fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Bulizz úgy, hogy az orángutánok is örülhessenek!

| Tudatos Vásárló

Amikor nassolni szeretnél, de az orángutánokat is életben akarod hagyni, válassz olyan finomságot, amelyben nincs pálmaolaj. Itt a lista néhány pálmaolaj mentes termékről – jegyezd meg belőle a 3 kedvencedet, és legközelebb ezt vedd a boltban!

A Jane Goodall Intézet önkéntesei összeszedték, mely nassolni valókat és kozmetikumokat vásárolhatjuk meg nyugodt szívvel, mert nincs bennük pálmaolaj. A lista nem teljes. Ha ismersz olyan bolti terméket, amelyik nincs a listán, segítsd a kampányt azzal, hogy elküldöd nekik a termékinfót. 

A listán szerepelnek egyebek között a Chocolips, a Kockacsoki, az Anthon Berg, a Bombonetti és a Szamos marcipán bizonyos termékei, a Belvita Jó reggelt! szeletei, a Győri édes Dörmije, de az Etyek Tej Túró Gyurija és Túró Jucija is. Ha nincs időd, kedved saját magad készíteni nasit buliba indulás előtt vagy otthonra, nézd meg  a listát, és inkább ezek közül válassz. 

Még tovább fokoznád? 

Ha a tökéletesre törekszel, akkor válassz Fairtrade vagy UTZ minősítésű pálmaolaj mentes nasit. Itt vehetsz Fairtrade csokit

 

Igazságot a sütimnek!

Állítsuk meg a pálmaolaj üzlet környezetrombolását és az emberi jogok sárba tiprását! Írd alá te is a nemzetközi petíciót Jean-Claude Junkernek, az Európai Parlament elnökének.  

 

Miért fontos, hogy pálmaolaj mentes legyen a nasi?

Egy napjainkban is zajló, ökológiai katasztrófával fenyegető iparágra igyekszik felhívni a figyelmet a magyarországi Jane Goodall Intézet. Bármennyire is igyekszünk környezettudatosan vásárolni, a pálmaolaj (sodium palmate) mára szinte megkerülhetetlen az európai fogyasztó számára: ott van az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben, kenőanyagokban, de még a gépjárműveket hajtó biodízelben is. 

A Földön napi 20 hektárnyi esőerdőt dózerolnak le, hogy a helyére olajpálma ültetvényt telepítsenek. Az olajpálma-termesztő cégek csatornákat építenek az érintetlen esőerdőkön át, ami így kiszárad, majd az egészet növényestül-állatostul felégetik. Az égés során millió számra pusztulnak az élőlények, és közben mérhetetlen mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, hozzájárulva a klímaváltozáshoz.

Az indonéz erdők közel 75%-át már elpusztították, emiatt a veszélyeztetett fajként nyilvántartott szumátrai és borneói orángutánok és a tigrisek felbecsülhetetlen értékű élőhelyei is megsemmisülnek, gyakran maguk az állatok is bent égnek a fölgyújtott területen.

 

 

Miért teszik bele mindenbe?

Főként azért, mert olcsó: az olajpálma gyorsan nő és bőségesen terem. Olcsó azért is, mert nagyrészt a „harmadik világ” országaiban termesztik (a világ pálmaolaj-termelésének csaknem 90%-át Indonézia és Malajzia adja), ahol olcsó a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások gyakran hiányosak – mutat rá az Intézet.

A felhasználás tekintetében is vannak előnyei: szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú, magas hőmérsékleten sem oxidálódik, mint például a napraforgóolaj, tehát tovább használható. 

 

 

 

Fotó: pixabay

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok