alap kinézet

System Messages

Egyre több „egészséges terméket" értékesítenek az élelmiszergyártó cégek, köztük a Danone, a Nestlé és az Unilever. A vállalatok ily módon különböztetik meg gyártmányaikat másokétól, és többet is kérnek az adalékanyagok - pl. zsírsavak bébitápszerekbe, baktériumok joghurtokba - való - hozzátételéért, vagy épp a termékek egyes káros anyagainak kivonásáért (így pl. a telített zsírtartalom csökkentéséért). A kedvező egészségügyi hatásra való hivatkozás euró milliárdokban mérhető forgalmat jelent.

Az EU tagországok kormányai két évvel ezelőtt határozták el, hogy megkövetelik a tudományos vizsgálatokat az ilyen egészségügyi hivatkozások alátámasztására, valamint listát állítanak össze az elfogadható hivatkozásokról. Az elmúlt öt hónapban közzétett első eredmények cseppet sem bíztatóak az iparra nézve: 43 vizsgált hivatkozásból mindössze 9 elfogadható az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint.

Az EU 2010 januárjára ígérte a jóváhagyott hivatkozások listájának közzétételét, de ezt feltehetően nem tudják majd teljesíteni, mivel 4 ezer hivatkozást kell ellenőrizni. Gondot okoz az értékelésnél az is, hogy nem tudni, egyes termékek kevesebb cukor, telített zsír vagy sótartalma valójában kedvező hatásokkal jár-e a különböző egészséges adalékanyagok hozzáadásától függetlenül is.

A Danone, amely azt állítja, hogy Activia és Actimel joghurtjai valóban segítik az emésztést, 4,5 milliárd euró forgalmat bonyolított le e két termékből 2007-ben, a cég teljes forgalmának 35%-át. A cégnek tehát komoly veszteséget okozna, ha a termékek kedvező hatása megkérdőjeleződne. A Nestlé 11 milliárd svájci frankot forgalmazott 2007-ben „egészséges" élelmiszerekből, ami forgalmának 10%-át tette ki. A cég egyik alvállalkozójának, a Martek Biosciences Corp.-nak egyik hivatkozását (az Omega 3 és a Omega 6 zsírsavakról) már elvetette az Élelmiszer-biztonsági Hatóság, amely magának a Nestlének a hivatkozásairól még nem tett közzé értékelést. Az Unilevernek pedig mindeddig három hivatkozásából kettőt kérdőjelezett meg az uniós hatóság: egyikük egy fekete tea-féleség, amely állítólag erősíti a "koncentrálóképességet", a másik pedig az ALA és a LA zsírsavak gyermekek növekedését elősegítő hatósáról szóló hivatkozás. Ezt Brüsszel azért vizsgálja, mivel úgy véli, nem bizonyított, hogy az Unióban élő gyermekek ALA és LA zsírsavakból szenvednének hiányt.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] oskarlin  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink