fbpx

| Mayer Barbara

7 tipp a fenntartható étkezéshez

Több zöldség, hüvelyes és helyi alapanyag, tervezés, adagolás – csak néhány tipp, hogyan lehet nem csak egészséges de környezetkímélőbb az étkezésed. 

A megfelelő mennyiségű egészséges étel fogyasztása segít megőrizni az ideális testsúlyt és biztosítja szervezeted számára a szükséges tápanyagot. Ha több ételt fogyasztasz, mint amennyire szükséged van, az étel előállítására fordított energia és természeti erőforrások nem hasznosulnak.

A változatos étkezés segíti a megfelelő testsúly fenntartását, egészséged megőrzését, és csökkenti számos betegség kialakulásának a kockázatát, mint például a szívbetegség, sztrók, több rák típus, a cukorbetegség és a csontritkulás.

 

Egyél naponta 5 adag zöldséget és gyümölcsöt

Étrended alapjául válaszd az összetett szénhidrátokat, mint a burgonya, teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyér és tésztafélék, rizs, borsó, babfélék és hüvelyesek. Növeld a zöldségfogyasztásod, válasz szezonális zöldséget, amely előállítása és szállítása kevesebb környezeti terheléssel jár.

Szeretnéd tudni, melyik hónapban milyen zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja? Nézd meg a TVE Idénynövény naptárát. 

 

Becsüld az élelmiszert, ne pazarolj

Válassz olyan élelmiszert, amelyet etikus és környezetbarát módon állítottak elő. A kidobott étel nem csak energiapazarlás, de pénzkidobás is. Tervezd meg mit fogsz vásárolni, tárold megfelelően és gondolj az adagokra is, így csökkentheted a hulladék mennyiségét. A maradékot használd fel.

 

Válassz fenntartható állományból származó halat

A szakértők az tanácsolják, hogy hetente kétszer fogyasszunk halat, és az egyik alkalommal válasszunk olajos halat. Ezek gazdag forrásai a többszörösen telített omega-3 zsírsavaknak, amely növényi alapú élelmiszerekben nem található meg. A fenntartható állományból származó halfogyasztással nem járulunk hozzá a tengeri halállomány értelmetlen elpusztításához.  Keresd az MSC és a Dolphin safe emblémával ellátott termékeket.                       

                              

Egyél több borsót, babot, diófélét és más fehérjéket

Ezek mind kiváló fehérjeforrások, de a hússal ellentétben alacsony az előállításuk környezetre gyakorolt hatása. A húsokhoz tartoznak a friss fehér és vörös húsok és a belőlük készült húskészítmények is. Kombináld a babot, borsót vagy lencsét keményítőtartalmú élelmiszerekkel így kiegyensúlyozott és megfelelő fehérjebevitelt biztosíthatsz magadnak és még pénztárcakímélő is.   Kombináld a húst hüvelyesekkel így is csökkentheted a húsfogyasztásod megfelelő mennyiségű fehérjebevitel mellett.

 

Fogyassz tejtermékeket vagy vitaminnal és ásványi anyaggal dúsított növényi alternatíváikat

Az erős csontozathoz elengedhetetlen a kálciumban gazdag élelmiszerek fogyasztása, amelyek lehetnek állati vagy növényi eredetűek.  Lehetőség szerint válaszd a zsírban szegény termékeket. A tejtermékek nagy mennyiségű kálciumot és egyéb tápanyagot tartalmaznak, amely erősíti a csontokat.  A tejtermékek,  ugyanúgy mint a többi állati eredetű élelmiszer előállítása is erőforrás igényes és jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázkibocsátásához

 

Igyál csapvizet

A csapvíz a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb módja a folyadékpótlásnak. Részesítsd előnyben a csapvizet a palackozott vizekkel szemben. Kerüld a cukros üdítőket. A gyümölcsléfogyasztás a napi ötszöri gyümölcsfogyasztásba csak egyszer számít, attól függetlenül mennyit iszol meg belőle.

 

Forrás: gov.uk

Kép: dreamstime Monkeybusinessimage

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás