• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

12 tény, amit a fair trade-ről tudnod kell

2015.04.28. /

Összeszedtünk néhány érdekes információt a méltányos kereskedelemről: rabszolgamunka, környezetvédelem, címkézés, értékesítő helyek, megdöbbentő adatok. Lapozz bele!

1.    Mi az a méltányos kereskedelem/fair trade?

A fair trade fogalma leginkább a fejlődő országokból származó élvezeti termékek kapcsán ismert. A méltányos kereskedelem lényege, hogy olyan árban állapodik meg a kereskedő és a résztvevő, amely valóban kifejezi a termelők anyagi és munkaráfordításait. A felvásárlói ár kialakítása során figyelembe veszik a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket.

 

2.    A magasabb béren kívül miért jó a termelőnek?

A méltányos kereskedelem kezdeményezései közé tartozik az előre fizetés, valamint, hogy hosszú távú szerződéseket kötnek a termelők biztonságának növelésére. Így a termelő bevételei stabilabbá válnak, segítik a tervezést és a beruházást.

 

3.    Mi az az ár-prémium?

Egyes független minősítő szervezetek, mint például a Fair Trade Foundation a közösen meghatározott minimum ár fölött prémiumot is fizet a termelőknek, ha azok vállalják, hogy ezt a pénzt a közösség számára fontos célra fordítják: például orvosi ellátás, oktatás, ivóvízellátás stb.

Szeretnél tenni a fair trade népszerűsítéséért? Kíváncsi vagy, hogy neves gasztronómiai szakértők mit gondolnak és tesznek ebben a témában? Akkor Téged is várunk május 9-én a Fair Trade Világnapi workshopunkon! Jelentkezz!

 

4.    Miért drágább a fair trade termék?

Mivel a hatalmas piaci versenyben a nagy forgalmazó cégek, de elsősorban a szupermarketek erősen nyomott árral dolgoznak, valójában az általunk „normálisnak” tartott bolti ár köszönő viszonyban sincs a termék előállításához fűződő valódi társadalmi, gazdasági és környezeti költségekkel.Tehát az agresszív felvásárlói árpolitika mögött sokszor a fejlődő országokban dolgozók kizsákmányolása, emberi jogainak megsértése és környezetpusztítás áll.

 

5.    Na de, hogy néz ki ez konkrét számokkal?

Például a nemzetközi banánkereskedelem 75%-a maroknyi globális nagyvállalat kezében összpontosul. A folyamat legnagyobb befolyású szereplői azonban mégsem ők, hanem a kiskereskedők, azaz a szupermarketek, akik sokszor visszaélnek a kezükben összpontosuló vevői erővel. A koncentrált kiskereskedelmi piacon a nagyobb láncok komoly profitra tesznek szert azzal, hogy fenntarthatatlanul alacsony árat fizetnek a közvetítőknek.

                 Forrás: Make Fruit Fair kampány

 

 

6.    Európa sem a totális biotermesztésről híres, mégis mi itt a probléma?

Többek között a banán esetében a monokultúrás termesztés következtében a növények érzékenyebbek a betegségekre, ezért az ültetvényeken egyre több rovarirtó- és gombaölőszert használnak. Mivel a banántermesztés ma is élőmunka-igényes folyamat, az ültetvényeken sok a munkás. Sokszor nem tartják be az előírásokat és a gépek valójában a munkásokat (is) permetezik. Néhány országban, így Costa Ricában, törvény írja elő, hogy a munkások permetezéskor nem tartózkodhatnak a földeken, ám a törvényt a munkavezetők nem tartják be.

Mivel a munkások és családjaik barakkjai az ültetvényeken állnak, a rendszeres permetezés beborítja otthonaikat, szennyezi veteményes kertjeiket, ivóvizüket. A munkások a csomagoláskor, a gyümölcsök lemosásakor szennyeződött vizet is gyakran hasznosítják a ház körül. Ami a permetből nem marad sem az embereken, kunyhókon, sem a banánleveleken, az a talajba és onnan az élővizekbe kerül.

A vegyszerkoktél károsítja a szemet, depressziót, légzőszervi problémákat, bőrbetegséget, meddőséget, vetélést, rákot okoz. A Costa Rica-i Nemzeti Egyetem kutatása szerint a banáncsomagoló üzemekben dolgozó asszonyok között az országos átlagnál kétszerte gyakoribb a leukémia, gyakrabban hoznak a világra sérült gyermeket.

Az ültetvényeken ritkán van orvos, s ha van is, munkáltatója érdekeit védve nem szívesen igazolja a betegség és a permetszerek közti összefüggést.

 

 

7.    Milyen termékekről van szó?

Fair trade minősítéssel nálunk leginkább ezeknél az élelmiszereknél találkozunk: kávé, kakaó/csoki.  

A nyugat–európai országok piacán még található fair trade banán, méz, virág, gyapot, és arany is.

 

8.    Nálunk is van fair trade gyümölcs?

Az Európai Unió 25 országában eladott banán több mint 2%-án szerepel a méltányos kereskedelem védjegye. Sajnos nálunk csak elvétve lehet fair trade banánnal találkozni, holott Magyarországon is minden tizedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. A Svájcban eladott banánok több mint fele méltányos vagy biokereskedelemből származik, esetleg mindkét rendszer elvárásainak megfelel.      

 

9.    Honnan tudom, hogy méltányos kereskedelemből származik-e az adott termék?

Keresd a címkét! Csoki, kávé, tea esetén már itthon is többféle független minősítéssel is találkozhatunk. Habár alapvetően a Fair Trade logójú termékek felelnek meg a legszigorúbb emberjogi és környezeti követelményeknek, már azzal is sokat teszel az ügyért, ha az olcsóbb  UTZ címkés termékeket választod.  A Termékcímke adatbázisunkból többet is megtudhatsz arról, hogy mit jelentenek az egyes logók. Katt a képre!

                                          

 

 

10. Hol lehet fair trade terméket venni?

A www.tudatosvasarlo.hu cikksorozatában összeszedtünk néhány könnyen elérhető helyet, ahol akár a napi bevásárlásaid során is találkozhatsz fair trade termékkel. Válaszd ezeket!

- Itt lehet fair trade csokit venni!

- Itt lehet fair trade kávét venni!

 

11.  Néhány termelő miatt érdemes ezzel foglalkozni?

Több százmillió ember és családjaik megélhetése függ ezeknek a termékeknek az előállításától. 

-   A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) az ENSZ szakosodott szervezete adatai szerint világszerte az 5-17 év közötti gyerekmunkások 60%-a mezőgazdaságban dolgozik, ami mintegy 98 millió gyereket jelent. A gyerekmunka hátterében elsősorban a családok szegénysége áll.

-   A világon mintegy 50 millió ember mindennapi megélhetése függ a kakaótól.

-   A kakaótermés 80-90%-a kistermelőktől, kisméretű gazdaságokból származik.

-   Ecuadorban mintegy 220 000 család függ a banántermeléstől. A termelők 56%-a kistermelő, kevesebb, mint tíz hektár földtulajdonnal.

-   A banán számos latin-amerikai és karibi állam elsőszámú exportcikke. Ecuador exportbevételének 10%-a banánból származik, a törékeny dominikai gazdaság 60%-át a banántermesztés biztosítja.

-   Mindegy 25 millió kistermelő állítja elő a világ teljes kávétermésének 80%-át.

-   Közel 125 millió ember megélhetése függ a kávé előállításától.

 

12.  Hol lehet a legtöbb fair trade terméket kapni?

Nagy-Britannia a világ vezhető fair trade piaca. Az országban minden harmadik eladott banán méltányos kereskedelemből származik. 2012-ben fair trade termékek teljes forgalma 1,57 milliárd fontot tett ki, ami 19%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Árnyalja a képet, hogy a fair trade termékek még így is a brit étel- és ital forgalomnak mindössze 1,5%-t teszik ki.

 

 

 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében