fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

7 dolog, amiről felismerhető egy megbízható élelmiszer webshop

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható, azaz fenntartható, etikus, bio, helyi forrásból származó élelmiszert. De hogyan ismerhetjük fel, hogy tényleg jó helyen járunk? Összeszedtük, honnan ismerhetjük föl vásárlóként, hogy az élelmiszer-webáruház, ahol vásárolni akarunk, megbízható-e.

1. A kereskedő

Az üzemeltető adatai és elérhetősége megtalálható a honlapon:

  • neve/cégneve, cím, székhely,
  • elérhetőség, telefonszám, e-mail cím,
  • cégjegyzékszám, adószám, bejegyző bíróság
  • tárhelyszolgáltató neve, címe, elérhetősége;

2. ÁSZF

Az oldalon hozzáférhető és letölthető az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) című dokumentum, amely a webshopról történő rendelés, regisztráció fizetési módok, szállítás, panaszkezelés szabályait foglalja össze.

Töltds le és mentsd le magadnak minden vásárlás alkalmával, mert a vásárláskor hatályos ÁSZF vonatkozik rád, ha netalán panaszt szeretnél tenni a későbbiekben.

3. Személyes adatok

Az oldalon hozzáférhető és letölthető Adatkezelési Tájékoztató című dokumentum, amely összefoglalja, hol, miért és milyen személyes adatokat gyűjt, kezel, tárol és ad tovább a webshop. Olvasd el figyelmesen, és gondold végig, milyen nem a vásárláshoz feltétlenül szükséges adatot adsz meg és milyen adatkezelésbe egyezel bele.

4. Elállás

Megfelelő és kimerítő tájékoztatás található a fogyasztót megillető „14 napos elállási jogról”, bejelentés és érvényesítés módjáról, eljárásról, költségviselésről, határidőkről. A részletekről olvasd Fogyasztó Barát info-sorozatunkat.

5. Panasz

Megfelelő és kimerítő tájékoztató olvasható alapvető fogyasztóvédelmi jogosultságokról, a panaszok kezelésének módjáról, elérhetőségekről, határidőkről.

6. Kínálat

Egy jó webáruház kínál fenntartható, etikus forrásból származó, azaz helyi, kistermelői, kézműves, bio, Fairtrade, UTZ, MSC termékeket. Hogyan ismered fel őket? Ebben segít az címkeadatbázisunk.

7. Információ

Az élelmiszer online adatlapján fenn kell lennie minden olyan kötelező információnak, aminek a boltokban is hozzáférhető. Webshopokban is fel kell tüntetni

• az élelmiszer nevét

• a nettó mennyiséget

• az összetevőket (tömeg szerint csökkenő sorrendben)

• allergéneket

• a felelős élelmiszervállalkozó nevét és címét (előállító, forgalmazó)

• alkoholtartalmat 1,2% felett

• a tápértékjelölést 2016. december 13. óta kötelező minden terméken feltüntetni

• a tárolásra és felhasználásra vonatkozó előírásokat, illetve a gyorsan romló élelmiszereknél (például állati eredetű élelmiszer, gomba) mindig fel kell tüntetni a fogyaszthatósági határidőt („fogyasztható: hónap/nap” vagy „fogyasztható nap/hónap“)

• a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőség-megőrzési időtartamuk („minőségét megőrzi: év/hónap/nap“) van

• származási ország vagy eredet helyét

• az élelmiszerek eladási árát és egységárát egyértelműen, könnyen azonosíthatóan, felhasználási útmutatót

• a termék csomagolásán jól láthatóan fel kell tüntetni, ha a termék géntechnológiával módosított anyagokat tartalmaz.

A hagyományos módon, a kereskedő üzlethelyiségében – személyesen – kötött ügyletek mellett az információs technológia fejlődésének köszönhetően az internetes áruházak alkotják a kiskereskedelmi értékesítési csatornák legnépszerűbb irányait. Az ún. távollévők között kötött ügyletek ugyanakkor nemcsak előnyökkel (kényelem, kedvezőbb árak, kínálati bőség, kötetlen nyitva tartás stb.) járnak a fogyasztók számára, hanem bizonyos mértékű kockázattal is, amelyet a jogszabályokban foglalt rendelkezések hivatottak ellensúlyozni.

Válaszd Te is a korrekten működő webshopokat, amelyek biztosítnak magukról és forgalmazott termékekről minden szükséges információt, keresd a kínálatban a fenntartható, etikus, környezetbarát forrásból származó termékeket.

Kérdezz, ha többre vagy kíváncsi. Tedd szóvá, ha panaszod van. Vásárolj megbízható forrásból származó élelmiszert! A pénzed szavazat!


Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Alap támogatja.
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás