fbpx

| Tuba Dorottya

5 dolog, amit érdemes tudnod az állatkertről

Mit tegyünk, ha a kismajom pont akkor alszik, amikor ott vagyunk? Miért nincs mindig zoocsemege a büfében? A papír és a műanyag zacskó útja a gyomorban.  Érdekességek, amit állatkerti látogatóként érdemes tudnod, ha szereted az állatokat. 

Miért nem etethetem az állatot otthonról vitt mosott zöldséggel, gyümölccsel?

Az állatkerti állatok immunrendszere másképp működik és védekezik, mint a szabadon élő állatoké. A kívülről bevitt bármilyen élelmiszer, zöldség, gyümölcs igazából ellenőrizhetetlen az állatkerti gondozók számára. Még a legjobb szándékunk ellenére is, lehet, hogy rákerült valamilyen szennyeződés, vegyszerrel kezelték, ami akár az állatok komoly megbetegedéséhez is vezethet. Az állatkert lakóit kizárólag szigorúan ellenőrzött és meghatározott forrásból származó élelemmel látják el a gondozóik.

 

Minden állatot etethetek zoocsemegével? 

A ZOO csemegével csak meghatározott állatokat etethetünk, amit minden esetben tábla jelez az állat kifutójánál. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy bizony, ahol ez nincs jelölve, ott nem szabad etetni az állatokat még ZOO csemegével sem. Miért  is?

Az állatok etetésénél és persze az egészségük megóvása érdekében mennyiségi szempontok is meg vannak határozva. Azoknál az állatoknál (jellemzően a patásokról van szó), ahol megengedett a ZOO csemege, ott a gondozók belekalkulálják az állat napi ételadagjába az esetleges plusz mennyiséget. Ezért történhet meg az, hogy nem mindig tudunk Zoo csemegét vásárolni látogatásunk során, ugyanis olyankor az adott napra meghatározott mennyiség már elfogyott az árusító helyeken.  

Miért nem jó eledel az állatkertben szedett növény? 

Az állatokat az állatkert területén található növényekkel sem lehet etetni! Ennek is több oka van. Egyrészt a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahogy nevében is benne van, nem kizárólag az állatokról szól, hanem az ott található csodálatos növényekről is. Ez az állatkert természetvédelmi terület, vagyis itt nem szabad virágot szedni, ágakat tépkedni. Az állatok szigorú etetési szabályain túl, tartsuk ezt is tiszteletben, amikor azt gondolnánk, hogy a zsiráf biztosan szívesen rágcsálna egy kis letépett levél-köteget.

Ha évente 6-nál többször járunk a fővárosi állatkertbe, érdemes elgondolkodni a bérlet vásárlán, mert kb. ettől a mennyiségtől már inkább megéri egy gyerek+ felnőtt bérlet, ami jelenleg 26.000 Ft (a jegyár pedig így alakul: 6×2500 + 6×1800=25.8000). A bérlet gyermek nevére szól és bármilyen felnőtt kísérheti őt ezzel a bérlettel, mert a felnőtt része nem névre szóló. További részletek a belépőkről itt elérhető.

 

Nyami, finom zacsi? 

Nem csak az etetéssel árthatunk az állatkert lakóinak. A Zoo csemegét nem véletlenül csomagolják papírzacskóba. Ugyanis azokon a kifutókon, ahol közvetlenül találkozhatunk az állatokkal, könnyen előfordulhat, hogy az állatok kikapják a látogatók kezéből csomagolással együtt a Zoo csemegét, és persze el is fogyasztják mindenestül. Ebben az esetben ez nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot. Ellenben ha áttesszük a Zoo csemegét műanyag zacskóba, mert azt gondoljuk, hogy azt nehezebben fogja elvenni mondjuk egy mohó kecske, azzal bizony sokat árthatunk. Figyeljünk arra, hogy az ilyen helyeken, ne lógjon ki semmi a zsebünkből, táskánkból, és semmi esetre se tegyük át a Zoo csemegét műanyag zacskóba.

Non-stop műsor a pénzemért?

Ne tévesszük szem elől, hogy mi csak látogatók vagyunk az állatkertben.  Ezért teljesen természetes, ha látogatásunkkor éppen alvó állatokkal találkozunk. Ne várjuk el, hogy mindenképp produkálja magát a kedvünkért. Inkább kérdezzük meg a gondozót vagy az önkénteseket, hogy melyik napszakban aktív az adott állat, és térjünk vissza hozzá később.  Nagyon fontos ezt elmagyarázni a gyerekeknek is, hogy bizony ők sem örülnének, ha valaki hangos kiabálással keltené fel őket álmukból. 

 

A gondozók az állatok táplálkozási és élettani funkciói alapján tudják megállapítani, hogy egészségesek-e. Ha rendesen eszik és és megfelelő az ürülékük, akkor feltehetőleg minden rendben van. Viszont ha megbetegszik nagyon nehéz megállapítani, hogy “csak túletetésről” van szó vagy olyan anyag jutott a szervezetébe, amit nem tud megemészteni (pl. műanyag zacskó). Ez oda vezethet, hogy az állatot el kell altani egy alapos kivizsgáláshoz, ami azon felül, hogy kockázatos beavatkozás, nagyon kellemetlen az állatkert lakóinak.

Fotó: Kovács Andrea

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

ó

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás