fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

2010-től a teljes számot kell tárcsázni a mobilon

Jövőre megszűnik az egy hálózaton belüli hét számjegyes hívás lehetősége vagyis a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával lehet hívni – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

A változásról az úgynevezett azonosítók nemzeti felosztási tervéről szóló kormányrendeletnek a napokban megjelent módosítása rendelkezik. Egy mobiltelefon-szám a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű körzetkijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból áll. Természetesen a változtatással egyetlen szám sem módosul, ugyanakkor elkerülhetővé válik, hogy valaki egy esetleges számhordozás után a telefonmemóriába régebben beírt hétjegyű szám hívásával mást érjen el, mint akit akart.

A mobiltelefon tulajdonosoknak tehát januárig a telefonjuk memóriájában tárolt hét jegyű számokat ki kell egészíteniük a 06, vagy +36 azonosítóval és a szolgáltató kijelölő számmal. Az NHH javaslata szerint a legcélszerűbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését, mert így külföldről is lehet magyar mobiltelefonnal magyarországi számot hívni. A szolgáltatóknak december közepéig kell valamennyi ügyfelüket tájékoztatni a változásokról.

Ezzel a megoldással lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel 6 millió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg erre jelenleg nincs lehetőség. A bővítés azért vált szükségessé, mert jelenleg a három magyarországi mobilszolgáltató közel 12 millió hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyával rendelkezik, és lassan elfogynak a kiadható számok.

Szintén a potenciálisan elérhető számok körének bővítését jelenti, hogy a jövőben a 20/30/70-es szolgáltatói szám mellett a jelenleg nem használt 31-es mezőben is kiadhatóak lesznek mobiltelefonszámok, amennyiben ezt valamelyik működő szolgáltató igényli, vagy ha saját hálózattal nem rendelkező, virtuális mobilszolgáltató lépne a magyar piacra.

 

Forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság

Kép [cc] beny
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás