• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A „répaméz” visszakerült a polcokra

2008.11.10. /
A Magyar Nemzet munkatársai újra répacukorral dúsított hamisítványra akadtak a Tesco áruházban. A laboratóriumi vizsgálatok az Alimenti Kft. virágmézében dupla annyi répacukrot talált, mint amennyi a törvény szerint lehetne.

Idén tavasszal a Magyar Nemzet munkatársai „répamézre", azaz répacukorral dúsított mézhamisítványra bukkantak a Tescóban. Az áruház akkor levette polcairól az Alimenti Kft. hamis termékét, s kikötötte, hogy a cég legközelebb csak úgy szállíthat, ha egy akkreditált laboratórium által kiállított, megfelelő vizsgálati eredményt is csatolnak a szállítmányhoz. Az Alimenti most ősszel egy szlovákiai laboratórium dokumentációja kíséretében szállított a Tescónak. A csatolt jegyzőkönyv azonban nem bizonyítja, hogy a jelenleg is vásárolható méz laboreredményeit tartalmazná. E gyanút az is erősíti, hogy a bevizsgálás augusztusban történt, a terméket pedig októberben lehetett megvásárolni az áruházban.

A Wessling Hungary Kft. Élelmiszervizsgáló Laboratóriumának jegyzőkönyve szerint a Magyar Nemzet által vásárolt mézben a szakemberek 9,5% szacharózt, azaz répacukrot találtak. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint azonban a mézben csak 5% lehetne, vagyis az Alimenti Kft. méze durva hamisítvány.

A cég által forgalmazott terméket a lap munkatársa október 29-én vásárolta az egyik Tesco áruházban. A minden bizonnyal Szlovákiából származó, méznek látszó anyagot olyan üvegekbe csomagolták, amelyeken nem található bontatlanságot tanúsító zárszalag vagy műanyag gyűrű. Ez önmagában jogszabályellenes, és a cégnek pénzbüntetés jár érte.

A „répaméz" a Tescóban a múlt hét közepén még kapható volt, de megismerve a Magyar Nemzet által elvégeztetett laboratóriumi eredményeket, a Tesco a hét végére levette polcairól az Alimenti „mézét". Az áruházlánc szóvivője, Hackl Mónika elismerte a tényt, ám az a cég az üggyel kapcsolatos összes felelősséget az Alimenti Kft.-re hárítja.

Az Alimenti nem először dob a magyar piacra hamis mézet, ami felveti a súlyos bűncselekmény gyanúját. A büntető törvénykönyv az élelmiszer-hamisítást akár 3 évig terjedő börtönnel bünteti.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Balakov

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében