fbpx

| Tudatos Vásárló

Bulizz úgy, hogy az orángutánok is örülhessenek!

Amikor nassolni szeretnél, de az orángutánokat is életben akarod hagyni, válassz olyan finomságot, amelyben nincs pálmaolaj. Itt a lista néhány pálmaolaj mentes termékről – jegyezd meg belőle a 3 kedvencedet, és legközelebb ezt vedd a boltban!

A Jane Goodall Intézet önkéntesei összeszedték, mely nassolni valókat és kozmetikumokat vásárolhatjuk meg nyugodt szívvel, mert nincs bennük pálmaolaj. A lista nem teljes. Ha ismersz olyan bolti terméket, amelyik nincs a listán, segítsd a kampányt azzal, hogy elküldöd nekik a termékinfót. 

A listán szerepelnek egyebek között a Chocolips, a Kockacsoki, az Anthon Berg, a Bombonetti és a Szamos marcipán bizonyos termékei, a Belvita Jó reggelt! szeletei, a Győri édes Dörmije, de az Etyek Tej Túró Gyurija és Túró Jucija is. Ha nincs időd, kedved saját magad készíteni nasit buliba indulás előtt vagy otthonra, nézd meg  a listát, és inkább ezek közül válassz. 

Még tovább fokoznád? 

Ha a tökéletesre törekszel, akkor válassz Fairtrade vagy UTZ minősítésű pálmaolaj mentes nasit. Itt vehetsz Fairtrade csokit

 

Igazságot a sütimnek!

Állítsuk meg a pálmaolaj üzlet környezetrombolását és az emberi jogok sárba tiprását! Írd alá te is a nemzetközi petíciót Jean-Claude Junkernek, az Európai Parlament elnökének.  

 

Miért fontos, hogy pálmaolaj mentes legyen a nasi?

Egy napjainkban is zajló, ökológiai katasztrófával fenyegető iparágra igyekszik felhívni a figyelmet a magyarországi Jane Goodall Intézet. Bármennyire is igyekszünk környezettudatosan vásárolni, a pálmaolaj (sodium palmate) mára szinte megkerülhetetlen az európai fogyasztó számára: ott van az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben, kenőanyagokban, de még a gépjárműveket hajtó biodízelben is. 

A Földön napi 20 hektárnyi esőerdőt dózerolnak le, hogy a helyére olajpálma ültetvényt telepítsenek. Az olajpálma-termesztő cégek csatornákat építenek az érintetlen esőerdőkön át, ami így kiszárad, majd az egészet növényestül-állatostul felégetik. Az égés során millió számra pusztulnak az élőlények, és közben mérhetetlen mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, hozzájárulva a klímaváltozáshoz.

Az indonéz erdők közel 75%-át már elpusztították, emiatt a veszélyeztetett fajként nyilvántartott szumátrai és borneói orángutánok és a tigrisek felbecsülhetetlen értékű élőhelyei is megsemmisülnek, gyakran maguk az állatok is bent égnek a fölgyújtott területen.

 

 

Miért teszik bele mindenbe?

Főként azért, mert olcsó: az olajpálma gyorsan nő és bőségesen terem. Olcsó azért is, mert nagyrészt a „harmadik világ” országaiban termesztik (a világ pálmaolaj-termelésének csaknem 90%-át Indonézia és Malajzia adja), ahol olcsó a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások gyakran hiányosak – mutat rá az Intézet.

A felhasználás tekintetében is vannak előnyei: szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú, magas hőmérsékleten sem oxidálódik, mint például a napraforgóolaj, tehát tovább használható. 

 

 

 

Fotó: pixabay

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás