fbpx

| Bruchmann Lili

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

3 kérdés, amit tegyél fel magadnak vásárlás előtt

Robbanásig teletömött szekrények, fiókok és zsúfolt pincék bizonyítják elkapkodott döntéseinket, amelyek mit sem javítottak közérzetünkön, életszínvonalunkon. Tippünk a vásárlás előtti napokra, pillanatokra.   

„Túl sokan költik el azt a pénzt, amit valójában nem kerestek meg, arra,    amire nem is vágynak igazán, csupán azért, hogy lenyűgözzék azokat, akiket nem is szeretnek.” – Will Rogers

 

Az átlagos magyar lakás másfélszeresére nőtt az utóbbi hatvan évben. A televízióval rendelkező háztartások 54%-ában egy, 35%-ában kettő, 11%-ában pedig három vagy több TV van. Ezt 89%-ában mobiltelefon, 64%-ában PC, laptop vagy tablet egészíti ki.

A családok 42 %-nak van autója: 40 %-nak egy, további 2 %-nak pedig több gépjármű is tulajdonában áll.

A lakosság körülbelül 500-580 ezer forintnyi fogyasztási hitelt vesz fel háztartásonként, melynek törlesztőrészlete 19.500-21.000 forint is lehet. A banki megtakarítás lehetőségével a magyaroknak csupán 11 %-a él, azonban hitele minden negyediknek van.

Úgy tűnik, gondjaink akadnak a költekezéssel, nem igaz? Sokkal több mindent veszünk, mint amire valójában szükségünk lenne. Nagyobb odafigyelésre van szükség vásárlásainknál.

Érdemes minden újabb vétel előtt feltenni magadnak a következő kérdéseket.

Ruházkodás

1.   Valami régit helyettesítek ezzel, vagy valami teljesen új dolgot tartok a kezemben? Amennyiben a darab nem egy kedvelt, ámde elnyűtt hasonmását helyettesíti, érdemes átgondolni, hogy kell-e egyáltalán nekünk.

2.   Vajon rendszeresen fogom hordani?

3.   Múló divatot vagy örök stílust képvisel ez a ruhadarab?

Technológia

1.   Milyen problémára nyújt megoldást? A technika azért van, hogy megkönnyítse az életünket. Ha egy eszköz nem old meg egy létező problémát, maga lesz egy újabb gond.

2.   Várható a termék fejlődése, fejlesztése a jövőben? A technika gyorsan változik, érdemes előbb kutakodni egy kicsit, mert lehet, hogy hamarosan egy modernebb, hasznosabb termékkel hozakodnak elő.

3.   Megengedhetem magamnak? Ne felejtsük el, hogy egy gép használati költsége felülmúlhatja az összeget, amit megvásárlásakor belefektetünk.

Bútor és lakásdekor

1.   Tényleg kell ez nekem, vagy csak kultúrám/családom nyomására akarom megvenni?

2.   Minőséget vagy mennyiséget vásárolok? Lakberendezéskor mindig törekedjünk a minőségre. Egy kényelmes kanapé mindig jobb három olcsón kivitelezett fotelnél. Egy egyedülálló, szép festmény inkább lesz dísze szobánknak, mint több olcsó kis lenyomat.

3.   Maradandó stílust viszek vele otthonomba?

Szórakozás

1.   Kikapcsolódást és feltöltődést kapok pénzemért cserébe? A szórakozás célja, hogy élményekkel gazdagodjunk és örömöt vigyünk mindennapjainkba. Ezért olyanba fektessünk be, ami valódi boldogságot hoz számunkra.

2.   A szórakozásba menekülök a valódi életemtől? A szórakozás életünk fontos része. Azonban lelki és pénzügyi teherré válhat, amennyiben csak a valóságot próbáljuk vele magunk mögött hagyni.

3.   Létezik olcsóbb alternatíva? Egy séta a parkban vagy egy hegyi túra talán jobban feltölthet, mint egy újabb mozis este.

Élelmiszer

1.   Tápláló az étel, amit eszem? Habár az egészségtelen kaják olykor finomabbak, azonban hosszútávon rombolhatják egészséges életmódunkat, jó közérzetünket.

2.   Az étkezési szokásaim rontanak pénzügyi helyzetemen? Aki a jövedelméhez képest sokszor rendel házhoz, vagy eszik étteremben már meg is találta azt a pontot, ahol szűkebbre kell fognia a költekezést.

3.   Kit támogatok ezzel a vétellel? Enni kell. Ezért inkább a helyi gazdaságokat segítsük fogyasztásunkkal, mint a hipermarketek forgalmát

Személy-/ Egészségügyi biztosítás

1.   Kikértem már egy szakértő véleményét? Keressünk meg egy szakembert, aki átkalauzol minket a biztosítások kiismerhetetlen világán, hogy a legjobb döntést hozhassuk.

2.   Átvizsgáltam-e már a jelenlegi terveim hozadékát? Valóban a legtöbbet kihoztam a jelenlegi költségekből? Nézz utána fogorvosnak, látszerésznek, megelőző kezelésnek.

3.   Elég egészségesen élek? Az egészségügyi kiadások lefaragásának legjobb módja az, hogy egészséges életmódot folytatunk. Balesetek még mindig megeshetnek velünk, de egy önkímélő életmód biztosan megtérül hosszútávon.

Közlekedés

1.   Tényleg szükségem van egy új autóra/motorra/biciklire? Amennyiben nem, miért vágyom rá annyira? Megéri rákölteni a megspórolt pénzemet?

2.   Mennyi készpénzzel rendelkezem? Beszámítják a régi autómat vásárlásnál?

3.   Mik a járulékos kiadások ennél a járműnél? Vegyük számításba a biztosítást, az üzemanyagot, a karbantartási és egyéb költségeket pl. parkolás, autópályadíj. E szempontok szerint hasonlítsunk össze több autót/motort/biciklit, mert lehet, hogy az, amiért egy kicsit többet kell fizetnünk az elején, végül költséghatékonyabban működik.

Lakhatás

1.   Azt veszem meg, avagy bérlem, amire szükségem van? Ragaszkodjunk elképzeléseinkhez, ne azt válasszuk, amit az ingatlanügynök megengedhetőnek talál.

2.   Mennyit kell még költenem erre a házra/lakásra? Nézzünk utána a lakásbiztosítás, a karbantartás várható költségeinek, a közös költségnek, különösen, ha eddig albérletben laktunk.

3.   Ez a változás előrelépést jelent, vagy csak gondokat hoz az életembe? Az otthon attól otthon, hogy biztos menedéket nyújt számunkra, nem pedig feszültséggel tölt el bennünket. Gondoljuk át, hogy egy esetleges jövedelemcsökkenés esetén is bírni fogjuk-e a költségeket.

Háziállatok

1.   Megengedhetem magamnak ezt a háziállatot? Vegyük számításba az ellátás, ápolás, orvosi kezelések és az esetleges állatmegőrzés költségeit.

2.   Vajon ez az állatka akadályozni fog olyanokban, mint az utazás, mások vendégül látása, és vele együtt oda a pénzügyi függetlenségem is?

3.   Vajon a háziállatom okozta öröm ellensúlyozza majd a vele járó munkát és kiadásokat? Meg tudom fogalmazni a konkrét okot, amiért úgy érzem, megéri vállalni a felelősséget?

 

Ha mindezeket átgondoljuk vásárlás előtt, okosabb, hosszútávon megtérülő döntéseket hozhatunk. Költeni, venni és birtokolni – ezeket a mai világban már napi szinten kell űzni. Rajtunk áll, hogy a vásárlás a vágyott életstílus megalapozója lesz, vagy viharos felhő a fejünk felett.

 

Készült a  Becomingminimalsit cikke alapján.

Kép: retailsloutiononline , dreamstime, envoguefurniture, packagedfact

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás