedig se nem olcsó, se nem könnyű.

Amikor eszünk, egyre kevésbé gondolunk éhségünk csillapítására vagy a gasztronómiai élvezetre. Márpedig a gondolat fontos: a civilizált világ lakosai a birtoklás, a szépség, a minőség képzetét fogyasztják. Korunk legkelendőbb terméke a remény – arckrémbe, gyógyszerbe és vitaminkapszulába csomagolva -, hogy elkerüljük az öregséget, a halált, hogy szépek leszünk és azok is maradunk, míg a világ világ.

Talán régi gyökerei vannak az ortorexiának, talán a mamut is azért halt ki, mert őseink egy idő után a rágós húsú öreg állatok helyett a fiatal, finomabb falatokkal kecsegtető példányokra kezdtek vadászni. Akárhogyan is: a jövő egyik ígéretes tudománya minden bizonnyal a táplálkozás-lélektan (gastropsychology?) lesz.

 

 

Képek [c] Wang Qingsong

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás