• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

90 millió euró az iskolagyümölcs-programra

2008.11.20. /
Az Európai Bizottság mezőgazdasági tanácsának tegnapi döntésének értelmében a 2009/2010-es tanévtől évente 90 millió eurós európai uniós finanszírozás jut az iskolások gyümölccsel és zöldséggel történő ellátására irányuló európai uniós programra.

Az Európai Unió iskolagyümölcs-programjának célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a fiatalokat, ők ugyanis a tanulmányok szerint többnyire később is kitartanak e szokások mellett. A program nemcsak az iskolás gyermekek célcsoportjának gyümölccsel és zöldséggel történő ellátására irányul, hanem azt is megköveteli a részt vevő tagállamoktól, hogy stratégiákat dolgozzanak ki, többek között oktatási és tudatosító kezdeményezések, valamint a legjobb gyakorlat megosztását célzó intézkedések formájában.

Az Európai Unióban 22 millióra becsülik a túlsúlyos gyermekek számát. Közülük több mint 5 millióan minősülnek elhízottnak, de a létszám további drasztikus, évente 400 ezer fővel (!) való gyarapodását prognosztizálják.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az egészséges táplálkozás alapvető szerepet játszhat az elhízási arány csökkentésében, valamint a később kialakuló súlyos egészségi problémák - köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség - kockázatának visszaszorításában. A megoldás kulcsa, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget. Az Egészségügyi Világszervezet fejenként napi 400 gramm nettó gyümölcs- és zöldségbevitelt ajánl. Az európaiak többsége nem éri el ezt a szintet, és a csökkenő tendencia különösen a fiatalok körében szembetűnő.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az egészséges táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki. Akik gyermekkorban sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, később is lelkes fogyasztók maradnak. Akik viszont keveset, azok általában később sem változtatnak ezen, és szokásaikat gyermekeiknek is továbbadják. A kutatások arra is rámutattak, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok általában kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Az iskolák egészséges termékekkel történő ingyenes ellátása ezért valódi változást hozhat, különösen hátrányos helyzetű térségekben.

Az iskolák gyümölccsel és zöldséggel történő ellátásához a Bizottság évente 90 millió eurót bocsát rendelkezésre. A tagállamok kormányai választhatnak, hogy részt kívánnak-e venni a programban. A részt vevő tagállamok az európai uniós finanszírozást vagy 50/50 arányban, vagy - az úgynevezett „konvergenciarégiókban", ahol alacsonyabb az egy főre jutó GDP, valamint a legkülső régiókban - 75/25 arányban egészítik ki nemzeti pénzforrásokból. A tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy a szülőktől kötelező hozzájárulást kérjenek. Ez a pénzösszeg nem fordítható a meglévő nemzeti finanszírozás helyettesítésére, hanem az akár teljesen új kezdeményezésekkel, akár már meglévő programokkal kapcsolatos kiegészítő tevékenységek ösztönzésére szolgál. A nemzeti hatóságoknak az egészségügyért és az oktatásért felelős állami szervekkel együttműködve, az ágazat és az érdekelt felek bevonásával a tagállami preferenciákhoz igazodó stratégiát kell kidolgozniuk. A program a 2009/2010-es tanév elején indul.

 

Kép [cc] Darren Hester  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében