fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

12 tény, amit a fair trade-ről tudnod kell

Összeszedtünk néhány érdekes információt a méltányos kereskedelemről: rabszolgamunka, környezetvédelem, címkézés, értékesítő helyek, megdöbbentő adatok. Lapozz bele!

1.    Mi az a méltányos kereskedelem/fair trade?

A fair trade fogalma leginkább a fejlődő országokból származó élvezeti termékek kapcsán ismert. A méltányos kereskedelem lényege, hogy olyan árban állapodik meg a kereskedő és a résztvevő, amely valóban kifejezi a termelők anyagi és munkaráfordításait. A felvásárlói ár kialakítása során figyelembe veszik a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket.

2.    A magasabb béren kívül miért jó a termelőnek?

A méltányos kereskedelem kezdeményezései közé tartozik az előre fizetés, valamint, hogy hosszú távú szerződéseket kötnek a termelők biztonságának növelésére. Így a termelő bevételei stabilabbá válnak, segítik a tervezést és a beruházást.

3.    Mi az az ár-prémium?

Egyes független minősítő szervezetek, mint például a Fair Trade Foundation a közösen meghatározott minimum ár fölött prémiumot is fizet a termelőknek, ha azok vállalják, hogy ezt a pénzt a közösség számára fontos célra fordítják: például orvosi ellátás, oktatás, ivóvízellátás stb.

Szeretnél tenni a fair trade népszerűsítéséért? Kíváncsi vagy, hogy neves gasztronómiai szakértők mit gondolnak és tesznek ebben a témában? Akkor Téged is várunk május 9-én a Fair Trade Világnapi workshopunkon! Jelentkezz!

4.    Miért drágább a fair trade termék?

Mivel a hatalmas piaci versenyben a nagy forgalmazó cégek, de elsősorban a szupermarketek erősen nyomott árral dolgoznak, valójában az általunk „normálisnak” tartott bolti ár köszönő viszonyban sincs a termék előállításához fűződő valódi társadalmi, gazdasági és környezeti költségekkel.Tehát az agresszív felvásárlói árpolitika mögött sokszor a fejlődő országokban dolgozók kizsákmányolása, emberi jogainak megsértése és környezetpusztítás áll.

5.    Na de, hogy néz ki ez konkrét számokkal?

Például a nemzetközi banánkereskedelem 75%-a maroknyi globális nagyvállalat kezében összpontosul. A folyamat legnagyobb befolyású szereplői azonban mégsem ők, hanem a kiskereskedők, azaz a szupermarketek, akik sokszor visszaélnek a kezükben összpontosuló vevői erővel. A koncentrált kiskereskedelmi piacon a nagyobb láncok komoly profitra tesznek szert azzal, hogy fenntarthatatlanul alacsony árat fizetnek a közvetítőknek.

                 Forrás: Make Fruit Fair kampány

6.    Európa sem a totális biotermesztésről híres, mégis mi itt a probléma?

Többek között a banán esetében a monokultúrás termesztés következtében a növények érzékenyebbek a betegségekre, ezért az ültetvényeken egyre több rovarirtó- és gombaölőszert használnak. Mivel a banántermesztés ma is élőmunka-igényes folyamat, az ültetvényeken sok a munkás. Sokszor nem tartják be az előírásokat és a gépek valójában a munkásokat (is) permetezik. Néhány országban, így Costa Ricában, törvény írja elő, hogy a munkások permetezéskor nem tartózkodhatnak a földeken, ám a törvényt a munkavezetők nem tartják be.

Mivel a munkások és családjaik barakkjai az ültetvényeken állnak, a rendszeres permetezés beborítja otthonaikat, szennyezi veteményes kertjeiket, ivóvizüket. A munkások a csomagoláskor, a gyümölcsök lemosásakor szennyeződött vizet is gyakran hasznosítják a ház körül. Ami a permetből nem marad sem az embereken, kunyhókon, sem a banánleveleken, az a talajba és onnan az élővizekbe kerül.

A vegyszerkoktél károsítja a szemet, depressziót, légzőszervi problémákat, bőrbetegséget, meddőséget, vetélést, rákot okoz. A Costa Rica-i Nemzeti Egyetem kutatása szerint a banáncsomagoló üzemekben dolgozó asszonyok között az országos átlagnál kétszerte gyakoribb a leukémia, gyakrabban hoznak a világra sérült gyermeket.

Az ültetvényeken ritkán van orvos, s ha van is, munkáltatója érdekeit védve nem szívesen igazolja a betegség és a permetszerek közti összefüggést.

7.    Milyen termékekről van szó?

Fair trade minősítéssel nálunk leginkább ezeknél az élelmiszereknél találkozunk: kávé, kakaó/csoki.

A nyugat-európai országok piacán még található fair trade banán, cukor, tea, kávé, csokoládé, méz, virág, ruha és arany is.

8.    Nálunk is van fair trade gyümölcs?

Az Európai Unió 25 országában eladott banán több mint 2%-án szerepel a méltányos kereskedelem védjegye. Sajnos nálunk csak elvétve lehet fair trade banánnal találkozni, holott Magyarországon is minden tizedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. A Svájcban eladott banánok több mint fele méltányos vagy biokereskedelemből származik, esetleg mindkét rendszer elvárásainak megfelel.

 

 

 

9.    Honnan tudom, hogy méltányos kereskedelemből származik-e az adott termék?

Keresd a címkét! Csoki, kávé, tea esetén már itthon is többféle független minősítéssel is találkozhatunk.

Habár alapvetően a Fair Trade logójú termékek felelnek meg a legszigorúbb emberjogi és környezeti követelményeknek, már azzal is sokat teszel az ügyért, ha az olcsóbb  UTZ címkés termékeket választod.

Termékcímke adatbázisunkból többet is megtudhatsz arról, hogy mit jelentenek az egyes logók. 

 

10. Hol lehet fair trade terméket venni?

A www.tudatosvasarlo.hu cikksorozatában összeszedtünk néhány könnyen elérhető helyet, ahol akár a napi bevásárlásaid során is találkozhatsz fair trade termékkel. Válaszd ezeket!

– Itt lehet fair trade csokit venni!

– Itt lehet fair trade kávét venni!

 

11.  Néhány termelő miatt érdemes ezzel foglalkozni?

Több százmillió ember és családjaik megélhetése függ ezeknek a termékeknek az előállításától.

–   A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) az ENSZ szakosodott szervezete adatai szerint világszerte az 5-17 év közötti gyerekmunkások 60%-a mezőgazdaságban dolgozik, ami mintegy 98 millió gyereket jelent. A gyerekmunka hátterében elsősorban a családok szegénysége áll.

–   A világon mintegy 50 millió ember mindennapi megélhetése függ a kakaótól.

–   A kakaótermés 80-90%-a kistermelőktől, kisméretű gazdaságokból származik.

–   Ecuadorban mintegy 220 000 család függ a banántermeléstől. A termelők 56%-a kistermelő, kevesebb, mint tíz hektár földtulajdonnal.

–   A banán számos latin-amerikai és karibi állam elsőszámú exportcikke. Ecuador exportbevételének 10%-a banánból származik, a törékeny dominikai gazdaság 60%-át a banántermesztés biztosítja.

–   Mindegy 25 millió kistermelő állítja elő a világ teljes kávétermésének 80%-át.

–   Közel 125 millió ember megélhetése függ a kávé előállításától.

 

12.  Hol lehet a legtöbb fair trade terméket kapni?

Nagy-Britannia a világ vezhető fair trade piaca. Az országban minden harmadik eladott banán méltányos kereskedelemből származik. 2012-ben fair trade termékek teljes forgalma 1,57 milliárd fontot tett ki, ami 19%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Árnyalja a képet, hogy a fair trade termékek még így is a brit étel- és ital forgalomnak mindössze 1,5%-t teszik ki.

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás