• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

„Egészséges élelmiszerek”: az Európai Unió klinikai vizsgálatokat követel

2009.02.09. /
Az Európai Unió beszigorít: nehéz idők jönnek azon élelmiszergyártókra, akik tudományos bizonyítékok nélkül állítják, hogy termékeik használnak az egészségnek. Elemzők szerint az EU ezzel az élelmiszeripari cégek egyik legfontosabb marketing stratégiáját ássak alá.

Egyre több „egészséges terméket" értékesítenek az élelmiszergyártó cégek, köztük a Danone, a Nestlé és az Unilever. A vállalatok ily módon különböztetik meg gyártmányaikat másokétól, és többet is kérnek az adalékanyagok - pl. zsírsavak bébitápszerekbe, baktériumok joghurtokba - való - hozzátételéért, vagy épp a termékek egyes káros anyagainak kivonásáért (így pl. a telített zsírtartalom csökkentéséért). A kedvező egészségügyi hatásra való hivatkozás euró milliárdokban mérhető forgalmat jelent.

Az EU tagországok kormányai két évvel ezelőtt határozták el, hogy megkövetelik a tudományos vizsgálatokat az ilyen egészségügyi hivatkozások alátámasztására, valamint listát állítanak össze az elfogadható hivatkozásokról. Az elmúlt öt hónapban közzétett első eredmények cseppet sem bíztatóak az iparra nézve: 43 vizsgált hivatkozásból mindössze 9 elfogadható az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint.

Az EU 2010 januárjára ígérte a jóváhagyott hivatkozások listájának közzétételét, de ezt feltehetően nem tudják majd teljesíteni, mivel 4 ezer hivatkozást kell ellenőrizni. Gondot okoz az értékelésnél az is, hogy nem tudni, egyes termékek kevesebb cukor, telített zsír vagy sótartalma valójában kedvező hatásokkal jár-e a különböző egészséges adalékanyagok hozzáadásától függetlenül is.

A Danone, amely azt állítja, hogy Activia és Actimel joghurtjai valóban segítik az emésztést, 4,5 milliárd euró forgalmat bonyolított le e két termékből 2007-ben, a cég teljes forgalmának 35%-át. A cégnek tehát komoly veszteséget okozna, ha a termékek kedvező hatása megkérdőjeleződne. A Nestlé 11 milliárd svájci frankot forgalmazott 2007-ben „egészséges" élelmiszerekből, ami forgalmának 10%-át tette ki. A cég egyik alvállalkozójának, a Martek Biosciences Corp.-nak egyik hivatkozását (az Omega 3 és a Omega 6 zsírsavakról) már elvetette az Élelmiszer-biztonsági Hatóság, amely magának a Nestlének a hivatkozásairól még nem tett közzé értékelést. Az Unilevernek pedig mindeddig három hivatkozásából kettőt kérdőjelezett meg az uniós hatóság: egyikük egy fekete tea-féleség, amely állítólag erősíti a "koncentrálóképességet", a másik pedig az ALA és a LA zsírsavak gyermekek növekedését elősegítő hatósáról szóló hivatkozás. Ezt Brüsszel azért vizsgálja, mivel úgy véli, nem bizonyított, hogy az Unióban élő gyermekek ALA és LA zsírsavakból szenvednének hiányt.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] oskarlin

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében