fbpx

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Bringajavító két keréken

Milyen lenne, ha a mi utcánkban is nyüzsögnének a biciklisek, és még a bicikliszerelő is házhoz jönne? Egy pozitív kezdeményezés a holland bicikliparadicsomból, avagy hogyan fordították hasznukra a rosszat.

Hollandia a biciklizők paradicsoma, de azért ott is akadnak gondok. Míg korábban minden környéken volt legalább egy kis bringajavító műhely, ahova bárki elvihette a defektes járgányt, a biciklik professzionalizálódásával ezek lassan visszaszorultak. Így a régi ismerősként üdvözölt ezermesterek helyett ma már a nagy szolgáltató láncok uralják a piacot, a pórul járt bringásoknak pedig sokszor a város másik végében kell leadniuk javíttatni a lerobbant kétkerekűt.

Sokszor pont az elromlott járgány célbajuttatása jelent nagy kihívást, hiszen elég nagy macera kiszakadt kerékkel vagy eldeformálódott vázzal  átvergődni a városon. Ezt a problémát ismerte fel egy eindhoveni bringaszerelő, aki javítóműhelynek rendezett be egy kisbuszt, így a város bármely pontjára el tud menni a bajba jutott bringáshoz, és ott helyben meg is szereli a bicót.

Egyszerű, de nagyszerű ötlet, és mindenki jól jár vele. A biciklisek kényelmes és gyors szolgáltatást kapnak, kedvező áron, ugyanakkor több helyi bicikliszerelő munkához jut. A busz okozta környezetszennyezés pedig valószínűleg nem sokkal több, mint ha mindenki autóval vinné el a bringáját a város másik végén lévő javítóműhelybe.A pár éve kipattant ötlet azóta hódít, több ilyen kezdeményezéssel is találkozunk Hollandiában. És persze nem lenne kerek a történet, ha nem jelentek volna meg  „öko”  mozgó szerelők is, akik bringás utánfutóval gurulnak a tett helyszínére.


 

Ettől függetlenül nem ciki, ha az ember pár alapdolgot meg tud szerelni vagy ki tud cserélni a bringáján, és nem kell egyből fűhöz-fához rohangálni. A Bringakonyha kiváló hely arra, hogy megtanuljunk pár javítási alapműveletet, és tényleg megismerd a bringádat, ráadásul jófej, hangulatos légkörben. Habár a Bringakonyha most éppen költözik, érdemes többször ránézni a honlapjukra, hátha hamarosan kiderül, hol vertek újra tanyát.

Még egy hasznos, ámde virtuális hely bringásoknak a Tudatos Vásárlók EgyesületénekZöld térképe, ahol településre lebontva megkereshetjük a hozzánk legközelebbi biciklijavító műhelyt vagy bringaboltot.

 

Ismertek a fentihez hasonló magyarországi kezdeményezést? Írjátok meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre vagy lent a kommentbe.

 

Forrás: amiutcankban.hu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás