| Tudatos Vásárló
Brit sztárszakács a nagyüzemi csirketartás ellen
A nagyüzemi baromfitenyésztés ellen indít kampányt Jamie Oliver. A brit sztárszakács péntek este, főműsoridőben szembesítette a Cannel 4 brit kereskedelmi tévéadó nézőit a nagyüzemi csirketartás körülményeivel.
A speciális főzőműsor bemutatja a brojlercsirke, azaz húscsirke rövid és nehéz életét. Az állatot zárt, fedett épületekben nevelik, „ahol óriási a zsúfoltság, borzasztó bűz van és a madarak nyakig állnak a saját ürülékükben” – mondta Oliver. 39 napi hizlalás után aztán a szárnyast levágják és eladják, „még a kutyaeledelnél is olcsóbban.”
Ötven éve még ritka csemegének számított a csirke a britcsaládok asztalán, ma már viszont a leghétköznapibb proteinforrás a nagyüzemi termelési módnak köszönhetően. A telepek – amelyeken óránként 9 ezer állatot ölnek le – ontják az olcsó, de a tévészakács és a kampányt támogató Brit Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA) szerint rossz minőségű húst. Az országban évente előállított 855 millió csirkének csak az 5 százaléka származik a hagyományos, organikus baromfitenyésztéssel foglalkozó farmokról, ahol a csirkék jó húsz nappal tovább kapirgálhatnak, és nem ketrecben, hanem tágas udvarokban a szabad ég alatt, és a húsuk is sokkal ízletesebb.
Jamie Oliver szerint az „iparosított barbárság” visszaszorulna, ha változna a nagy áruházláncok üzletpolitikája, és a fogyasztó hajlandó lenne valamivel több pénzt áldozni a bio-, vagy organikus csirkehúsra. „Az a célom, hogy megváltoztassam a szabványcsirkét fogyasztó 95 százaléknyi brit mentalitását. A jelszó: vásárolj brit baromfit, de csak olyat, amelyet megfelelő körülmények között neveltek” – mondta Oliver a The Daily Telegraph-nak.
Forrás: MTI
Kép [c] Channel 4