fbpx

| Tudatos Vásárló

5 tipp: így védheted a szemét, ha mobilon játszik a gyerek

Homályos látás, szemirritáció, szemszárazság, alvásproblémák – mindezek gyakori tünetei annak, ha túl sok időt tölt videójátékkal a gyerek. Hosszú távon pedig akár komolyabb látásprobléma is kialakulhat. Mire figyeljünk, hogy ne így legyen? Mi a helyes távolság, a helyes világítás, milyen gyakran és meddig tartassunk szünetet?

Elképesztő ütemben fejlődik a videojátékok világa, a virtuális valóság köré az utóbbi évtizedben teljes iparág épült. A gyártók célja, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek a játékokkal, és minél többen játszanak az általuk kiadott alkalmazásokkal. Mivel a játékélmény és a képernyők előtt töltött idő egyre nő, nem árt figyelembe venni, milyen következményei lehetnek ennek a szenvedélynek.

Sokszor észre sem vesszük, mennyi időt tölt a gyerek ezekkel a játékokkal, a képernyő előtt töltött idő viszont sok kellemetlenséget, többek közt szemszárazságot, látásromlást is okozhat – hívja fel a figyelmet dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

Az ülő életmóddal és a kevés mozgással járó egészségügyi kockázatokról sok információ elérhető és arról is egyre több szó esik, hogy ez mennyire ártalmas a szemeknek.

„A túlzásba vitt televíziózás vagy számítógépezés mellett a videojátékok is a szem károsodásához vezethetnek, hisz ugyanúgy órákra a képernyőre tapad az ember. A homályos látás, a szemirritáció, a szemszárazság, alvásproblémák gyakori tünetek, de hosszú távon komolyabb látásproblémák is felléphetnek. A játékok nagyobb kockázatot jelentenek a felhasználók számára, hisz a harsány, villogó fények és színek, a gyorsan változó képernyőképek még nagyobb stresszt jelentenek a szemünk és az agyunk számára.

A gyermekek esetén kiemelten fontos figyelni arra, hogy a tablettel, számítógéppel töltött idő, vagyis amikor a szem közeli fókuszálásra van kényszerítve, megfelelő mértékben ellensúlyozva legyen szabadban töltött játékidővel. A szemszárazság és az alvásprobléma mellett kutatások igazolják, hogy gyermekeknél a rövidlátás kockázatának kialakulása is jelentősen megnő, ha túlsúlyba kerül a videojátékokkal töltött idő. A jó hír az, hogy megfelelő odafigyeléssel a tünetek csökkenthetők, a javasolt óvintézkedések betartásával tehetünk a látásunk megóvásáért” – mondja dr. Nagymihály Attila.

Mire figyeljünk, ha a képernyő előtt ül a gyerek?

1. Távolság a képernyőtől

A képernyőhöz túl közel ülő ember van kitéve leginkább a veszélynek. Fontos ügyelni arra, hogy elég távol legyünk a monitortól, ami általában 2,5-7 métert jelent a képátló méretétől függően. Minél nagyobb a készülék, annál távolabb kell elhelyezkedni a tévézéshez, játékhoz.

Persze nem is a tévé-képernyőn, sokkal inkább a mobil telefonon lógás az, ami a legtöbb szülőt manapság aggaszthatja. Az ököl-könyök szabállyal könnyen meghatározhatjuk a helyes távolságot: ökölbe szorított kezünket tegyük az állunk alá – a telefon a könyökünknél ne kerüljön közelebb. Ugyanez vonatkozik a gyerekekre is.

2. Tarts szünetet!

A szemészek szerint érdemes legfeljebb félóránként pihentetni a szemet, és ügyelni arra, hogy ebben az időszakban olyan távolságra nézzünk, ami messzebb van a képernyőnél.

Könnyebb betartanunk a szünetet, ha megjegyezzük a 20/6/20-as szabályt: 20 perc után nézzünk legalább 6 méteres távolságra legalább 20 másodpercig!

3. Kell a világítás

Sokszor fokozza a játékélményt, ha teljes sötétség van a szobában, és lekapcsolunk minden fényforrást, de ez nagyon rossz a szemnek.  Mindenképpen gyújtsunk meg kell egy lámpát a helyiségben.

4. Pislogj rendszeresen!

Ha keveset pislogunk a gép előtt, a könnyfilmréteg elterülése kevésbé optimális.  Ha száraznak érezzünk szemünket, használhatunk tartósítószermentes műkönnyet.

5. Állíts fel szabályokat!

Állítsatok fel szabályokat arra, mennyi képernyő-időt kap gyermeked naponta, és ehhez tartsátok magatokat. A szemének sokat segít, ha ugyanennyi időt a szabadban labdajátékkal tölt. Kutatások szerint minél kevesebb időt tölt a szabadban egy gyerek, annál valószínűbb, hogy rövidlátó lesz. Ezért ha például napi 20 perc képernyő engedélyezett, lehetőleg ennyit kell kidobóssal, tollasozással, focival töltenie.

Kép: freepik.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás