• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

7 dolog, amiről felismerhető egy megbízható élelmiszer webshop

2020.04.22. /

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható, azaz fenntartható, etikus, bio, helyi forrásból származó élelmiszert. De hogyan ismerhetjük fel, hogy tényleg jó helyen járunk? Összeszedtük, honnan ismerhetjük föl vásárlóként, hogy az élelmiszer-webáruház, ahol vásárolni akarunk, megbízható-e.

1. A kereskedő

Az üzemeltető adatai és elérhetősége megtalálható a honlapon:

  • neve/cégneve, cím, székhely, 

  • elérhetőség, telefonszám, e-mail cím, 

  • cégjegyzékszám, adószám, bejegyző bíróság

  • tárhelyszolgáltató neve, címe, elérhetősége; 

2. ÁSZF

Az oldalon hozzáférhető és letölthető az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) című dokumentum, amely a webshopról történő rendelés, regisztráció fizetési módok, szállítás, panaszkezelés szabályait foglalja össze.

Töltds le és mentsd le magadnak minden vásárlás alkalmával, mert a vásárláskor hatályos ÁSZF vonatkozik rád, ha netalán panaszt szeretnél tenni a későbbiekben.

3. Személyes adatok

Az oldalon hozzáférhető és letölthető Adatkezelési Tájékoztató című dokumentum, amely összefoglalja, hol, miért és milyen személyes adatokat gyűjt, kezel, tárol és ad tovább a webshop. Olvasd el figyelmesen, és gondold végig, milyen nem a vásárláshoz feltétlenül szükséges adatot adsz meg és milyen adatkezelésbe egyezel bele.

4. Elállás

Megfelelő és kimerítő tájékoztatás található a fogyasztót megillető „14 napos elállási jogról”, bejelentés és érvényesítés módjáról, eljárásról, költségviselésről, határidőkről. A részletekről olvasd Fogyasztó Barát info-sorozatunkat.

5. Panasz

Megfelelő és kimerítő tájékoztató olvasható alapvető fogyasztóvédelmi jogosultságokról, a panaszok kezelésének módjáról, elérhetőségekről, határidőkről.

6. Kínálat

Egy jó webáruház kínál fenntartható, etikus forrásból származó, azaz helyi, kistermelői, kézműves, bio, Fairtrade, UTZ, MSC termékeket. Hogyan ismered fel őket? Ebben segít az címkeadatbázisunk.

7. Információ

Az élelmiszer online adatlapján fenn kell lennie minden olyan kötelező információnak, aminek a boltokban is hozzáférhető. Webshopokban is fel kell tüntetni 

az élelmiszer nevét

a nettó mennyiséget

az összetevőket (tömeg szerint csökkenő sorrendben)

allergéneket

a felelős élelmiszervállalkozó nevét és címét (előállító, forgalmazó)

alkoholtartalmat 1,2% felett

a tápértékjelölést 2016. december 13. óta kötelező minden terméken feltüntetni

a tárolásra és felhasználásra vonatkozó előírásokat, illetve a gyorsan romló élelmiszereknél (például állati eredetű élelmiszer, gomba) mindig fel kell tüntetni a fogyaszthatósági határidőt („fogyasztható: hónap/nap" vagy „fogyasztható nap/hónap")

a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőség-megőrzési időtartamuk („minőségét megőrzi: év/hónap/nap") van

származási ország vagy eredet helyét

az élelmiszerek eladási árát és egységárát egyértelműen, könnyen azonosíthatóan, felhasználási útmutatót

a termék csomagolásán jól láthatóan fel kell tüntetni, ha a termék géntechnológiával módosított anyagokat tartalmaz. 

A hagyományos módon, a kereskedő üzlethelyiségében – személyesen – kötött ügyletek mellett az információs technológia fejlődésének köszönhetően az internetes áruházak alkotják a kiskereskedelmi értékesítési csatornák legnépszerűbb irányait. Az ún. távollévők között kötött ügyletek ugyanakkor nemcsak előnyökkel (kényelem, kedvezőbb árak, kínálati bőség, kötetlen nyitva tartás stb.) járnak a fogyasztók számára, hanem bizonyos mértékű kockázattal is, amelyet a jogszabályokban foglalt rendelkezések hivatottak ellensúlyozni.

Válaszd Te is a korrekten működő webshopokat, amelyek biztosítnak magukról és forgalmazott termékekről minden szükséges információt, keresd a kínálatban a fenntartható, etikus, környezetbarát forrásból származó termékeket. 

Kérdezz, ha többre vagy kíváncsi. Tedd szóvá, ha panaszod van. Vásárolj megbízható forrásból származó élelmiszert! A pénzed szavazat!A Tudatos Vásárlók Egyesülete semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Alap támogatja.
 
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében