fbpx

| Vető Nóra

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az 55. haláleset, amiért a SAMSUNG felelős

Az áldozat idén májusban, 32 évesen halt meg Koreában agydaganat következtében. A betegség hátterében feltehetőleg a munkahelyi szennyezés áll.

Lee Yunjeong, 32 éves feleség és kétgyermekes édesanya 1997-től 2003-ig dolgozott a Samsung onyangi gyárában. 7 évvel ezután, 2010-ben rosszindulatú agytumort diagnosztizáltak nála.

Még kezelése alatt kártérítési igényt nyújtott be a koreai kormányhoz a munkája során őt ért súlyos egégszségkárosodás miatt.

A munkások kártérítése Koreában a társadalombiztosítás részét képezi, a kormány azonban megtagadta Lee Yungjeongtól a kártérítés kifizetését, mivel állításuk szerint nem bizonyítható, hogy a munkája okozta volna a betegségét. Lee polgári peres eljárást indított a kormányzat döntése ellen 2011-ben, de a per eredményét nem élhette meg.

A peres eljárásba a Samsungot is bevonták, aki jogászokat biztosított a kormányzat számára, hogy támogassa az eredeti döntést. Ezzel megakadályozta, hogy fény derüljön saját felelősségére, és egyben megfosztotta a munkásokat és családjaikat a kártérítéstől.

Lee Yunjeong temetését 2012. május 10-én a Samsung kóreai központi épületével szemben tartották Szöulban.

Te is segíthetsz a munkásokkal szembeni igazságtalanságok felszámolásában. Csatlakozz a stopsamsung.wordpress.com-on a követelésekhez! Írd alá a petíciót!

 

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellet

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás