fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Brit sztárszakács a nagyüzemi csirketartás ellen

| Tudatos Vásárló

A nagyüzemi baromfitenyésztés ellen indít kampányt Jamie Oliver. A brit sztárszakács péntek este, főműsoridőben szembesítette a Cannel 4 brit kereskedelmi tévéadó nézőit a nagyüzemi csirketartás körülményeivel.

A speciális főzőműsor bemutatja a brojlercsirke, azaz húscsirke rövid és nehéz életét. Az állatot zárt, fedett épületekben nevelik, „ahol óriási a zsúfoltság, borzasztó bűz van és a madarak nyakig állnak a saját ürülékükben” – mondta Oliver. 39 napi hizlalás után aztán a szárnyast levágják és eladják, „még a kutyaeledelnél is olcsóbban.”

Ötven éve még ritka csemegének számított a csirke a britcsaládok asztalán, ma már viszont a leghétköznapibb proteinforrás a nagyüzemi termelési módnak köszönhetően. A telepek – amelyeken óránként 9 ezer állatot ölnek le – ontják az olcsó, de a tévészakács és a kampányt támogató Brit Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA) szerint rossz minőségű húst. Az országban évente előállított 855 millió csirkének csak az 5 százaléka származik a hagyományos, organikus baromfitenyésztéssel foglalkozó farmokról, ahol a csirkék jó húsz nappal tovább kapirgálhatnak, és nem ketrecben, hanem tágas udvarokban a szabad ég alatt, és a húsuk is sokkal ízletesebb.

Jamie Oliver szerint az „iparosított barbárság” visszaszorulna, ha változna a nagy áruházláncok üzletpolitikája, és a fogyasztó hajlandó lenne valamivel több pénzt áldozni a bio-, vagy organikus csirkehúsra. „Az a célom, hogy megváltoztassam a szabványcsirkét fogyasztó 95 százaléknyi brit mentalitását. A jelszó: vásárolj brit baromfit, de csak olyat, amelyet megfelelő körülmények között neveltek” – mondta Oliver a The Daily Telegraph-nak.

 

Forrás: MTI

Kép [c] Channel 4

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok