fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Bringajavító két keréken

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Milyen lenne, ha a mi utcánkban is nyüzsögnének a biciklisek, és még a bicikliszerelő is házhoz jönne? Egy pozitív kezdeményezés a holland bicikliparadicsomból, avagy hogyan fordították hasznukra a rosszat.

Hollandia a biciklizők paradicsoma, de azért ott is akadnak gondok. Míg korábban minden környéken volt legalább egy kis bringajavító műhely, ahova bárki elvihette a defektes járgányt, a biciklik professzionalizálódásával ezek lassan visszaszorultak. Így a régi ismerősként üdvözölt ezermesterek helyett ma már a nagy szolgáltató láncok uralják a piacot, a pórul járt bringásoknak pedig sokszor a város másik végében kell leadniuk javíttatni a lerobbant kétkerekűt.

Sokszor pont az elromlott járgány célbajuttatása jelent nagy kihívást, hiszen elég nagy macera kiszakadt kerékkel vagy eldeformálódott vázzal  átvergődni a városon. Ezt a problémát ismerte fel egy eindhoveni bringaszerelő, aki javítóműhelynek rendezett be egy kisbuszt, így a város bármely pontjára el tud menni a bajba jutott bringáshoz, és ott helyben meg is szereli a bicót.

Egyszerű, de nagyszerű ötlet, és mindenki jól jár vele. A biciklisek kényelmes és gyors szolgáltatást kapnak, kedvező áron, ugyanakkor több helyi bicikliszerelő munkához jut. A busz okozta környezetszennyezés pedig valószínűleg nem sokkal több, mint ha mindenki autóval vinné el a bringáját a város másik végén lévő javítóműhelybe.A pár éve kipattant ötlet azóta hódít, több ilyen kezdeményezéssel is találkozunk Hollandiában. És persze nem lenne kerek a történet, ha nem jelentek volna meg  „öko”  mozgó szerelők is, akik bringás utánfutóval gurulnak a tett helyszínére.


 

Ettől függetlenül nem ciki, ha az ember pár alapdolgot meg tud szerelni vagy ki tud cserélni a bringáján, és nem kell egyből fűhöz-fához rohangálni. A Bringakonyha kiváló hely arra, hogy megtanuljunk pár javítási alapműveletet, és tényleg megismerd a bringádat, ráadásul jófej, hangulatos légkörben. Habár a Bringakonyha most éppen költözik, érdemes többször ránézni a honlapjukra, hátha hamarosan kiderül, hol vertek újra tanyát.

Még egy hasznos, ámde virtuális hely bringásoknak a Tudatos Vásárlók EgyesületénekZöld térképe, ahol településre lebontva megkereshetjük a hozzánk legközelebbi biciklijavító műhelyt vagy bringaboltot.

 

Ismertek a fentihez hasonló magyarországi kezdeményezést? Írjátok meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre vagy lent a kommentbe.

 

Forrás: amiutcankban.hu

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok