fbpx

| Tudatos Vásárló

100 milliárd euróba kerülnek az EU-nak a dohányzók

Számos nemzetközi példa bizonyítja, hogy a dohányzási tilalom nem csak az egészségügyi kiadások csökkenését eredményezi, de növeli a vendéglátó helyek forgalmát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagy örömmel, de egyúttal aggodalommal követi az elmúlt napokban a nemdohányzók védelmérõl szóló törvény módosítása körül kialakult vitát.

Magyarország a WHO Dohányzás-ellenõrzési Keretegyezménye (WHO FCTC) és irányelveinek ratifikálásával korszakos jelentõségû lépést tett a dohányzás lakosságra gyakorolt súlyosan káros következményei ellen. A tervezett törvényi szabályozás teljes körû végrehajtása pedig hatalmas lépés ezen Egyezmény 8. Cikkének érvényesítése felé.

Amint az országban jelenleg zajló viták során látható, többen a dohányzási tilalmak gyengítése céljából negatív kereskedelmi és gazdasági következményeket vetítenek elõre, különösen a vendéglátóiparral kapcsolatban. A WHO hangsúlyozza, hogy a rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok nem támasztják alá ezeket az állításokat.

Több mint 100 vizsgálat eredményeinek nemzetközi áttekintése alapján megállapítható, hogy a dohányfüstmentes szabályozás bevezetésének semleges vagy pozitív gazdasági hatása van.

  • Az Amerikai Egyesült Államokban, New Yorkvárosa, abszolút nyereséget ért el a vendéglátóiparban foglalkoztatottak számának legalább tíz éves rekordja mellett. Spanyolországban már egy hónappal az idén januárban bevezetett törvény után a vendéglátóiparban foglalkoztatottak száma 0,2%-kal növekedett az elõzõ év ugyanazon idõszakához képest.
  • Amikor Törökország a globális gazdasági válság közepette dohányfüstmentessé vált, a vendéglátóipari munkahelyek bevétele 5,2%-kal nõtt és 2009-ben a vendéglátóipari létesítmények által befizetett ÁFA is több mint 20%-kal nõtt, míg az ország GNP-je 3,3%-kal csökkent.
  • Az Egyesült Királyságban a vállalatok 40%-a pozitív, 57%-a semleges hatásról számolt be, s csupán 3%-a nyilatkozott negatív hatásról.

 

Gyors javulás az egészségügyi helyzetben

Ezen felül jelentõs egészségügyi költségmegtakarítás érhetõ el a dohányzók számának csökkenésével. Európában a dohányzás miatti közvetlen és közvetett költségek éves szinten 98–130 milliárd eurót tesznek ki (a GDP 1–1,3%-át). Magyarországon ez a költség relatíve még magasabb: a GDP 1,7%-a. Az egészségnyereség mellett az egészségügyi kiadások megtakarítása rendkívüli jelentõségû olyan idõkben, amikor az állam egészségügyi költségvetése korlátozott. Ezek a megtakarítások nagyon hamar megjelennek.

Szemben a dohányzás következtében az egészségügyre nehezedõ hatalmas költségteherrel, a dohányzásellenes szabályozásnak a lakosság egészségére gyakorolt hatása látványos eredményeket mutat. A szakirodalom megállapítása szerint már néhány hónappal a dohányfüst-expozíció ellenes törvények bevezetése után

  • a szívinfarktus miatti kórházi esetek száma 15–30%-kal csökken, melyet többek között skót, olasz és amerikai tanulmányok támasztanak alá;
  • a bárok nemdohányzó alkalmazottai, akik korábban 4-6-szor annyi dohányfüstöt lélegeztek be, mint az átlagos nemdohányzó felnõttek, tisztább levegõt szívhatnak munkahelyükön, légúti tüneteik 20-30%-kal csökkennek;
  • a gyermekek körében az asztma miatt kórházi kezelések száma 18,2 %-kal csökkent Skóciában.

 

A dohányzók is támogatják

A költségeknél is fontosabb azonban a dohányfüst-expozíció elleni védelem törvényi szabályozásának pozitív hatása a lakosság egészségi állapotára. Ez a körülmény jó alkalmat teremthet a vendéglátóipari szektornak is arra, hogy új és kreatív marketing-kezdeményezések révén bõvítsék ügyfélkörüket olyanokkal, akik nagyon értékelik az egészséges környezetet. Írországban a bárok vendégeinek száma 11%-kal növekedett a dohányzásellenes törvények bevezetése után.

A dohányfüstmentes szabályozás fokozatosan nyer teret világszerte, mert pozitív hatásai nyilvánvalóak a lakosság számára is. Ennek legegyértelműbb bizonyítéka az a tény, hogy ezeket a törvényeket, ha egyszer életbe léptek, még a dohányosok többsége is támogatja. Egy közelmúltbeli magyarországi felmérés szerint a lakosság több mint 80%-a támogatná a dohányfüstmentes szabályozást. Ráadásul a magyar lakosság 21%-a gyakrabban látogatná a vendéglátóipari szektort, potenciálisan több bevételt hozva az iparágnak.

Becslések szerint a WHO Európai Régiójában a dohányzás évente 1,6 millió ember idõ elõtti halálát okozza és Magyarországon évente 28 ezer fõ korai haláláért felelõs, valamint évente 2300 ember hal meg a passzív dohányzásra visszavezethetõ betegségek következtében. Egyes tanulmányok szerint a passzív dohányzás a nemdohányzók körében a szív-érrendszeri betegségek kockázatát 60%-al növeli, valamint a 13-16 éves fiatalok közel fele passzív dohányfüstnek van kitéve.

Nem kétséges, hogy a dohányzás átfogó ellenõrzése, beleértve a zárt légtérre vonatkozó teljes dohányzási tilalmat, egyike a legfontosabb népegészségügyi jogszabályoknak, amelyeket kormányok hozhatnak. Az államnak hatásos eszközök állnak rendelkezésére, melyeket átfogóan kell alkalmazni. A dohányfüstmentes törvényi szabályozás és a dohány jövedéki adójának emelése együttesen mindenolyan országban, ahol alkalmazták, azt eredményezte, hogy a nemzeti jövedelem vagy változatlan maradt, vagy éppenséggel nõtt akkor is, ha a fogyasztás csökkent.

 

Forrás: WHO

Kép [cc] ducdigital

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás